ΑΛΜΥΡΟΣ

«Εκκλησιαστική η έκταση στις Νηές»

εκκλησιαστική-η-έκταση-στις-νηές-299414

Η Εκκλησία ουδέποτε ιδιοποιήθηκε παράνομα ξένη έκταση, αντίθετα παραχώρησε μεγάλο μέρος της περιουσίας της στο Δημόσιο, καθώς από τα 13.426 στρέμματα που είχε, της απέμειναν μόλις 2.903 στρέμματα. Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε γραπτή ανακοίνωση της Μητρόπολης Δημητριάδος – απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», σχετικά με την επένδυση στις Νηές.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η συμφωνία για τη μεγάλη επένδυση στις Νηές βρίσκεται στον αέρα, εγκυμονώντας οικονομικούς κινδύνους για την Μητρόπολη. Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται εκτενή αναφορά και στη δωρεά του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Λούλη, ο οποίος μόλις πριν από λίγες μέρες επέκρινε δημόσια τη Μητρόπολη ότι διοχέτευσε τα χρήματα σε άγνωστη κατεύθυνση, παρά τον συγκεκριμένο σκοπό της.

Η απάντηση της Μητρόπολης Δημητριάδος διατυπώνεται δια του νομικού της εκπροσώπου Μιχάλη Βασιλικού, ο οποίος χαρακτηρίζει «ψευδή και συκοφαντικά» τα σχόλια για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Δαμασκηνό Κιαμέτη. «Δημοσιεύματα αντίστοιχου περιεχομένου υπήρξαν και στο παρελθόν, αρκετά με σκοπό να πλήξουν τον Μητροπολίτη Δημητριάδος. Τώρα όμως γίνεται προσπάθεια να πληγεί και ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στο δημοσίευμα στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» γινόταν λόγος για εμπλοκή του πρωτοσύγκελου κ. Δαμασκηνού Κιαμέτη στην υπόθεση της επένδυσης στις Νηές.

«Ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Δημητριάδος ουδέποτε εκπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος στις συναλλαγές σχετικά με την επένδυση στις Νηές ή με την δωρεά του Κωνσταντίνου Λούλη. Σε όλες τις διαπραγματεύσεις και συναλλαγές η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος εκπροσωπήθηκε από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, που είναι ο κατά τον νόμο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Ούτε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, ούτε ο Μητροπολίτης ή ο πρωτοσύγκελος συμμετέχουν υπό οποιαδήποτε ιδιότητα σε εταιρικό σχήμα» απαντά η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

«Δεν υπάρχει δραματικό αδιέξοδο»

Η ΙΜΔ, δια του νομικού της εκπροσώπου, επισημαίνει ότι: «Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος επιστροφής χρημάτων στην εταιρεία. Υπάρχει η διαλυτική αίρεση της εξόφλησης του τιμήματος και έχει ρητά συμφωνηθεί ότι, αν η εταιρεία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τα ακίνητα επιστρέφουν στην ιδιοκτησία της Μητροπόλεως, ενώ τα καταβληθέντα τυχόν μέχρι τότε ποσά παραμένουν ως ποινική ρήτρα στη Μητρόπολη. Επομένως δεν υπάρχει δραματικό αδιέξοδο ή σοβαρός προβληματισμός και δεν υπάρχει καμία οικονομική εκκρεμότητα. Η εταιρεία Golfing Developments και η μητρική αυτής Dolphin Capital Partners ουδέποτε έκλεισαν, η συνεργασία τους με τη Μητρόπολη είναι αρμονική και η εταιρεία είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της».

Η κατοικία στην Κάτω Γατζέα

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην «αγορά μιας χλιδάτης έπαυλης» στην Κάτω Γατζέα Πηλίου με τιμή αγοράς 1 εκατ. ευρώ την οποία χρηματοδότησε η Dolphin Capital.

«Τα χρήματα προήλθαν από την πώληση στην ανωτέρω εταιρεία της προηγούμενης εξοχικής κατοικίας του Μητροπολίτη Δημητριάδος στις Νηές (η κατοικία αυτή είχε ανεγερθεί προ πολλών ετών), καθώς είναι πλέον αδύνατο για κάθε λογικό άνθρωπο να βρίσκεται η εξοχική κατοικία του Μητροπολίτη Δημητριάδος μέσα σε χώρο όπου θα υλοποιηθεί ξενοδοχειακή επένδυση». Σε ό,τι αφορά την εξοχική κατοικία του Μητροπολίτη Δημητριάδος στη Γατζέα, «δεν είναι ασφαλώς παλάτι ή πολυτελής έπαυλη, αλλά μόνο παλαιά οικία ανεγερθείσα προ πολλών ετών, στην οποία δεν έγινε από τη Μητρόπολη ουσιώδης προσθήκη ή ανακαίνιση. Υπάρχουν πλήρη παραστατικά για την αγορά, και η πληρωμή των χρημάτων στην πωλήτρια έγινε με τραπεζικές επιταγές με πλήρη διαφάνεια, αφού προηγουμένως υποβλήθηκαν στην αρμόδια ΔΟΥ οι προβλεπόμενες από τον νόμο δηλώσεις μεταβίβασης» τονίζεται από τη Μητρόπολη.

Εκκλησιαστική έκταση στις Νηές

Σε ό,τι αφορά στην έκταση στις Νηές, η Μητρόπολη Δημητριάδος διευκρινίζει ότι: «Η εκκλησιαστική έκταση στις Νηές, ανέρχεται σύμφωνα με πρόσφατη ακριβή καταμέτρηση σε 2.903 στρέμματα και αποτυπώνεται σε τοπογραφικό διάγραμμα και σε κτηματολογικό πίνακα που συνέταξε το Υπουργείο Γεωργίας διά τοπογραφικού του συνεργείου τη δεκαετία του 1950. Τόσο ο χάρτης όσο και ο πίνακας φυλάσσονται στην Τοπογραφική Υπηρεσία Μαγνησίας. Μάλιστα το ελληνικό Δημόσιο, με πλήθος διοικητικών εγγράφων (προεδρικά διατάγματα, τοπογραφικά διαγράμματα, κτηματολογικούς πίνακες, άδειες εκποίησης, εγκρίσεις διαχειριστικών εκθέσεων κ.λπ.) έχει αναγνωρίσει σε διαδρομή πολλών δεκαετιών την ιδιοκτησία της Εκκλησίας. Η Εκκλησία όχι μόνο δεν ιδιοποιήθηκε παράνομα ξένη έκταση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά αντίθετα παραχώρησε μεγάλο μέρος της περιουσίας της στο Δημόσιο, καθώς από τα 13.426 στρέμματα που είχε, της απέμειναν μόλις 2.903».

Aπόφαση του Αρείου Πάγου

Η ιδιοκτησία της Εκκλησίας στις δασικές εκτάσεις έχει αναγνωριστεί αμετάκλητα με απόφαση του Αρείου Πάγου το έτος 1898, και έκτοτε η διαχείριση των εκτάσεων αυτών γίνεται ως ιδιωτικών δασικών εκτάσεων. Παράλληλα η Μητρόπολη Δημητριάδος σημειώνει δια του νομικού της συμβούλου ότι: «Μετά την έκδοση του πορίσματος της Κτηματικής, ακολούθησαν πραγματογνωμοσύνη ορισθέντος από το ΤΕΕ μηχανικού, ο οποίος ταυτοποίησε πλήρως την έκταση με τους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα απολύτως εσφαλμένο και αβάσιμο το προηγούμενο πόρισμα, παραγγελία του Υπουργείου Οικονομικών για επανεξέταση του θέματος, νέα διοικητική και τεχνική έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας, στην οποία ταυτοποιείται η έκταση με τους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, απόφαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Βόλου, που απέρριψε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δημοσίου, με το επιχείρημα ότι η Εκκλησία ασκεί πράξεις νομής στην έκταση για 150 τουλάχιστον χρόνια, και πρόσφατη πραγματογνωμοσύνη τριών ορισθέντων από τον Ειδικό Ανακριτή Αθηνών πραγματογνωμόνων, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι όλες οι πωληθείσες και εκμισθωθείσες εκτάσεις περιλαμβάνονται στους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας. Επίσης το Δασαρχείο Αλμυρού, το Υπουργείο Γεωργίας και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μαγνησίας επανειλημμένα με έγγραφά τους έχουν αναγνωρίσει την ιδιοκτησία της Εκκλησίας».

Η δωρεά Λούλη

Τέλος, όσον αφορά τη δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων του Κωνσταντίνου Λούλη προς τη Μητρόπολη στην οποία γίνεται επίσης μνεία στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», με την επισήμανση πως ουδέποτε έφτασε στους πιστούς χριστιανούς της περιοχής, και ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τη διεκδίκηση της δωρεάς για τη δημιουργία στον Αλμυρό Μαγνησίας του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας Εύης Λούλη «Η Αγία Υπομονή», η Μητρόπολη επισημαίνει ότι: «Το θέμα έχει κλείσει προ ετών με την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του κ. Κωνσταντίνου Λούλη και της Μητροπόλεως και τα χρήματα διατέθηκαν στους φορείς που εκείνος επιθυμούσε μετά την αδυναμία εκτέλεσης του έργου που είχε προγραμματιστεί να γίνει στον Πλάτανο Αλμυρού Μαγνησίας, λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε στην επένδυση στις Νηές. Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Αγριάς, στον οποίο μέρος των χρημάτων της δωρεάς Λούλη διατέθηκε, είναι σχεδόν έτοιμος και θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά, καθώς πρέπει να εκδοθεί η σχετική άδεια λειτουργίας».

Καταλήγοντας η ΙΜΔ προσθέτει πως «είναι αυτονόητο, ότι η Εκκλησία για να μπορεί να χρηματοδοτεί το φιλανθρωπικό της έργο και τις δραστηριότητές της, πρέπει να αξιοποιεί την περιουσία της προς όφελος της ιδίας και της τοπικής κοινωνίας, και όχι να την αφήνει αναξιοποίητη και απρόσοδη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου