ΤΟΠΙΚΑ

Ανατροπές στη λειτουργία των φαρμακείων ~ Προβληματισμός στο Βόλο

ανατροπές-στη-λειτουργία-των-φαρμακε-11039

Το αλαλούμ στο ωράριο, καταργεί τη διημέρευση

Τέλος στις διημερεύσεις των φαρμακείων, έθεσε από χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με αφορμή το ανεξέλεγκτο ωράριο που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και έχει κουράσει τον κλάδο, πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσουν προσεχώς και οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι της περιφέρειας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Στη Μαγνησία, εξηγεί ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Ματσιόλης, η κατάσταση δεν έχει φτάσει στα επίπεδα της Αθήνας καθώς το ανεξέλεγκτο ωράριο των φαρμακείων που δημιούργησε το διευρυμένο καθεστώς, έχει ως αποτέλεσμα να κυριαρχήσει σύγχυση στα φαρμακεία και στους καταναλωτές. Με τη διημέρευση, γνώριζε ο κάθε ενδιαφερόμενος, ποιο φαρμακείο διημερεύει και σε ποια περιοχή.

Με το διευρυμένο ωράριο, κάποια φαρμακεία λειτουργούν παράλληλα με τα διημερεύοντα με συνέπεια να εμφανίζονται προβλήματα, ακόμη και στην τήρηση του προγράμματος που εκδίδεται με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου».

Ο κ. Ματσιόλης, έχει άλλωστε επισημάνει από καιρό ζητήματα που προκαλεί στον υγιή ανταγωνισμό η καταστρατήγηση ωραρίου από φαρμακεία στο Βόλο αλλά και την έλλειψη παρέμβασης καθώς δεν λειτουργεί το πειθαρχικό συμβούλιο.

Εχοντας συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου αποφασίστηκε σε πρώτη φάση η κατάργηση των διημερεύσεων στην Αττική από την Πρωτομαγιά, ο κ. Ματσιόλης διευκρινίζει ότι η απόφαση δεν αφορά τις διανυκτερεύσεις, ενώ οι εφημερίες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες οι παραμείνουν ως έχουν.

«Η κατάσταση, όπως παρουσιάστηκε στη Γ.Σ., είναι χαώδης μετά τις διάφορες αλλαγές που έχουν επιφέρει οι κατά καιρούς αποφάσεις του υπ. Υγείας για το ωράριο.

Σύμφωνα με την απόφαση «οι φαρμακευτικοί σύλλογοι όλης της χώρας, καλούνται να ακολουθήσουν την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, από 4 Μαΐου 2016 και να σταματήσουν τις διημερεύσεις των φαρμακείων (08.00 – 20.00) για τις εργάσιμες ημέρες. Ηδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), συστήνει στα μέλη του να μη αναρτούν τις καρτέλες των διημερεύσεων. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή φαρμακεία που να λειτουργούν συνεχώς από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ (διημερεύοντα) εκτός αργιών και Σαββατοκύριακου.

Εμείς στη Μαγνησία, δεν έχουμε πάρει ακόμη σχετική απόφαση αλλά το θέμα θα απασχολήσει προσεχώς τη Γενική Συνέλευση. Στην Αττική από τα 3.000 φαρμακεία, σε μηνιαία βάση τα 450 ήταν διημερεύοντα και τα 150 διανυκτερεύοντα, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των φαρμακείων με ελεύθερο ωράριο, διότι δεν δηλώνονται οι ώρες λειτουργίες τους και συνεπώς ούτε εγγράφονται σε κάποια κατάσταση των φαρμακευτικών συλλόγων, ούτε όμως και στην Περιφέρεια.

Τέτοια εικόνα δεν έχουμε στη Μαγνησία αλλά υπάρχουν ζητήματα που προκαλούν τριβές και θα πρέπει να τα συζητήσουμε προκειμένου να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου