ΑΛΜΥΡΟΣ

Στη Δικαιοσύνη οι κάτοικοι για τον Βιολογικό Πτελεού

στη-δικαιοσύνη-οι-κάτοικοι-για-τον-βιο-484935

«Παράνομη και παράτυπη» λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Πτελεού καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, καθώς όπως αναφέρουν το έργο που έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και ένα μήνα σχεδόν λειτουργεί χωρίς να έχει εγκριθεί από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Νομαρχία Μαγνησίας η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μετά από ακύρωση της πρώτης από τον Συνήγορο του Πολίτη. Μάλιστα τη μη ύπαρξη τροποποιημένης μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων για τον Βιολογικό Καθαρισμό του Πτελεού επιβεβαιώνει και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Για το λόγο αυτό η Επιτροπή των Κατοίκων, Οικιστών και Παραθεριστών της ευρύτερης περιοχής Πτελεού για τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την ασφάλεια του τρόπου διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων του Βιολογικού Πτελεός – Πηγάδι κατέθεσαν υπόμνημα στην Εισαγγελία Βόλου συνοδευόμενο από 432 υπογραφές κατοίκων, ζητώντας τον έλεγχο νομιμότητας ενεργειών όλων των εμπλεκομένων υπευθύνων για την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας του Βιολογικού.

Οι κάτοικοι στο υπόμνημά τους αναφέρουν ότι διατηρούν επιφυλάξεις για τη σύννομη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού ως πιθανούς υπεύθυνους για πράξεις ή παραλείψεις τον Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πτελεού καθώς και τους αρμόδιους υπαλλήλους του εν λόγω Δήμου, το Τμήμα Περιβάλλοντος Νομαρχίας Μαγνησίας, την αρμόδια Αντινομάρχη και τους αρμόδιους υπαλλήλους αλλά και το Τμήμα Περιβάλλοντος Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και τους αρμόδιους υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι με την απόφαση 3675/07 του Νομάρχη Μαγνησίας σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων του Βιολογικού Πηγάδι – Πτελεός, ακυρώθηκε η αρχική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Ο Δήμος Πτελεού ανέθεσε τη σύνταξη νέας Μελέτης για την οποία όμως δεν έχει εκδοθεί νέο τεύχος Περιβαλλοντικών Όρων.

«Η εγκεκριμένη (από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πτελεού) νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θεωρούμε ότι σε πολλά σημεία αντιβαίνει στις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία της χώρας μας για τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων, από δευτεροβάθμιας επεξεργασίας καθαρισμό. Συγκεκριμένα προβλέπει α) την υπεδάφια διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων σε χώρο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε κοίτη ρέματος και σε εγγύτατη απόσταση από υδρευτικές γεωτρήσεις και β) την αποθήκευση, εν μέρει, των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση καλλιεργειών», τονίζεται στο υπόμνημα.

Παράλληλα οι κάτοικοι υπογραμμίζουν ότι η έναρξη λειτουργίας έχει γίνει χωρίς προηγουμένως να υπάρχει νέα εγκεκριμένη απόφαση (σε όλα τα επίπεδα) για τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και βεβαίως χωρίς την επίσημη παράδοση του έργου, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπό αυτές τις συνθήκες λειτουργίας ο περιβαλλοντικός κίνδυνος που εγκυμονεί η νέα Μελέτη για την ευρύτερη περιοχή του ανωτέρω Δήμου, είναι ισχυρός, υπαρκτός και ήδη με την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας, φάνηκαν τα πρώτα δυσάρεστα αποτελέσματα από τις συχνές αστοχίες μηχανημάτων και υλικών.

«Όλοι ανησυχούμε ούτως ή άλλως για τις συνέπειες από την έναρξη λειτουργίας του Βιολογικού. Εάν μάλιστα αυτό συμβαίνει κατά τρόπο μη σύννομο, τότε η ανησυχία μας γίνεται ιδιαίτερα σοβαρή και ενέχει τρόμο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε εμάς, στα παιδιά μας αλλά και στο περιβάλλον που ζούμε», αναφέρουν στο υπόμνημα και ζητούν να ενεργήσει η Εισαγγελία με τη δικαιοδοσία που ο Νόμος της παρέχει και να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαραίτητη νομιμότητα σε κάθε στάδιο ενεργειών των υπευθύνων για το ανωτέρω έργο. Ζητάνε ακόμη τον έλεγχο των εμπλεκόμενων για τη μη σύννομη έναρξη και συνέχιση λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας, στο βαθμό των ευθυνών που φέρουν.

Να αναφερθεί ότι το υπόμνημα κοινοποιείται στο Δήμο Πτελεού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής / Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Θεσσαλίας / Δ/νση Περιβάλλοντος, τη Νομαρχία Μαγνησίας / Δ/νση Περιβάλλοντος, το Συνήγορο του Πολίτη / Τμ. Περιβάλλοντος, στο Γραφ. Ειδικού Γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης καθώς και στον Mr. Janez Potocnik, Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον.

«Από τους λοιπούς στους οποίους κοινοποιούμε το παρόν υπόμνημα, ζητούμε να παρέμβουν κατά καθήκον, προκειμένου να δοθεί πλήρως νόμιμη και ενδεδειγμένη λύση για το ζήτημα της διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων (δευτεροβάθμια επεξεργασία). Ιδιαιτέρως, από τον Mr. Janez Potocnik, Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον, ζητούμε να αποστείλει κλιμάκιο έρευνας στην περιοχή μας, το οποίο να επιθεωρήσει και να ελέγξει, αφενός τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των λυμάτων καθώς και το δίκτυο συλλογής και μεταφοράς τους (δηλαδή κατά πόσο όλα τα έργα, είναι σύννομα, ολοκληρωμένα και σύμφωνα με τις αντίστοιχες μελέτες), αφετέρου δε εάν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ενέργειες (για παράδειγμα οι χρονικές προθεσμίες για την έγκαιρη παράδοση του έργου και η σωστή ενημέρωση των πολιτών) σε σχέση με τα εν λόγω έργα».

Τέλος για όλες τις σχετικές με το παρόν υπόμνημα ενέργειες εκλέχτηκε πενταμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους Καρούτη Ιωάννη, Γουργιώτη Χαράλαμπο, Μαλακασιώτη Χρήστο, Σοφού Ευθυμία και Παπαδάκο Κωνσταντίνο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου