ΑΛΜΥΡΟΣ

Μάζεψαν τα σκουπίδια στον Πτελεό

μάζεψαν-τα-σκουπίδια-στον-πτελεό-771936

Ευθύνη του Τοπικού Συμβουλίου η διατήρηση της καθαριότητας

Δύο φορτηγά απορρίμματα άδειασε δίπλα από το Βιολογικό Καθαρισμό Πτελεού η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Αλμυρού, καθαρίζοντας τα περιβόλια, που είχαν μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε σταδιακά τις μέρες που ακολούθησαν, όπως και δεσμεύτηκε να πράξει η δημοτική αρχή Δημήτρη Εσερίδη, μετά τις καταγγελίες αγροτών εν μέσω ελαιοκομικής περιόδου.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Βαλαμούτης, είπε ότι δεν υπάρχουν πλέον σκουπίδια στο γειτονικό δρόμο, ενώ στον εσωτερικό προαύλιο χώρο του Βιολογικού που είναι περιφραγμένος απομένουν λίγα απορρίμματα και ξερά κλαδιά.

Ο αντιδήμαρχος εξήγησε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών υπάρχει λάσπη και το φορτηγό γλιστράει και δεν μπορεί να μπει στο προαύλιο του Βιολογικού, όπου παλαιότερα λειτουργούσε η άτυπη χωματερή, για να ολοκληρωθεί η αποκομιδή.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απομάκρυνση αυτών των σκουπιδιών θα γίνει την άνοιξη.

Πάντως, η Υπηρεσία Καθαριότητας τοποθέτησε πινακίδα απαγόρευσης ρήψης σκουπιδιών όπως ζητούσαν οι αγρότες.

Για την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από το Τοπικό Συμβούλιο Πτελεού. Ο κ. Βαλαμούτης εξήγησε ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν έχει αρμοδιότητα να καθαρίζει ιδιωτικές εκτάσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Θα πρέπει και οι ίδιοι κάτοικοι να επιδείξουν ενδιαφέρον, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία ότι εκεί λειτουργεί άτυπη χωματερή».

Υπενθυμίζεται ότι πριν μία εβδομάδα ιδιοκτήτες γειτονικών χωραφιών διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που υπήρχε, καθώς η χωματερή επεκτείνονταν στα χωράφια τους.

Εικόνες ντροπής και αίσχους συνθέτονταν από σακούλες απορριμμάτων και χαρτόκουτα, στρώματα και τενεκεδάκια, μπουκάλια και μπάζα, κομμένα δέντρα και κλαδιά, ακόμη και νεκρά ζώα.

Η οργή και η αγανάκτηση ξεχείλιζε. Οι ελαιοπαραγωγοί όπως ήταν φυσικό δεν μπορούσαν να περιμένουν τη νέα δημοτική αρχή να κάνει προσλήψεις τον Ιανουάριο για να γίνει η αποκομιδή και την περασμένη εβδομάδα κατήγγειλαν «επιδεικτική και παντελή αδιαφορία».

Οι περίοικοι ζητούσαν άμεση κινητοποίηση από τη δημοτική αρχή Αλμυρού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάθε αρμόδιο, προκειμένου να βρεθεί λύση και να απομακρυνθούν τα απορρίμματα.

Η διαμαρτυρία προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δημάρχου Αλμυρού, Δημήτρη Εσερίδη, που δεσμεύτηκε για την καθαριότητα του χώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου