ΑΛΜΥΡΟΣ

Δράσεις διαφύλαξης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από μαθητές του Γυμνασίου Πτελεού

δράσεις-διαφύλαξης-του-θαλάσσιου-περ-660063

Μετά από τον εντοπισμό νεκρών δελφινιών και χελωνών καρέτα – καρέτα σε θαλάσσιες περιοχές του Πτελεού, τα παιδιά του Γυμνασίου Πτελεού αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν σε θέματα προστασίας και διαφύλαξης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής τους και συγκεκριμένα με τον υδροβιότοπο της Λειχούρας.

Ήρθαν σε επαφή με ψαράδες στο Αχίλλειο και στον Πτελεό, που τους ενημέρωσαν με συνέντευξή τους για τον υδροβιότοπο αλλά και για προβλήματα που οι ίδιοι άμεσα αντιμετωπίζουν στην δουλειά τους. Έμαθαν ότι ο υδροβιότοπος λειτουργεί θαυμάσια ως τόπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας ζωής της περιοχής , για τα ψάρια όπως τις τσιπούρες, τις γαρίδες και τα λαβράκια. Όμως πρόσθεσαν ότι οι μουρμούρες είναι είδος υπό εξαφάνιση ενώ οι ενυδρίδες έχουν ήδη εξαφανιστεί. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα για τα πουλιά όπως οι ερωδιοί και οι κύκνοι αλλά και για διάφορους άλλους μικροοργανισμούς.

Παράλληλα επισκέφτηκαν το Μουσείο θαλάσσης στο Αχίλλειο, και ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του μουσείου. Γνώρισαν τα είδη της ζωής στη θάλασσα της περιοχής τους όπως όστρακα, ψάρια, μαλάκια κ.α. και θαύμασαν την ποικιλομορφία και την ομορφιά τους.

Δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου, κατασκευάζοντας με χαρτοκοπτική και ζωγραφική χάρτινα σταχτοδοχεία, με θέματα από το μουσείο και τη θαλάσσια ζωή. Τις κατασκευές αυτές στη συνέχεια τις τοποθετήσαμε στην παραλία, ώστε οι επισκέπτες να ρίχνουν στα αυτοσχέδια σταχτοδοχεία τα αποτσίγαρά τους .

Στις δράσεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, ήταν και η κατασκευή από τους μαθητές του σχολείου, του Hydrobot ενός πρωτοτύπου, τηλεκατευθυνόμενου, υποβρύχιου οχήματος, με σκοπό να εξερευνήσουν το υδάτινο περιβάλλον της περιοχής τους. Το Hydrobot κάνει μετρήσεις βάθους, λαμβάνει δείγματα νερού για ανάλυση, αλλά και φωτογραφίζει μοναδικές υποθαλάσσιες εικόνες ή video. Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους, τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τις μετρήσεις, μπορούν να τις μοιραστούν με άλλους μέσω του online forum και της βάσης μετρήσεων του προγράμματος.

Οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται και στις εργασίες που πλαισιώνουν τη θεματική του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, που εκπονείται από το Γυμνάσιο Πτελεού για τρίτη συνεχή χρονιά με τίτλο « SANE TODAY- SURVIVE TOMORROW».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου