ΑΛΜΥΡΟΣ

Ελεγκτές του ΕΛΓΑ στον Αλμυρό

ελεγκτές-του-ελγα-στον-αλμυρό-417280

Στην εξατομίκευση των ζημιών προχωρούν ελεγκτές του ΕΛΓΑ από το περιφερειακό κατάστημα Θεσσαλίας, μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις στο τέλος του Μαΐου που έπληξαν τον Αλμυρό και κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Οι ελεγκτές θα παραμείνουν στον Αλμυρό τις επόμενες δέκα μέρες, στη διάρκεια των οποίων τα συνεργεία θα επισκέπτονται τις καλλιέργειες για την εκτίμηση του ύψους των ζημιών.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Γεωργίας- Κτηνοτροφίας, Αριστείδη Καραγεώργο, κοινή διαπίστωση είναι ότι οι καλλιέργειες έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές.

Το σημαντικότερο πλήγμα το έχουν υποστεί τα σιτηρά. «Ο ζεστός αέρας από τη μία και στη συνέχεια οι άκαιρες βροχοπτώσεις από την άλλη, μείωσαν και την παραγωγή αλλά ταυτόχρονα και την ποιότητα», ανέφερε.

Οι τομάτες έχουν χτυπηθεί από περονόσπορο, είπε ο ίδιος, και οι παραγωγοί καλό είναι να συμβουλευτούν τους γεωπόνους, ενώ το βαμβάκι έχει παρουσιάσει οψίμηση της καλλιέργειας.

«Τα χωράφια λιπάνθηκαν κανονικά με ψεκασμούς, δυστυχώς όμως οι ακραίες καιρικές συνθήκες είχαν καταστροφικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο ίδιος.

Η δημοτική αρχή Αλμυρού ζητεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποζημιώσει τους αγρότες. «Η καταβολή των αποζημιώσεων πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία. Βρίσκονται σε δεινή ανάγκη και χρειάζονται ενίσχυση», επισήμανε.

Συνολική εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών δεν υπάρχει, καθώς ο κάθε αγρότης υπέβαλε ξεχωριστά τη δήλωσή του.

Ωστόσο, ο κ. Καραγεώργος είπε ότι «τα στοιχεία υπάρχουν στο αρχείο του ΕΛΓΑ από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Τώρα οι ελεγκτές θα κάνουν την εξατομίκευση των ζημιών. Βρίσκονται ήδη μέρες εδώ και συνεχίζουν τους ελέγχους» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η βροχόπτωση που καταγράφηκε στον Αλμυρό στις 28 Μαΐου, σε συνδυασμό με τη χαλαζόπτωση, εκτιμάται ότι κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Ο Πλάτανος είχε κυριολεκτικά ασπρίσει από το χαλάζι. Χιλιάδες στρέμματα «πνίγηκαν» από το νερό. Οι απώλειες για τους αγρότες είναι ανυπολόγιστες. Η πρώτη εικόνα έδειχνε ζημιές που άγγιζαν το 60-70% της παραγωγής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου