ΑΛΜΥΡΟΣ

Ο κανονισμός χρήσης κοινόχρηστων στον Αλμυρό

ο-κανονισμός-χρήσης-κοινόχρηστων-στο-576199

Εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού ο κανονισμός χρήσης κοινόχρηστων χώρων στο πλαίσιο του ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Σύμφωνα με αυτόν, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους πόλεων και οικισμών του Δήμου Αλμυρού, που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών, επιβάλλεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών, με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 1,50 μ.

Σε περιπτώσεις υφισταμένων πεζοδρομίων πλάτους ίσου ή μικρότερου του 1,50μ., δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου.

Σε όλο το μήκος της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών επιβάλλεται πραγματικό ελεύθερο ύψος όδευσης πεζών ίσο με 2,20 μ. απολύτως ελεύθερο από οποιοδήποτε εμπόδιο (μαρκίζες, επιγραφές, σημάνσεις, πινακίδες, κλαδιά δέντρων, τέντες κ.λπ.).

Στους πεζόδρομους και μέχρι κλίσεως 2% προβλέπεται ελεύθερη ζώνη με ελάχιστο πλάτος 3,50 μ. για την προσπέλαση και εξυπηρέτηση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης όπως πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, οχήματα μεταφοράς ατόμων με αναπηρία κ.λπ. που παραμένει ακάλυπτη καθ’ όλο το μήκος και πλάτος της.

Απαγορεύεται η παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων έμπροσθεν εισόδων όμορων κατοικιών ή καταστημάτων.

Σε κοινόχρηστους χώρους απαγορεύεται να κατασκευάζονται κατακόρυφα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων.

Εντός παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου απαγορεύονται τα μόνιμα στέγαστρα εδραζόμενα σε υποστυλώματα, καθώς και οποιουδήποτε είδους μόνιμη κατασκευή που θα αφορά σε διαχωριστικά, υαλοπίνακες, δάπεδα, καθίσματα, ζαρντινιέρες κ.λπ.

Οι διάδρομοι που βρίσκονται εντός του χώρου όπου τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και εξυπηρετούν τη λειτουργία του καταστήματος, προσμετρούνται ως κατάληψη.

Απαγορεύεται η τοποθέτηση ψυγείων και κάδων στους παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους, πλην αυτών που αφορούν περίπτερα.

Απαγορεύεται η τοποθέτηση εμπορευμάτων, επιγραφών ή διαφημίσεων οποιουδήποτε είδους πάνω σε δέντρα, κιγκλιδώματα ή στύλους, καθώς και σε ιδιοκτησία άλλη από αυτήν που βρίσκεται η επιχείρηση, έστω κι ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη.

Επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης συνεχόμενου κοινόχρηστου χώρου, εφόσον δεν θίγονται δικαιώματα άλλου δικαιούμενου της χρήσης του.

Επίσης, η χρήση των πλατειών, εφόσον έχει επιτραπεί η παραχώρηση τους με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Διατάξεις για την πλατεία

Κάθε κατάληψη εκτός των ορίων του παραχωρούμενου χώρου θεωρείται αυθαίρετη. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση που να εμποδίζει την απρόσκοπτη και ελεύθερη χρήση του αστικού εξοπλισμού που έχει εγκαταστήσει ο δήμος στον κοινόχρηστο χώρο, η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων ή τηλεοράσεων και διαφημιστικών στοιχείων σε όλο τον κοινόχρηστο χώρο, καθώς επίσης και διαφημιστικών αυτοκόλλητων ή πανό και αγγελιών στον εξοπλισμό της πλατείας.

Απαγορεύεται η χρήση της πλατείας από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ως χώρο φυσικής ανάγκης των ζώων τους (αφόδευσης).

Περιορισμοί περιμετρικά της πλατείας

Οι δρόμοι περιμετρικά της πλατείας είναι ήπιας κυκλοφορίας και απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων πάνω από 5 τόνους.

Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στους δρόμους αυτούς παρά μόνο στα σημεία που προβλέπονται από τη μελέτη και με τον τρόπο που αναφέρεται παρακάτω. Ειδικές ρυθμίσεις λαμβάνονται για όλες τις οδούς.

Ακόμη, ο κανονισμός ορίζει τις κατηγορίες χρήσεων κοινοχρήστου χώρου για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα, με εμπορεύματα, με οικοδομικά υλικά, με προσωρινές κατασκευές, με είδη περιπτέρου, ενώ προβλέπει για τις προϋποθέσεις για το υπαίθριο στάσιμο εμπόριο κ.ά.

Αυθαίρετη χρήση – Κυρώσεις – Πρόστιμα

Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης, καταλογίζονται σε βάρος του υπόχρεου χρηματικά πρόστιμα. Ιδιαίτερα σε χώρους για τους οποίους έχει παραχωρηθεί άδεια χρήσης, επιβάλλεται (πέρα από το αναλογούν τέλος) χρηματικό πρόστιμο πενταπλάσιο (5πλάσιο) προς το αναλογούν τέλος, ανεξάρτητα από το διάστημα αυθαίρετης χρήσης.

Σε χώρους για τους οποίους δεν έχει παραχωρηθεί άδεια χρήσης, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο (10πλάσιο) του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού που καθορίστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση χρήσης.

Στην περιοχή των περγκολών της πλατείας οποιαδήποτε παράβαση της άδειας χρήσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο αξίας 1.000,00 ευρώ.

Σε περίπτωση που γίνεται αυθαίρετη χρήση του χώρου καθ’ υποτροπή, επιβάλλονται κάθε φορά, και μέχρι δύο (2) φορές τα ως άνω πρόστιμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου