ΑΛΜΥΡΟΣ

Ξεκίνησε το γκρέμισμα της μεζονέτας πάνω από το πυροφυλάκιο Αλμυρού

ξεκίνησε-το-γκρέμισμα-της-μεζονέτας-π-333904

Δυνάμεις της ΟΠΚΕ, αστυνομικοί του Α.Τ. Αλμυρού, πυροσβέστες, συνεργεία του δήμου και ιδιωτικά… βρέθηκαν χθες το πρωί έξω από το πυροφυλάκιο στο Τσατάλι του Δήμου Αλμυρού, προκειμένου να ξεκινήσει η εκτέλεση της απόφασης της Γενικής Γραμματείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας: η κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής-μεζονέτας που δημιουργήθηκε πάνω από το κτίσμα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το κτίριο του πυροφυλακίου θα διατηρηθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε. Χθες ξεκίνησαν οι εργασίες αποξήλωσης της παράνομης προσθήκης πάνω από το κτίριο: περιελάμβανε σαλονοτραπεζαρία με… τζάκι (!), κρεβατοκάμαρες, μπάνιο, κουζίνα, με όλα τα απαραίτητα.

Η κατασκευή πάνω από το πυροφυλάκιο είχε ενοχλήσει από το 2011. Τότε ήταν που είχαν γίνει καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες και ακολούθησε αυτοψία. Διαπιστώθηκε ότι για την προσθήκη πάνω από το πυροφυλάκιο δεν υπήρχε άδεια και η κατασκευή κρίθηκε αυθαίρετη. Μάλιστα με απόφαση τότε της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Δήμος Αλμυρού έπρεπε να κατεδαφίσει την παράνομη κατασκευή. Για κάποιο λόγο δεν έγινε.

Η απόφαση κατεδάφισης επικαιροποιήθηκε από την Αποκεντρωμένη και χθες, σε υλοποίηση της εντολής, ο Δήμος Αλμυρού ξεκίνησε επί το έργο…

Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου, Δημήτρη Εσερίδη και του εκπροσώπου της Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει». Χθες, παρουσία δύναμης της αστυνομίας, της ΟΠΚΕ, πυροσβεστών και δημοτικών και ιδιωτικών συνεργείων ξεκίνησε η καταγραφή των αντικειμένων και η μεταφορά τους στο αμαξοστάσιο Αλμυρού. Οι εργασίες κατεδάφισης θα διαρκέσουν μερικές ημέρες, καθώς θα πρέπει να ξηλωθεί μόνο η παράνομη προσθήκη. Το κτίσμα του πυροφυλακίου θα μείνει ανέπαφο.

Σημειώνεται ότι προχθές, ενόψει της κατεδάφισης, ο κ. Καραζούπης έκανε αίτηση θεραπείας στην Αποκεντρωμένη για την αυθαίρετη κατασκευή. Η αίτηση απορρίφθηκε. Παρέμβαση υπήρξε και προς τον Δήμο Αλμυρού, με έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ζητούνταν διευκρινίσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. «Το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αναμφισβήτητο. Ανήκει στον Δήμο Αλμυρού», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Εσερίδης.

Ο ίδιος, με αφορμή την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης του αυθαιρέτου, επανέλαβε: «Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση είναι η διαφύλαξη των θεσμών και της νομιμότητας, χωρίς να υπολογίζουμε σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Η κοινωνία καταρρέει όταν διαλύονται οι θεσμοί. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι ακόμη και σήμερα οι θεσμοί είναι ισχυροί προς όφελος της κοινωνίας».

Σε ειρωνικό ύφος, ο κ. Καραζούπης, μιλά για το γκρέμισμα «της τελευταίας άμυνας για το πανέμορφο βουνό των Τιτάνων, την Όθρυ, σε μια περίοδο που φλέγεται η Ελλάδα», και διαμηνύει ότι η Εν Δράσει θα χτίσει σύντομα νέο πυροφυλάκιο, συνεχίζοντας να «διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού το περιβάλλον, την περιουσία του δημοσίου και των πολιτών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου