ΤΟΠΙΚΑ

«Ρώσικη ρουλέτα τώρα οι εκλογές»

ρώσικη-ρουλέτα-τώρα-οι-εκλογές-14351

Μήνυμα στην κυβέρνηση από τον Στ. Θεοδωράκη χθες από το Βόλο

Μήνυμα στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το συντομότερο την αξιολόγηση, έστειλε από το Βόλο και συγκεκριμένα τη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Η κυβέρνηση», τόνισε κατά την άφιξή του στην ΕΒΟΛ ο κ. Θεοδωράκης, «παίζει ένα από τα συνήθη χαρτιά της. Διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι μέχρι να πετύχουμε το καλύτερο και λίγο πριν την ασφυξία, υπογράφω αυτό που μου δίνουν. Χάσαμε πάρα πολύ πολύτιμο χρόνο. Επρεπε να είχαμε συμφωνήσει από τον Μάρτιο και δεν έχει προκύψει κάποιο καινούργιο στοιχείο που να προκαλεί καθυστέρηση. Απλά η κυβέρνηση θέλει να φτάνει τα πράγματα στα όρια.

Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τη χώρα, για την οικονομία και το μαρτυρούν και οι οικονομικοί δείκτες. Εάν είχαμε κλείσει τη διαπραγμάτευση στην αρχή του χρόνου, η χώρα θα ήταν τώρα σε καλύτερη κατάσταση. Θα υπήρχε ένα κλίμα βεβαιότητας που θα προσέφερε τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους να κάνουν έστω τις μικρές επενδύσεις τους».

Αυτή τη φορά, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. «Ο περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτή είναι μια παράσταση από την κυβέρνηση και δεν είναι μια διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας. Θέλω να πω κάτι και για τους δανειστές. Υπάρχουν και υπερβολικές απαιτήσεις από το ΔΝΤ κυρίως, αλλά αυτές οι υπερβολικές απαιτήσεις καλλιεργούνται από τη στάση της κυβέρνησης. Οταν μια κυβέρνηση δεν έχει σαφέστατα όρια σε μια διαπραγμάτευση, όταν μια κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι το όχι μπορεί να γίνει ναι και το ναι να γίνει όχι, τότε ο κάθε εταίρος, ο κάθε δανειστής μπορεί να απαιτεί το ανώτερο στην προσπάθειά του να πετύχει το λιγότερο. Εάν η κυβέρνηση ήταν σοβαρή και είχε θέσει τα όρια της διαπραγμάτευσης, νομίζω οι απαιτήσεις των δανειστών θα ήταν πολύ λιγότερες».

Αναφερόμενος στα σενάρια για εκλογές, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «Ποταμιού» εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για εκλογές ή δημοψήφισμα. Θα ήταν κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο. Θα είναι μια ρώσικη ρουλέτα.

Σκεφτείτε ότι η χώρα είναι αποδυναμωμένη, οι εταίροι μας είναι υποψιασμένοι. Φανταστείτε σε αυτό το περιβάλλον να γίνουν εκλογές. Χρειαζόμαστε πολύ άμεσα τα 6 δισ. που θα φέρει η υπογραφή της αξιολόγησης. Χωρίς αυτά τα λεφτά οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα, πάρα, πάρα πολύ δύσκολοι. Δύσκολοι μήνες στα νοσοκομεία, στην παιδεία, δύσκολα παντού. Ελπίζω ο κ. Τσίπρας δεν θα σκεφτεί την ηρωική έξοδο και ελπίζω ότι θα σκεφτεί ότι αυτό που πρέπει να κάνει και επιβάλλεται να κάνει είναι να συμφωνήσει και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης αναφέροντας: «Η κυβέρνηση στηρίζεται από τους ΑΝΕΛ και το ΣΥΡΙΖΑ. Οι 153 επαρκούν για να ψηφίζουν τα μέτρα που αποφασίζει ο κ. Τσίπρας. Ενα κόμμα σαν το δικό μας δεν έχει καμία διάθεση να ψηφίσει νέα μέτρα, νέους φόρους, όταν μάλιστα εδώ και πολλούς μήνες έχουμε υποδείξει στην κυβέρνηση πολύ συγκεκριμένους τρόπους για να γλυτώσουμε λεφτά. Από την αρχή του χρόνου κάνουμε μια καμπάνια σε όλη την Ελλάδα με τίτλο κόβουμε σπατάλες, κόβουμε φόρους όπου δείχνουμε με συγκεκριμένες κινήσεις ότι η χώρα μπορεί να γλυτώσει 3 δισ.

Οταν η κυβέρνηση όλα αυτά τα αγνοεί, όταν γυρίζει την πλάτη στις προτάσεις της μεταρρύθμισης, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να τους στηρίξουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου