ΑΛΜΥΡΟΣ

Ζητούν άμεσα ενισχύεις για τις καταστροφές

ζητούν-άμεσα-ενισχύεις-για-τις-καταστ-409041

Στην πανθεσσαλική συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, συμμετείχε ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης.

Οι αγρότες απαίτησαν να γίνει άμεσα και δωρεάν η καταγραφή όλων των καταστροφών που έπληξαν τον Αλμυρό από τις βροχοπτώσεις και να δοθούν αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.
«Οι πρόσφατες και σε μεγάλη διάρκεια και ένταση βροχοπτώσεις και χαλαζόπτωσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα, είχαν ως αποτέλεσμα να απαξιώσουν μεγάλο μέρος της αγροτικής μας παραγωγής. Μας επιφορτίζουν με πρόσθετο κόστος ώστε να αντιμετωπίσουμε με επιπλέον ψεκασμούς τα παντός είδους ζιζάνια, έντομα και ασθένειες που θα αναπτυχθούν λόγω των καιρικών συνθηκών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος.
Για τους μικρομεσαίους αγρότες που είδη πλήττονται από το υψηλό κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, αγροεφόδια, άρδευση…), τα παντός είδους χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ΟΣΔΕ…), το “ληστρικό” ασφαλιστικό, φορολογικό, αυτές οι άσχημες καιρικές συνθήκες τους οδηγούν σε περαιτέρω αδυναμία να καλύψουν και τις πιο βασικές ανάγκες τους των ίδιων, αλλά και των οικογενειών μας».
Το διοικητικό συμβούλιο επισημαίνει ότι οι αγρότες οδηγούνται στην εξαθλίωση, τονίζοντας ότι η παραγωγή τους αγοράζεται με ανοιχτές τιμές, οι τράπεζες στέλνουν κατασχετήρια, οι ενισχύσεις – επιδοτήσεις μειώνονται συνεχώς.

«Έρχονται όλοι, μας χτυπούν με συμπάθεια την πλάτη, βγάζουν φωτογραφίες και μετά μας ξεχνούν», αναφέρει.

Το διοικητικό συμβούλιο συμμετείχε στην κινητοποίηση, διεκδικώντας εκτός των προαναφερόμενων να εκτελεστεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας με όλους τους επιστημονικούς όρους, έγκαιρα, χωρίς περιορισμούς σε ψεκασμούς, και με το αναγκαίο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό ώστε να μην επαναληφθεί η περσινή -με ευθύνη κράτους και περιφέρειας- καταστροφή.

Επίσης, στο διεκδικητικό του πλαίσιο περιλαμβανόταν η εκτέλεση άμεσων μέτρων προστασίας και η με επιστημονικό σχεδιασμό εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών, αποστραγγιστικών έργων που θα προλαμβάνουν τις πλημμύρες, αλλά και τη λειψυδρία, αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδάτινα αποθέματα.

Για τον Αγροτικό Σύλλογο Αλμυρού και Σούρπης η μόνη σωτηρία είναι να γίνει πάγωμα των χρεών των πληγέντων προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, σε ρεύμα – νερό και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες κατασχέσεων, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη για τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, και να κατασκευαστούν έργα και υποδομές που βελτιώνουν τη ζωή στα χωριά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου