ΑΛΜΥΡΟΣ

«Εικόνα εγκατάλειψης» στον Πτελεό

εικόνα-εγκατάλειψης-στον-πτελεό-367636

Ξεχασμένος μοιάζει να είναι από τη δημοτική αρχή Αλμυρού ο Πτελεός, σύμφωνα με την Εθελοντική Ομάδα για τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Κοινωνική Οικονομία «ΑΙΟΛΙΣ».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, έχουν περάσει περισσότερα από δυόμισι χρόνια από την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής, και η εικόνα που παρουσιάζει το χωριό είναι αντικείμενο σχολιασμού από τους κατοίκους του καθημερινά στα καφενεία.

Σύμφωνα με την ΑΙΟΛΙΣ, το εσωτερικό οδικό δίκτυο είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, γεμάτο λακκούβες και μπαλώματα.

«Οι σχάρες ομβρίων χρειάζονται επισκευή και δημιουργούν προβλήματα με τον θόρυβο που κάνουν, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες» αναφέρει. Το δίκτυο ύδρευσης παρουσιάζει επίσης πολλά προβλήματα. Όπως υποστηρίζει, σε αρκετά σημεία παρουσιάζονται βλάβες και το νερό τρέχει στους δρόμους.

«Η ΔΕΥΑ καθυστερεί να επιδιορθώσει τις ζημιές μέχρι και διάστημα πάνω από δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού. Ο αγωγός της “παλιοσυκιάς” παρέμεινε σπασμένος για διάστημα σχεδόν δύο μηνών και οι ανάγκες του χωριού καλύπτονταν από τις γεωτρήσεις. Όταν τον Δεκαπενταύγουστο δεν θα έχουμε νερό, να δούμε τι δικαιολογία θα δοθεί για το χαμένο νερό» τονίζει.

Η στάθμευση

Η Εθελοντική Ομάδα αναφέρει ακόμη ότι οι δύο χώροι στάθμευσης στην παραλία παραμένουν για χρόνια αδιαμόρφωτοι και κατειλημμένοι σε μεγάλο τους μέρος από τα τρέιλερ των σκαφών, ενώ ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία της «Λεύκης» παραμένει σε τραγική κατάσταση.

«Ο κ. δήμαρχος πέρυσι είχε πει ότι χρήματα υπάρχουν και θα τον ασφαλτόστρωνε. Αντί γι’ αυτό έστειλε τα συνεργεία από εργολαβία που εκτελούσαν στον Αλμυρό, και ασφαλτόστρωσαν τα πρώτα 100 μέτρα και μετά σταμάτησαν. Οι λουόμενοι βεβαίως ταλαιπωρούνται καθημερινά, και ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα, που έχουμε σημαντική προσέλευση επισκεπτών» ισχυρίζεται.

Κατά την εθελοντική ομάδα, πάντοτε, οι περιφερειακοί δρόμοι παραμένουν χωμάτινοι και σε κακή κατάσταση, ενώ το Κάστρο Πτελεού συνεχίζει να είναι εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο.

Ωστόσο, η «ΑΙΟΛΙΣ» στέκεται ειδικά στο θέμα της αγροτικής οδοποιίας που συνδέεται άμεσα με την τοπική οικονομία. «Ο δήμος στέλνει κάθε φορά το Grader για να κάνει τους ίδιους και τους ίδιους κεντρικούς δρόμους, αλλά το υπόλοιπο εσωτερικό αγροτικό δίκτυο παραμένει απροσπέλαστο για τους αγρότες, με ανυπολόγιστες ζημιές στον αγροτικό εξοπλισμό και την παραγωγή» αναφέρει.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η εθελοντική ομάδα τονίζει ότι ζητούμενο είναι πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση όλης αυτής της κατάστασης και πώς θα υπήρχαν πιο άμεσα δράσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Γνώμη μας είναι ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες, να ιεραρχήσει τα προβλήματα και να εκπονήσει ένα πρόγραμμα για τις απαραίτητες εργασίες και να τις εκτελέσει. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα η λύση βρίσκεται στην αλλαγή του μοντέλου αυτοδιοίκησης. Πρέπει να απαγκιστρωθούμε από το δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Όπου τα πάντα εκπονούνται εκπορεύονται και εκτελούνται από τον δήμαρχο και την κεντρική διοίκηση του δήμου. Τα Τοπικά Συμβούλια πρέπει να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια και τη δυνατότητα να εκτελούν έργα σε συνεννόηση και συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου» καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου