ΑΛΜΥΡΟΣ

Ραντεβού σε Αερινό και Χλόη δίνουν οι αγρότες της Μαγνησίας

ραντεβού-σε-αερινό-και-χλόη-δίνουν-οι-α-592159

Mε το κλειδί στο χέρι, οι αγρότες ετοιμάζονται για τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» όπως τονίζουν στις συνελεύσεις τους που έχουν πυκνώσει τις τελευταίες μέρες εν όψει της έναρξης των κινητοποιήσεων.

Aερινό και Χλόη «δίνουν» τον τόνο, καθώς μέχρι τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των αγροτών που βρίσκονται «επί ποδός», η επιχείρηση «άνοδος» στην Εθνική οδό θα έχει πάρει σάρκα και οστά.

Το ένα «αγροτικό μέτωπο» θα στηθεί στο Αερινό, ενώ το δεύτερο στη Χλόη. Στάση αναμονής τηρούν ακόμη οι αγρότες του Αλμυρού που συζητούν μεν με συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν έχουν όμως ακόμη αποφασίσει εάν θα στηθεί και φέτος το μπλόκο στο ύψος των Μικροθηβών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπήρχε μέχρι χθες το βράδυ, σταδιακά από σήμερα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από την περιοχή του Βελεστίνου, του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου θα παρατάσσονταν στις πλατείες των χωριών. Τις επόμενες μέρες θα καθορίσουν τη στάση τους εάν θα βγούνε και πάνω στην εθνική οδό στο ύψος της Χλόης.

«Το κλίμα μεταξύ των αγροτών είναι προς την κατεύθυνση να κάνουμε δυναμική εμφάνιση τις επόμενες μέρες ανάλογα και με τη συμμετοχή στην περιοχή μεταξύ Χλόης και Βελεστίνου», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημ. Λουφόπουλος από το Βελεστίνο.

Η απόφαση ελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή μετά από ευρεία σύσκεψη και αφού όπως εκτιμούν οι αγρότες, η Κυβέρνηση εκτός από επικοινωνιακά τεχνάσματα επί της ουσίας δεν είναι διατεθειμένη να λύσει τα προβλήματα που προκαλούν ασφαλιστικό και φορολογικό, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από την πλευρά του ο Δημ. Σπαθής από το Βελεστίνο.

Επίσης, την ερχόμενη Πέμπτη στο Αερινό θα κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα τρακτέρ από αγρότες που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Τον αγώνα τους στην περιοχή συντονίζει ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής που μίλησε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για να επισημάνει, η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία και όχι να τους υπερφορολογεί, διότι χώρα που δεν μπορεί να παράξει τη διατροφή της, δεν μπορεί να επιβιώσει». Οι αγρότες του μπλόκου Αερινού όλο αυτό το διάστημα έκαναν περιοδείες και συσκέψεις, ενημερώθηκαν για τα προβλήματα για αυτό και δηλώνουν έτοιμοι από βδομάδα να βγάλουν τα τρακτέρ στην άκρη του δρόμου αρχικά.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

  • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μείνει στα χαρτιά ο νέος ασφαλιστικός νόμος – έκτρωμα.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Αμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση της φορολογίας σε τσικουδιά-τσίπουρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου