ΑΛΜΥΡΟΣ

«Εσφαλμένες» οι χρεώσεις λογαριασμών Στον Πτελεό

εσφαλμένες-οι-χρεώσεις-λογαριασμώ-60844

Λέει η Εθελοντική Ομάδα «ΑΙΟΛΙΣ»

Εσφαλμένες χαρακτηρίζει τις χρεώσεις των λογαριασμών νερού στη δημοτική ενότητα Πτελεού από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αρδευσης Αλμυρού η Εθελοντική Ομάδα για τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Κοινωνική Οικονομία «ΑΙΟΛΙΣ».

Ο πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Ρούτσιας, ζητά να διαγραφεί από τους λογαριασμούς η αυθαίρετη και μη νόμιμη χρέωση του ειδικού τέλους του Ν. 1069/80, οι λογαριασμοί να εκδίδονται ανά τρίμηνο που είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για τη χρέωση της κατανάλωσης και να υπάρξει συνεννόηση με τις τράπεζες, προκειμένου να μπορούν οι λογαριασμοί να πληρώνονται μέσω e-banking.

Οπως ισχυρίζεται, «για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε η ΔΕΥΑΑΛ τα νερά της δημοτικής κοινότητας Πτελεού, απέστειλε τους λογαριασμούς νερού με χρέωση επί των κυβικών κατανάλωσης. Πολλοί λογαριασμοί εμφανίζουν υπέρογκα ποσά χρέωσης της τάξεως των 300 και 400 €. Στην προσπάθειά τους, οι κάτοικοι, να διευκρινίσουν που οφείλονται αυτές οι χρεώσεις απευθύνθηκαν στους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΛ. Ταυτόχρονα διαπίστωσαν ότι υπάρχουν αρκετά προβληματικά στοιχεία έτσι όπως αναφέρονται στα στελέχη των λογαριασμών».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «οι λογαριασμοί ως περίοδο κατανάλωσης αναφέρουν την 1/7/2015 έως 30/9/2015. Ωστόσο οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΑΛ λένε ότι οι λογαριασμοί αφορούν εννιάμηνο διάστημα».

Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι «στους λογαριασμούς υπάρχει προσαύξηση της αξίας κατανάλωσης νερού με ειδικό τέλος 80% (Ν.1069/80)». Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «σε ερώτηση τι ακριβώς αφορά αυτό το τέλος, η διευκρίνηση που δόθηκε ήταν ότι, το τέλος αυτό είχε θεσπιστεί παλαιότερα από τη ΔΕΥΑΛ για μία 10ετία το οποίο πήρε παράταση για μία επιπλέον 10ετία και λήγει στο τέλος του 2015. Διευκρινίζοντας επί του νόμου τι αφορά το συγκεκριμένο τέλος, διαπιστώσαμε ότι, αυτό επιβλήθηκε υπέρ των συσταθησομένων επιχειρήσεων ΔΕΥΑ με σκοπό μελέτης, κατασκευής ή επεκτάσεως έργων υδρεύσεως αποχετεύσεως».

«Για το λόγο αυτό έχει και διαφορετικό καθεστώς ΦΠΑ 23% έναντι της κατανάλωσης νερού που είναι 13%» προσθέτει, ενώ διερωτάται: «Αυτό το τέλος είχε λοιπόν θεσπιστεί όταν συστάθηκε η ΔΕΥΑΛ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τότε ανάγκες της. Τι νόημα έχει να επιβληθεί τώρα, για ένα χρόνο στους κατοίκους του Πτελεού που εντάχθηκαν τώρα στην ΔΕΥΑΛ. Σε τελευταία ανάλυση τι έργα και ποιες μελέτες θα κάνει για τον Πτελεό η ΔΕΥΑΛ με τα χρήματα που θα συγκεντρώσει;»

Κατά τον ίδιο «οι χρεώσεις που γίνονται επί της αξίας του νερού είναι ακριβότερες έναντι άλλων δημοτικών ενοτήτων. Η εξήγηση που δίνουν οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΛ είναι ότι ο Πτελεός έχει ακριβότερο κοστολόγιο, λόγω γεωτρήσεων, αντλιοστασίων κ.λπ. Οταν όμως ζητήθηκε η ανάλυση του τιμολογίου που έχει γίνει για κάθε δημοτική ενότητα, τότε διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάλυση.

Το κόστος κατανάλωσης νερού δεν είναι το πραγματικό. Παράλληλα με τους συγκεκριμένους λογαριασμούς η ΔΕΥΑΑΛ εκδίδει και αποστέλλει λογαριασμούς με τα πάγια. Δηλαδή κάθε παροχή πλέον των συγκεκριμένων λογαριασμών επιβαρύνεται και με επιπλέον πάγια που δεν έχουν σταλεί. Το συγκεκριμένο συν το ότι οι λογαριασμοί αντί να έρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει τον προγραμματισμό του, δείχνουν προχειρότητα» καταλήγει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου