ΑΛΜΥΡΟΣ

Παροχή βοήθειας σε 309 άτομα

παροχή-βοήθειας-σε-309-άτομα-607419

Πλούσιο το έργο των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κοινωνική Μέριμνα» στον καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού. Το 2016 τριακόσια εννέα άτομα, κατά κύριο λόγο ηλικιωμένα, δέχτηκαν τις υπηρεσίες των προγραμμάτων και εξυπηρετήθηκαν στις βασικές τους ανάγκες.

Τα τηλεφωνήματα στην κοινωνική υπηρεσία είχαν συνεχή ροή. Το επιστημονικό προσωπικό της καλείται να κάνει από συνταγογράφηση φαρμάκων, αγορές αγαθών από λαϊκή και σούπερ μάρκετ, και ειδών ένδυσης, μέχρι καθαριότητα, ατομική υγιεινή μοναχικών ηλικιωμένων, συνοδείες στο Κέντρο Υγείας και στο Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, το «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετεί στον Αλμυρό 130 άτομα, στη Σούρπη 50 και στον Πτελεό 59 άτομα. Η Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας στον Αλμυρό εξυπηρετεί επιπλέον άλλα 70 άτομα.

Το προσωπικό της υπηρεσίας παρέχει βοήθεια κατά κύριο λόγο σε μοναχικούς ηλικιωμένους ή ζευγάρια, ηλικιωμένων με προβλήματα ή ηλικιωμένους που τα παιδιά τους διαμένουν σε άλλες πόλεις και χρειάζονται διευκολύνσεις για τη διεκπεραίωση των καθημερινών υποχρεώσεών τους. Το προσωπικό ανέλαβε να διεκπεραιώσει την έκδοση βιβλιαρίων απορίας για τουλάχιστον 25 άτομα.

Κάθε χρόνο οι ανάγκες για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με πληροφορίες από την κοινωνική υπηρεσία, αυξάνονται. Κατά τη διάρκεια των εορτών εκατό άνθρωποι απευθύνθηκαν τηλεφωνικά στην υπηρεσία και ζήτησαν τρόφιμα. Αρκετοί πολίτες που βρίσκονταν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση εκτιμάται ότι δεν εκδηλώθηκαν για να ζητήσουν συνδρομή.

Το προσωπικό των προγραμμάτων επισκέπτεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ή και τρεις τους ηλικιωμένους, ενώ διεξάγει κοινωνική έρευνα και συντάσσει εκθέσεις στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν εισαγγελικές εντολές.

Πέρυσι υπήρξαν τρεις εισαγγελικές παρεμβάσεις για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, για έρευνα για την καταλληλότητα οικογενειακού περιβάλλοντος για επιμέλεια παιδιών και για μία ηλικιωμένη.

Παράλληλα, ο Δήμος Αλμυρού συμμετείχε στο πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος αριθμούσαν 168 στον Αλμυρό, 28 στη Σούρπη και 39 στον Πτελεό. Συνολικά η κοινωνική υπηρεσία έκανε πέντε διανομές τροφίμων, με τελευταία αυτή του περασμένου Ιουνίου.

Συμμετοχή υπήρχε και στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την παροχή τροφίμων σε άστεγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης που δεν εξασφαλίζουν επαρκείς δυνατότητες σίτισης και διαμονής. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ήταν τέσσερις στον Αλμυρό, ένας στη Σούρπη και ένας στον Πτελεό και παρέλαβαν κάποια τρόφιμα τον Ιούλιο και φρούτα τον Αύγουστο.

Οι κοινωνικές δομές συνεργάζονται ταυτόχρονα με τα Σπίτια Γαλήνης και μεριμνούν για τη διανομή φαγητού με αυτοκίνητα σε 40 ηλικιωμένους στον Αλμυρό και στην Ευξεινούπολη.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση στα τέλη Φεβρουαρίου για τους πρόσφυγες. Το σύνολο του προσωπικού επιστρατεύτηκε. Όλοι βρίσκονταν στα ΣΕΑ πρωί – βράδυ και εκτός των άλλων έκαναν και συγκέντρωση τροφίμων και ρουχισμού για τους μετανάστες.

Το δυναμικό

Στο «Βοήθεια στο Σπίτι» στον Αλμυρό, εργάζεται μία κοινωνική λειτουργός και δύο οικιακοί βοηθοί. Στη Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας αντίστοιχα δύο κοινωνικοί λειτουργοί, μία νοσηλεύτρια και δύο οικιακές βοηθοί. Στο «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Σούρπη εργάζεται μία κοινωνική λειτουργός και μία οικιακή βοηθός. Δεν υπάρχει νοσηλεύτρια και ενισχύεται από τις άλλες δομές. Στη Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας στον Πτελεό εργάζεται μία κοινωνική λειτουργός και μία νοσηλεύτρια. Δεν υπάρχει οικιακή βοηθός, καθώς η τελευταία συνταξιοδοτήθηκε. Η κοινωνική υπηρεσία χρειάζεται μία νοσηλεύτρια στη Σούρπη και μία οικιακή βοηθό στον Πτελεό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου