ΑΛΜΥΡΟΣ

Μαθητές του Αλμυρού και της Αγχιάλου μάγεψαν την Ευρώπη

μαθητές-του-αλμυρού-και-της-αγχιάλου-μ-471903

Μάγεψαν όλη την Ευρώπη οι 42 μαθητές του 1ου και του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού και του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου, που συμμετείχαν σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό σχολικών χορωδιών στη Νάπολη της Ιταλίας. Με όπλο τους την παραδοσιακή μουσική και το ταλέντο τους, οι μαθητές ως χορωδιακή σύμπραξη, κατέκτησαν την τρίτη θέση στο διαγωνισμό και ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ένας από τους μαθητές της σύμπραξης, ο μαθητής της Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού, Γιώργος Τσιάτσιος που διαγωνίστηκε και στο σόλο, κατάφερε να συγκινήσει με το κλαρίνο του και πήρε την πρωτιά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η χορωδιακή σύμπραξη από τη Μαγνησία δεν εντυπωσίασε μόνο με τις ικανότητές της στη μουσική. Μνημονεύτηκε η συνεργασία τριών διαφορετικών σχολείων και των διευθυντών τους που δεν λειτούργησαν ανταγωνιστικά, αλλά συνεργατικά και κατάφεραν να επιστρέψουν με τις βαλίτσες τους γεμάτες βραβεία. Τα τρία σχολεία ένωσαν δύο αδερφές, η Ζηνοβία και η Νικολέττα Ρούσση, και οδήγησαν τους μαθητές στην κορυφή. Η Ζηνοβία είναι καθηγήτρια μουσικής στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού και η αδερφή της Νικολέττα στο Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου.

Τα σχολεία συμμετέχουν σε κοινό διασχολικό πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής, στο πλαίσιο του οποίου συνέπραξαν με τις χορωδίες και τις ορχήστρες τους.

Τον περασμένο Μάρτιο, η χορωδιακή σύμπραξη διακρίθηκε σε πανελλήνιο επίπεδο, κερδίζοντας το εισιτήριο για το διαγωνισμό της Νάπολης. Τότε το παραδοσιακό κυπριακό κομμάτι «Τηλλυρκώτισσα» που απέδωσαν οι μαθητές, έκλεψε την… καρδιά του γνωστού παρουσιαστή Αλέξη Κωστάλα, ο οποίος ζήτησε από τη χορωδία να το παίξει και δεύτερη φορά.

Στη Νάπολη, οι μαθητές ήταν εντυπωσιακοί επί σκηνής. Απέδωσαν παραδοσιακά κομμάτια και κατάφεραν να ξεσηκώσουν το κοινό όταν εκτέλεσαν ένα παραδοσιακό κομμάτι της Κάτω Ιταλίας, το «Καληνύφτα» και όλοι άρχισαν να χτυπούν ρυθμικά τα χέρια τους.

Πανευρωπαϊκή πρωτιά για τον μαθητή-δεξιοτέχνη στο κλαρίνο Γ. Τσιάτσιο

Η κριτική επιτροπή ανέδειξε την χορωδιακή σύμπραξη της Μαγνησίας ως την τρίτη καλύτερη στην Ευρώπη ανάμεσα σε 80 που έλαβαν μέρος, και τον σολίστα στο κλαρίνο Γιώργο Τσιάτσιο ως τον καλύτερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμώντας τόσο τη δεξιοτεχνία που απαιτεί το παραδοσιακό κλαρίνο όσο και το βάθος της παραδοσιακής μουσικής της Ελλάδας.

Αμέσως μετά την απονομή, οι μαθητές του Αλμυρού και της Ν. Αγχιάλου, κατάφεραν να μεταδώσουν το κέφι τους και να ξεσηκώσουν τους συμμετέχοντες για δεύτερη φορά: βγαίνοντας έξω από το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός, πήραν μαζί τους τα μουσικά όργανα, άρχισαν να παίζουν παραδοσιακά τραγούδια και όλοι έγιναν μία παρέα που χόρευε.

Οι μαθητές λειτούργησαν και ως πρέσβεις της Μαγνησίας. Πήραν μαζί τους τουριστικά φυλλάδια και προσκάλεσαν όλη την Ευρώπη, αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

«Οι χορωδίες των σχολείων μας κατάφεραν όχι μόνο να εντυπωσιάσουν μουσικά, αλλά να δώσουν κι ένα πολύτιμο μάθημα συνεργασίας», σχολίασε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού, Χρήστος Καλλές.

«Στη Νάπολη που χτυπά η καρδιά της μουσικής, καταφέραμε να διακριθούμε ανάμεσα σε μεγάλες χορωδίες», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού, Κωνσταντίνος Πριάκος.

Την τιμητική πλακέτα, τα δύο σχολεία του Αλμυρού, θα παραδώσουν στον Δήμο Αλμυρού, προκειμένου να κοσμεί το Δημαρχείο. Πρόκειται για μία πράξη ευχαριστίας απέναντι στον δήμο, που κάλυψε τα δύο τρίτα των εξόδων των μαθητών για να μπορέσουν να μεταβούν στην Ιταλία και να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό.

Στη συνεργασία των μαθητών των τριών σχολείων, στάθηκε και ο διευθυντής του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος επίσης μνημόνευσε την τοπική κοινωνία που συνέδραμε για την κάλυψη των εξόδων των μαθητών. Ο Δήμος Βόλου, συνέβαλλε με ποσό 1.000 ευρώ.

Οι μαθητές

Οι 42 μαθητές που μάγεψαν την Ευρώπη είναι οι εξής: (1ο Γυμνάσιο Αλμυρού) Χριστίνα Αλασσωνίτη, Δήμητρα Καλομοίρη, Γιάννης Μαλλιαρός, Γιώργος Βουλτσίδης, Κλεοπάτρα Βέτσικα, (2ο Γυμνάσιο Αλμυρού) Μαρία Μητράκου, Αρετή Χαμηλού, Αγγελική Μουτζούκη, Νατάσσα Τζαμπάζοβα, Στέλλα Τζαμπάζοβα, Πέτρος Τζαμπάζοβα, Γεωργία Τόρη, Άννα Μαρία Μακρή, Παναγιώτα Κλουκουτάρα, Νικολέττα Γαρέφη, Χριστίνα Γαρέφη, Γιόνα Κεφαλίγια, Αννα Λέλου, Παρασκευή Μακρή, Ιωάννα Καραγεώργου, Ραφαέλλα Φυτιλή, Ασημίνα Καλογήρου, Νίκη Ξαφά, Γιώργος Τσιάτσιος, Κωνσταντίνος Ξηρομερίσιος, (Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου) Μάριος Αλέξανδρος Κυπαρισσός, Λυδία Κυριέρη, Νίκη Πανάγου, Φωτεινή Λίτου, Χριστίνα- Μαρία Ντάκη, Γεωργία Τζουμερκιώτη, Ραφαηλία Χαλίλη, Χριστίνα Χαλίλη, Ειρήνη Χαρμαντά, Ιωάννης Ακρίβος, Κωνσταντίνος Βαγενάς, Αικατερίνη Βαλαμούτη, Θεόδωρος Γκόλιας, Γεωργία Καρατζούνη και Νικόλαος Κοσμάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου