ΑΛΜΥΡΟΣ

Με τον θάνατό της έσωσε 13χρονο

με-τον-θάνατό-της-έσωσε-13χρονο-517148

Ζωή με το θάνατό της σε τρεις συνανθρώπους χάρισε μία 56χρονη μητέρα από τη Σούρπη, η οποία άφησε χθες την τελευταία της πνοή στη Μονάδα Εντατικής του Noσοκομείου Λάρισας, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες δέκα ημέρες, μετά από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Eίναι η πρώτη δωρεά οργάνων που γίνεται για φέτος στη Μαγνησία.

Οι συγγενείς της 56χρονης, παρά τον ανείπωτο πόνο και το δράμα που βίωναν τις τελευταίες μέρες δίπλα στο δικό τους άνθρωπο που έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή, πήραν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν όργανά της. Έτσι στήθηκε γέφυρα ζωής με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να γίνει η λήψη των δύο νεφρών και του ήπατος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος, λήπτες των δύο νεφρών είναι ένα 13χρονο αγόρι και ένας 50χρονος από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ για το ήπαρ το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης συμβατού λήπτη.

Η άτυχη 56χρονη υπέστη ανεύρυσμα πριν από περίπου δέκα ημέρες. Αρχικά νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όμως επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διακομίσθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Λάρισας. Οι γιατροί έχοντας διαγνώσει την εξαιρετικά κρίσιμη σοβαρότητα της κατάστασή της, προχώρησαν αμέσως σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, όμως δεν συνήλθε ποτέ και όλα έδειχναν ότι το μοιραίο ήταν κοντά. Οι συγγενείς της περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή να υπάρξει βελτίωση, ωστόσο, όταν οι γιατροί διέγνωσαν ότι η κατάσταση της είναι μη αναστρέψιμη και ότι η άτυχη γυναίκα ήταν ουσιαστικά «εγκεφαλικά νεκρή», αποφάσισαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τη δωρεά οργάνων.

Ακολούθησε η διαδικασία που τηρείται βάσει ιατρικού πρωτοκόλλου σε αυτές τις περιπτώσεις και προχθές το απόγευμα άναψε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η προετοιμασία για τη γέφυρα ζωής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η ομάδα των γιατρών από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μετέβη στη Λάρισα την Κυριακή για να γίνει η μεταφορά των οργάνων.

Το άγγελμα του θανάτου της 56χρονης σκόρπισε θλίψη στη Σούρπη και σε όσους την γνώριζαν, καθώς επρόκειτο για έναν ζωντανό άνθρωπο, γεμάτο δίψα για ζωή που έφυγε πρόωρα.

Πρώτη δωρεά οργάνων το 2017 στη Μαγνησία

Η δωρεά οργάνων από του συγγενείς της άτυχης 56χρονης ήταν η πρώτη μέσα στο 2017 στη Μαγνησία. Η πορεία των δωρεών τα τελευταία χρόνια είναι φθίνουσα, με αποτέλεσμα να μακραίνει η λίστα αναμονής για συνανθρώπους που έχουν ανάγκη να λάβουν μόσχευμα καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας το 2014 πραγματοποιήθηκαν δύο δωρεές στο νομό, το 2015 δύο, το 2016 τρεις ενώ για το 2017 η πρώτη έγινε μόλις προχθές. Επίσης οι μεταμοσχεύσεις σε νεφροπαθείς τα τελευταία δύο χρόνια ήταν έξι.

Σύμφωνα, τέλος, με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που είναι ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από 5, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι 35, στην Πορτογαλία 32, στην Κροατία 33,5, στην Αυστρία 25 και το Βέλγιο 26. Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου