ΑΛΜΥΡΟΣ

Προτάσεις για τη βελτίωση της εμποροπανήγυρης

προτάσεις-για-τη-βελτίωση-της-εμποροπ-309478

Η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να υπάρχει ως θεσμός αλλά και να καλυτερεύει και να αναβαθμίζεται συνεχώς, προβάλλοντας την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και αναδεικνύοντας τα προϊόντα της.

Στο αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκε η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αλμυρού, η οποία στην προσπάθειά της να αφουγκραστεί καλύτερα την τοπική αγορά αλλά και να αφομοιώσει περισσότερο τις επιθυμίες του καταναλωτικού κοινού και τις απόψεις των μελών της, διενήργησε με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας συγκροτημένη επιστημονική έρευνα και σήμερα ανοίγει διάλογο καταθέτοντας προτάσεις.

Εξάλλου, η έρευνα σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από τις εμπορικές επιχειρήσεις, έδειξε ότι το 36,5% των επιχειρηματιών πιστεύουν ότι το παζάρι συμβάλλει θετικά στην τοπική κοινωνία και το 59% των ερωτηθέντων επαγγελματιών θεωρεί ότι έχει θετικό αποτέλεσμα και στην τοπική κοινωνία.

Η Ενωση συνυπολόγισε όλα τα αποτελέσματα των απαντήσεων. Το 62,2% των επαγγελματιών θεωρεί ότι από το παζάρι έχει όφελος μόνο η εστίαση, το 60% ότι ο κλάδος έχει επηρεαστεί αρνητικά από την εν λόγω διοργάνωση, το 51% ότι ο τζίρος επηρεάζεται αρνητικά.

Επίσης, συνεκτίμησε και τις απαντήσεις που έδωσαν οι επισκέπτες της εμποροπανήγυρης, οι οποίοι ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση, καθώς παράλληλα με τα ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν στους εμπόρους, φυλλάδια με ερωτήσεις δόθηκαν και στους επισκέπτες.

Τα αποτελέσματα αυτής της σφυγμομέτρησης, τονίζει η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Επαρχίας Αλμυρού, επιβεβαιώνουν απόλυτα τις θέσεις και τις εκτιμήσεις που έχουμε εκφράσει επανειλημμένα. Η ετήσια εμποροπανήγυρη στον Αλμυρό αποτελεί πλέον έναν θεσμό πολλών δεκαετιών, δοκιμασμένο και καθιερωμένο στον χρόνο και σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια στην Ελλάδα, αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσε που υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Πανταζώνας.

Προς επίρρωση επισημαίνει ότι αυξάνει την επισκεψιμότητα από κάθε μέρος της Ελλάδας στην περιοχή, προσκαλεί επισκέπτες στον τόπο στο τέλος του καλοκαιριού μετά τον Δεκαπενταύγουστο και είναι η περίοδος την οποία επιλέγουν πολλοί Αλμυριώτες της διασποράς για να ξαναβρεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
«Η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού θεωρεί ανεπιφύλακτα πως ο θεσμός αυτός θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά και να καλυτερεύει και να αναβαθμίζεται συνεχώς προβάλλοντας την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και αναδεικνύοντας τα προϊόντα της.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να γίνουν και κάποιες αλλαγές που θα επιφέρουν βελτιώσεις και θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην τόνωση της τοπικής οικονομίας» προσθέτει.

Οι προτεινόμενες αλλαγές

Συγκεκριμένα, η Ενωση πιστεύει ότι η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη θα λειτουργούσε καλύτερα αν υπήρχε ειδικός χώρος στο παζάρι όπου θα εκθέτουν και θα διαθέτουν τα προϊόντα τους οι τοπικοί παραγωγοί, είτε ανεξάρτητοι είτε στα πλαίσια των πολλών μικρών συνεταιριστικών παραγωγικών μονάδων και οικοτεχνιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Αλμυρού.

Εξάλλου, θα μπορούσε -επισημαίνει ο κ. Πανταζώνας- και με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να προβλεφθεί να υπάρξει πλαφόν και στον αριθμό των παραγκών εμπορικών προϊόντων, κάτι που ήδη
συμβαίνει με τις παράγκες της εστίασης.

«Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσε να περιοριστεί και να αμβλυνθεί η αιμορραγία της τοπικής οικονομίας προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μακριά από την περιοχή μας, καθώς είναι γνωστό πως η εμπορική αγορά της πόλης μας χάνει την περίοδο του παζαριού περίπου το 30% με 40% του ετήσιου χειμερινού τζίρου της» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνοντας ότι η εμπορική μας αγορά, θα βρίσκεται εδώ για όλον τον χρόνο (και όχι μόνο για μία εβδομάδα) διαθέτοντας πλήθος προϊόντων σε άριστη ποιότητα και τιμές, τονίζει ότι απαιτείται να στηριχτεί από όλους.
Η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού, είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή στον καλοπροαίρετο διάλογο και σε κάθε άποψη που θα μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της τοπικής αγοράς.

Ταυτόχρονα, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Πανταζώνας θα κάνει ό,τι μπορεί για συνεχίσει να υπάρχει
και να αναπτύσσεται η τοπική επιχειρηματικότητα που αποτελεί την καρδιά και τα φώτα της πόλης. «Και επειδή κανείς δεν θέλει να ζει σε μια νεκρή και σκοτεινή πόλη, χωρίς τα φώτα της αγοράς, θα φροντίσουμε όλοι ώστε να μη συμβεί ποτέ αυτό» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου