ΑΛΜΥΡΟΣ

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ανάβρα

υπό-έλεγχο-η-φωτιά-στην-ανάβρα-381132

Σε έλεγχο τέθηκε τελικά χθες η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Αντουάν Ανάβρας και λόγω του δύσβατου της περιοχής πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Το έργο της κατάσβεσης συνεχιζόταν όλη τη νύχτα και ήταν εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της γεωγραφίας της περιοχής (υψηλό υψόμετρο – γκρεμός).

Οι πυροσβέστες ήταν αναγκασμένοι να αναπτύσσουν εγκαταστάσεις για τις ρίψεις νερού, καθώς τα πυροσβεστικά οχήματα δεν είχαν πρόσβαση.

Η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε προχθές γύρω στις 6.30 το απόγευμα, κατέκαψε βελανιδιές, πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση σε έκταση 20 στρεμμάτων.

Χθες παρέμεναν στον τόπο για λόγους πρόληψης πέντε πυροσβεστικά οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαράλαμπος Πόζογλου.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές οι ρίψεις νερού γινόταν και από αέρος με τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και από ξηράς με περισσότερους από 20 πυροσβέστες να ρίχνονται στη μάχη.

Ο Αλμυρός σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρισκόταν σε ζώνη με δείκτη επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών 3 (υψηλή ζώνη), ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι ισχυροί σε ένταση.

Οι λόγοι εκδήλωσης της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστοι. Στον τόπο δεν υπάρχει πρόσβαση, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε σε γκρεμό και ρέμα.

Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλμυρού συνεχίζει την προανάκριση για το τι ακριβώς συνέβη.

Εκτιμάται όμως, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει συλλεχθεί από τον τόπο κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο, ότι η πυρκαγιά να είναι πολύ πιθανό να συνέβη λόγω ανθρώπινης αμέλειας.

Μέτρα πρόληψης πυρκαγιών

Κάλεσμα στους πολίτες να τηλεφωνούν άμεσα στο 199 όταν βλέπουν την εκδήλωση πυρκαγιάς και να ενημερώνουν για τον ακριβή τόπο, τη βλάστηση και τη διεύθυνση των ανέμων που επικρατούν απεύθυνε χθες ο κ. Πόζογλου.

Εάν το κινητό βρίσκεται εκτός δικτύου, τότε απαιτείται άμεσα ενημέρωση μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

Την καλοκαιρινή περίοδο, όπως ενημέρωσε ο Διοικητής, απαιτείται να αποφεύγονται οι υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως οξυγονοκολλήσεις, εργασίες με χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρα.

Οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανάβουν ψησταριές σε υπαίθριους χώρους εντός των δασών ή σε χώρους όπου υπάρχουν ξηρά χόρτα και κλαδιά.

Ακόμη, απαιτείται να αποφεύγεται το κάπνισμα των μελισσών, ενώ δεν θα πρέπει να εγκαταλείπονται αναμμένα υπολείμματα καύσης.

Οι πολίτες χρειάζεται να μην καίνε ξερά χόρτα ή κλαδιά, καλάμια ή σκουπίδια στην ύπαιθρο, ούτε να πετούν αναμμένα τσιγάρα ή σπίρτα από το παράθυρο των αυτοκινήτων όταν βρίσκονται κοντά σε δάσος.

Μεταξύ άλλων, ο Διοικητής είπε ότι «δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Δεν προβαίνουμε στη χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το δάσος. Δεν σταθμεύουμε οχήματα όπου υπάρχουν ξηρά χόρτα, καθώς ο καταλύτης τους διατηρείται υπερθερμασμένος και ενέχει κίνδυνο για πρόκληση φωτιάς. Εχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες από την εξάρτηση κάθε τύπου οχημάτων μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου