ΑΛΜΥΡΟΣ

Περισυλλογή εκατό αδέσποτων στον Αλμυρό

περισυλλογή-εκατό-αδέσποτων-στον-αλμ-299504

Στην περισυλλογή εκατό αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μεταξύ των οποίων και πολλά κουτάβια, και τη μεταφορά τους σε ιδιωτικό κυνοκομείο με το οποίο συνεργάζεται, προχώρησε από την αρχή του 2017 και μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή Αλμυρού.

Οι κτηνίατροι με τους οποίους σύναψε συμβάσεις η δημοτική αρχή, στείρωσαν πενήντα ζώα και εμβολίασαν πολύ περισσότερα. Ωστόσο, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς δεν έχει αισθητά αποτελέσματα. Αγέλες αδέσποτων κυκλοφορούν σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Αλμυρού, ενώ κουτάβια καθημερινά εγκαταλείπονται έξω από το ιδιωτικό κυνοκομείο. Εκεί αφήνονται ακόμη και δεσποζόμενα ζώα.

Η πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Σωματείου «Αγάπη και Προστασία» και μέλος της επιτροπής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που συνέστησε η δημοτική αρχή Αλμυρού, Αθηνά Υφαντή, είπε ότι χρειάζεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα.

«Γνωρίζω όλα τα αδέσποτα ζώα. Δυστυχώς, βλέπω ότι πολλά από αυτά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στους δρόμους είναι καινούργια. Όμοροι δήμοι τα εγκαταλείπουν σε εμάς σε περιοχές εκτός αστικού αστού. Απαιτείται λοιπόν να ληφθούν αυστηρά μέτρα. Εγώ θα προτείνω ο δήμος να κάνει πρόταση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από τρέχον πρόγραμμα. Εμείς επιμένουμε στις στειρώσεις και τις σημάνσεις, αλλά είναι αδύνατο να φανεί αποτέλεσμα» τόνισε.

Για τη διαχείριση του ζητήματος, εξήγησε, ο δήμος έχει τη δυνατότητα να ενισχυθεί οικονομικά όπως και άλλοι ΟΤΑ και να δημιουργήσει δικό του κυνοκομείο, υπάλληλοί του να έχουν αποκλειστικό αντικείμενο αυτό, να προμηθευτεί αυτοκίνητο, να τοποθετήσει ταΐστρες σε κεντρικά σημεία ώστε τα ζώα να μην εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά.

Το ιδιωτικό κυνοκομείο με το οποίο συνεργάζεται η δημοτική αρχή Αλμυρού, εξάλλου, φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 400 αδέσποτα ζώα. Η ιδιοκτήτρια του καταφυγίου Ελένη Χριστέλλου, τόνισε ότι «εγκαταλείπουν συνέχεια κουτάβια έξω από το κυνοκομείο. Έχουν την αναίδεια να φέρνουν ακόμη και δεσποζόμενα ζώα».

Η κ. Χριστέλλου διατηρεί το κυνοκομείο με οικονομικές ενισχύσεις πολιτών και με τη συνδρομή και του δήμου Αλμυρού. Όμως, οι ανάγκες, όπως εξηγεί, συνεχώς αυξάνονται, καθώς και ο αριθμός των αδέσποτων ολοένα και μεγαλώνει και τίθεται θέμα επάρκειας των χώρων αλλά και χρημάτων.

«Χρειάζομαι τουλάχιστον εβδομήντα τσουβάλια τρόφιμα τον μήνα και ο δήμος στέλνει μόνο πενήντα» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Η δημοτική αρχή προέβλεψε από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους κονδύλι 20.000 ευρώ. Η κ. Υφαντή είπε ότι το ποσό αυτό πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Σύσταση επιτροπής

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή Αλμυρού σύστησε τη νέα επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Αυτή είναι πενταμελής και αποτελείται από τον κτηνίατρο Νικόλαο Γερογιάκομο, τον δημοτικό σύμβουλο Ηλία Δαλακούρα, τον αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Καλαντζή, την κ. Υφαντή και το μέλος του φιλοζωϊκού σωματείου Άγγελο Μπάβο.

Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της περίπτωσης στ’ του άρθρου 1 του Ν.4039/12, όπως ισχύει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που θα
οριστεί με απόφαση του δήμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου