ΑΛΜΥΡΟΣ

Προώθηση και προστασία της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς

προώθηση-και-προστασία-της-ενάλιας-πο-274067

Εκδήλωση στον Δήμο Αλμυρού μεθαύριο Τρίτη

Ημερίδα με θέμα «Παρουσίαση του προγράμματος Bluemed» θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τρίτη 17 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού στις 12 το μεσημέρι.

Το έργο Bluemed έχει στόχο την προώθηση και την προστασία της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Φυσικού Αποθέματος του βυθού της Μεσογείου μέσω της αξιοποίησης και διατήρησης των παρακτίων περιοχών της, με την ανάπτυξη και την ενίσχυση του παράκτιου και θαλάσσιου καταδυτικού τουρισμού.

Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Interreg Med» και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το BLUE MED, σεβόμενο τις αρχές της προστασίας των φυσικών και πολιτισμικών πόρων, στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της βιώσιμης και υπεύθυνης τουριστικής ανάπτυξης στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται πιλοτικές δράσεις λειτουργίας επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων σε συνδυασμό με τη δημιουργία κέντρων ευαισθητοποίησης των επισκεπτών και διάχυσης της γνώσης με τη συνεργασία εθνικών αρχών, πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων, οικονομικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης προβλέπει στις 12.00 χαιρετισμούς από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Αλμυρού Δημήτρη Εσερίδη, και ομιλίες από τον διευθυντή Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασίλη Χατζηκαμαγιάννη, την υπεύθυνη του προγράμματος Αγγελική Βενέτη και την προϊσταμένη Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Γ. Σίμωσι.

Στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού, όπως είναι γνωστό έχουν κηρυχθεί ως επισκέψιμοι τρεις ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι: ο αρχαιολογικός χώρος της νήσου Κικύνθου, περιοχής Αμαλιάπολης, ο αρχαιολογικός χώρος στα ανατολικά όρια του ορμίσκου «Τηλέγραφος», περιοχής Σούρπης, και ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Ακρα Γλάρος, περιοχής Αμαλιάπολης.

Η δημοτική αρχή Αλμυρού στοχεύει να αξιοποιήσει όλες τις δράσεις που αυξάνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης υποβρυχίων μουσείων, ποικίλων τουριστικών προϊόντων αλλά και προστατεύουν την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά.

Ηδη, δύο προτάσεις της για τη δημιουργία καταδυτικών μουσείων έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Δήμος Αλμυρού, όπως είναι γνωστό έχει πλούσια ενάλια πολιτιστική κληρονομία.

Στον Αγιο Δημήτριο έχει εντοπιστεί ένα πολύ σημαντικό ναυάγιο στα βόρεια του όρμου, το οποίο χρονολογείται στη νεότερη περίοδο. Πρόκειται για ναυάγιο καϊκιού, το οποίο χρονολογείται το 1905 και μετέφερε μεταλλοφόρο πέτρωμα. Σήμερα βρίσκεται σε βάθος 5-8 μέτρων, ενώ σώζονται, παράλληλα, τμήματα από το σκαρί του πλοίου.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή Αλμυρού, όπως είπε ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, κινείται με κατεύθυνση την ανάπτυξη των λιμενικών έργων για την τουριστική τόνωση.

Μάλιστα, η δημοτική αρχή Αλμυρού είχε συνάντηση προχθές με επενδυτές που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν πλωτή μαρίνα στο Αχίλλειο με δυνατότητα ελλιμενισμού 30-40 γιοτ, ενώ έχει συνεργασία με τον ΟΛΒ για τη δημιουργία μαρίνας στην Αμαλιάπολη. Τέλος ο κ. Εσερίδης αναμένεται να συναντηθεί μεθαύριο, Τρίτη, με την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, για να συζητήσουν για την επένδυση της ξενοδοχειακής εγκατάστασης στις Νηές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου