ΤΟΠΙΚΑ

Στα 8,5 € τα ντόπια αμνοερίφια ~ Έλεγχοι της κτηνιατρικής στην αγορά

στα-85-e-τα-ντόπια-αμνοερίφια-έλεγχοι-της-17848

Η μειωμένη παραγωγή δεν αποκλείεται να προκαλέσει ελλείψεις

Με την παραγωγή να εμφανίζεται μειωμένη έως και 30% σε σύγκριση με πέρυσι, οι κτηνοτρόφοι φέρονται αποφασισμένοι να μην πουλήσουν αμνοερίφια για το Πάσχα κάτω από 6 ευρώ το κιλό, καθώς με την αύξηση διαφόρων συντελεστών στην παραγωγή, το κόστος εκτροφής υπερβαίνει τα 7 ευρώ το κιλό.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στα κρεοπωλεία της γειτονιάς, οι καταστηματάρχες που αγοράζουν σήμερα τα αμνοερίφια προς 6,5 ευρώ το κιλό, εκτιμούν πως η μικρότερη παραγωγή με τη ζήτηση της τελευταίας στιγμής, θα αυξήσουν τις τιμές αγοράς γύρω στα 7,20 με 7,30 ευρώ το κιλό.

Με το κέρδος να κυμαίνεται, κατά μέσο όρο από 0.80 έως 1,20 ευρώ/κιλό, η τελική τιμή πώλησης για ντόπια αμνοερίφια μικρού και μεσαίου βάρους, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί από 8,5 ευρώ το κιλό έως 9 ευρώ με διακυμάνσεις όσο προχωράμε προς το τέλος της Μ. Εβδομάδας.

Στο μεταξύ, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές στις περιπτώσεις εισαγωγής και βαπτίσματος αμνοεριφίων από μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων, εντατικοί είναι οι έλεγχοι από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Οι υπηρεσίες μας, αναφέρει στέλεχος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, έχουν αυξημένη παρουσία στην αγορά (καταστήματα, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λ.π.), στα σφαγεία κ.α. με την εντατικοποίηση των ελέγχων, είτε αυτοτελώς, είτε με συναρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, Υπουργείο Υγείας, κ.λ.π), για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών, και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

«Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα κέντρα συγκέντρωσης κρεάτων και οπωρολαχανικών με αυστηρούς ελέγχους με στόχο την αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών και κάθε αθέμιτης ενέργειας, με σκοπό την κερδοσκοπία, το παραεμπόριο και την φοροδιαφυγή (υπερτιμολογήσεις, υποτιμολογήσεις, πλαστά και ανειλικρινή παραστατικά, μη έκδοση παραστατικών, ελληνοποιήσεις εισαγωγών, κ.λ.π.) προκειμένου να προστατευτεί ο καταναλωτής και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον», τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Επισημαίνεται ότι όσον αφορά τα κρέατα και ειδικότερα στα σφαγεία, τα οποία είναι εγκεκριμένα για τη σφαγή, τηρείται υποχρεωτικά βιβλίο σφαγών, στο οποίο καταγράφονται όλες οι σφαγές των ζώων, τα οποία προσκομίζονται σε αυτά για σφαγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου