Σε έξαρση η ηλεκτρονική βία

Τελευταία ενημέρωση: 2017-03-09, 10:12:15
Σε έξαρση η ηλεκτρονική βία

Ενημερωτική εκδήλωση για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό, με αφορμή τον εορτασμό της 6ης Μαρτίου, διοργάνωσε το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με υπεύθυνο τον Αντώνη Πλαγερά.

Κύριος ομιλητής ήταν o αρχιφύλακας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου Γεώργιος Σκόνδρας,.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών προκειμένου να κατανοήσουν το φαινόμενο του bullying, και να μάθουν να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν σωστά κάθε περιστατικό. Ο κ. Σκόνδρας αναφέρθηκε κυρίως στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, ο οποίος αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή εκφοβισμού, που παίρνει εύκολα και γρήγορα διαστάσεις και εκτός σχολείου. Τόνισε τη σημασία που έχει η ενημέρωση για τη διαχείριση των προκλήσεων του διαδικτύου και ότι το διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο μάθησης, γνώσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιούν προσεχτικά. Να κατανοήσουν τις παγίδες που κρύβει η αλόγιστη χρήση του. Να γνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ελέγξουν τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν, να προφυλάξουν τα προσωπικά τους δεδομένα και να προστατέψουν την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Αναφέρθηκε στις ψυχικές διαταραχές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι ως παθολογικοί χρήστες. Τα παραδείγματα περιστατικών παρενόχλησης μέσω διαδικτύου και απάτης είναι πολλά και σοκάρουν. Κατέθεσε την εμπειρία του για θέματα που αφορούν το έγκλημα μέσω του διαδικτύου. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η γνώση. Αναφέρθηκε στον σχολικό εκφοβισμό το Cyberbullying, με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών. Για να προστατευθούν οι νέοι θα πρέπει να ενημερωθούν και να μάθουν να αναγνωρίζουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες του Cyberbullying, να μην εμπιστεύονται προσωπικά στοιχεία τους σε άλλους, να αντιδρούν άμεσα σε κάθε πιθανή απειλή ακόμη και απενεργοποιώντας τις συσκευές τους, και να αναφέρουν οποιαδήποτε περιστατικά στους γονείς τους, στους καθηγητές τους ή σε κάποιον έμπιστο ενήλικα. Καμία πληροφορία, εικόνα, κείμενο ή video δεν διαγράφεται, ακόμη και αν εμείς δώσουμε την εντολή, π.χ. στο facebook ή σε κάποιο ιστότοπο συζήτησης. Ο κ. Σκόνδρας αναφέρθηκε στην έξαρση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, το οποίο φυσικά λόγω της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας μεταλλάσσεται και προχωράει.

Μίλησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη ορθή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Τέλος, τόνισε στους μαθητές πως οι δυνατές και πραγματικές φιλίες γίνονται έξω στη ζωή, στην κατά πρόσωπο επικοινωνία και όχι στο internet, και εάν διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα ηλεκτρονικού εκφοβισμού, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να καταγγείλουν αυτό που συμβαίνει όσο πιο νωρίς γίνεται! Αρχικά, απαραίτητο είναι να ενημερώσουν κάποιον ενήλικα (γονέα, κηδεμόνα, δάσκαλο ή καθηγητή) σχετικά με αυτό που συμβαίνει, γιατί μπορεί να τους βοηθήσει. Επίσης μπορούν να αποταθούνε στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ιστοσελίδα: http://www.cybercrimeunit.gr, το οποίο θα αναλάβει να βρει τα ηλεκτρονικά ίχνη του ατόμου ή των ατόμων που τους έχουν εκφοβίσει, ή με οποιονδήποτε τρόπο παρενοχλήσει, στο διαδίκτυο.

Στο τέλος, ο κ. Πλαγεράς μιλώντας στους μαθητές για τη σωματική και τη λεκτική βία αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις σπεύδουμε να χαρακτηρίσουμε ως περιστατικό bullying ένα συνηθισμένο καυγά ή διαπληκτισμό μεταξύ μαθητών, τη στιγμή που την αμέσως επόμενη ημέρα τα ίδια παιδιά λειτουργούν και πάλι φυσιολογικά στο σχολικό περιβάλλον. Τόνισε ότι οι μαγικές λέξεις που ορίζουν το φαινόμενο του bullying και στις οποίες πρέπει να εστιάζουμε είναι η συχνότητα και η επανάληψη.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
6
=