ΑΛΜΥΡΟΣ

70% η ζημιά από το πράσινο σκουλήκι στον Αλμυρό

70-η-ζημιά-από-το-πράσινο-σκουλήκι-στον-α-851206

Σε χιλιάδες στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας έχει εξαπλώσει την δράση του το καταστροφικό, πολυφάγο… πράσινο σκουλήκι. Το ύψος της καταστροφής κυμαίνεται από 50 έως και 70% στην περιοχή του Αλμυρού ωστόσο η ζημιά που θα προκληθεί στην ποσοτική και ποιοτική παραγωγή βάμβακος αναμένεται να είναι μεγάλη, με αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα του παραγωγού.
 
Σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση είναι οι αγρότες στην περιοχή του Αλμυρού από την επιδρομή του πράσινου σκουληκιού με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης.
 
Όπως είναι γνωστό η καλλιέργεια βάμβακος και τριφυλλιού αποτελεί βασικό πυλώνα της αγροτικής οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή Αλμυρού.
 
Οι παραγωγοί όμως αυτή τη φορά βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια επιδημιολογική εξάπλωση του πράσινου σκουληκιού που έχει καταστρέψει τόσο τις βαμβακοκαλλιέργειες, όσο και τις καλλιέργειες τριφυλλιού και της βιομηχανικής ντομάτας.
 
Η ποσοστιαία ζημιά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από ελέγχους που διενήργησαν τοπικοί γεωπόνοι και η υπηρεσία του ΕΛΓΑ, εκτιμάται από 50% έως 70%, παρά τους εντατικούς ψεκασμούς που έχουν γίνει από τους αγρότες.
 
Η αναπόφευκτη υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων και η επακόλουθη μείωση της παραγωγής μέσα στις δυσχερείς οικονομικά συγκυρίες των ημερών, όπως γίνεται αντιληπτό θα φέρουν τον αγροτικό πληθυσμό σε δυσμενή θέση και θα πλήξουν αφάνταστα την ήδη πολύπαθη αγροτική οικονομία του τόπου μας. 
 
Ο Αντιδήμαρχος Αλμυρού Γιάννης Εκίζογλου για το λόγο αυτό απηύθυνε έγγραφο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο κοινοποίησε και στο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα και στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Μαγνησίας όπου αναφέρεται στις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι που έπληξαν εκτάσεις της περιοχής Αλμυρού, ενώ ζητά από τους αρμόδιους φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες παραγωγούς.
 
Ποσοτική και ποιοτική καταστροφή
Οπως είναι λογικό και αναμενόμενο η ζημιά που έχει προκληθεί στην ποσοτική και ποιοτική παραγωγή βάμβακος είναι μεγάλη, με αρνητικές συνέπειες, και μάλιστα σημαντικές, στο εισόδημα των παραγωγών.
 
Εξάλλου πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός της μείωσης της εμπορικής αξίας του βαμβακιού που θα παραδοθεί, υφίσταται ο κίνδυνος της μη καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης, εφόσον δεν παραδοθεί η απαιτούμενη ποσότητα ανά στρέμμα βαμβακοκαλλιέργειας.
 
Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να αναφερθεί πως πέρυσι η τιμή του βαμβακιού είχε σημειώσει άνοδο, σχεδόν στα διπλάσιο από το 2008 επίπεδα, και είχε κυμανθεί περίπου στα 0,30 λεπτά το κιλό όταν το 2008 το βαμβάκι πουλήθηκε στα 0,17 λεπτά.
 
Ενώ λοιπόν οι παραγωγοί περίμεναν και φέτος οι τιμές να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για τις περιοχές που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από το πράσινο σκουλήκι, φαντάζει δύσκολο έως και ακατόρθωτο.
 
 
 
         
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου