ΤΟΠΙΚΑ

Καθαιρέθηκαν δύο γέφυρες στον Ξηριά

καθαιρέθηκαν-δύο-γέφυρες-στον-ξηριά-31131

Στο πλαίσιο αντιπλημμυρικών έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Στην καθαίρεση της στενής τσιμεντένιας γέφυρας στο ύψος της λαχαναγοράς, αλλά και της μικρής ξύλινης πεζογέφυρας που ένωνε τους δύο καταυλισμούς των αθιγγάνων στην περιοχή της υπερτοπικής αγοράς, προχώρησαν χθες συνεργεία της εταιρείας που εκτελεί εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον χείμαρρο Ξηριά Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι εργασίες, σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση, θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και περιλαμβάνουν ανακατασκευή των παρόχθιων δρόμων του χειμάρρου από τη γέφυρα Διμηνίου μέχρι τη συμβολή με την οδό Αθηνών, ασφαλτόστρωση και διαγράμμιση.

Το υποέργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με αρχικό προϋπολογισμό 980.000 ευρώ, έρχεται να συμπληρώσει τις παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής και στο πλαίσιο αυτό προβλεπόταν και η καθαίρεση της στενής τσιμεντογέφυρας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη γέφυρα Διμηνίου.

Η συγκεκριμένη γέφυρα που θεωρήθηκε ως μία από βασικές αιτίες των πλημμυρών στο Πεδίο Αρεως και τη Νεάπολη, καθαιρέθηκε καθώς λόγω της στενότητας του εύρους, προκαλεί προβλήματα στην ασφαλή διέλευση οχημάτων, ενώ έχει υποστεί και ζημιές που αφορούν τη στατικότητά της. Επίσης, λόγω της περιορισμένης υδραυλικότητας, θεωρείται ότι λειτούργησε ως τοιχίο στις καταστροφικές πλημμύρες με τους κοντούς πυλώνες να συγκρατούν κορμούς δέντρων και άλλες φερτές ύλες και οι τεράστιες ποσότητες νερού να εκτρέπονται εκτός κοίτης.

Για την κατασκευή νέας ασφαλούς γέφυρας στο σημείο, είχε κινήσει τη διαδικασία μελέτης και αδειοδότησης ο δήμος Βόλου, δίχως να έχει προλάβει την ένταξη του έργου στα αντιπλημμυρικά.

Εκτός από την παλιά τσιμεντένια γέφυρα, καθαιρέθηκε και ξύλινη πεζογέφυρα η οποία είχε υποστεί ζημιές από φωτιά και ένωνε τους πρόχειρους καταυλισμούς των Ρομά που βρίσκονται στους δύο παρόχθιους του Ξηριά, στο ύψος της υπερτοπικής αγοράς.

Μέχρι να τοποθετηθεί νέα μεταλλική πεζογέφυρα, οι οικογένειες των αθιγγάνων, αναγκάζονται να κατέβουν στην κοίτη του χειμάρρου με πρόχειρη ξύλινη σκάλα οικοδομής, να διασχίσουν την κοίτη μέχρι απέναντι και να ανεβούν στον παρόχθιο πάλι με σκάλα οικοδομής με κίνδυνο κατά τη μεταφορά φορτίων ή τη χρήση τους από ηλικιωμένα άτομα και παιδιά.

Χθες οι Ρομά της περιοχής, βρέθηκαν ξαφνικά αποκομμένοι σε δύο μαχαλάδες, με την επικοινωνία που μέχρι χθες γίνονταν εύκολα από την ξύλινη γέφυρα, να γίνεται πλέον με ξυλόσκαλες οικοδομής και ζητούσαν από τα συνεργεία να τοποθετήσουν το συντομότερο τη νέα πεζογέφυρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου