ΤΟΠΙΚΑ

Ασθενείς βάζουν τα καύσιμα… ~ Ασθενοφόρα με άδεια ρεζερβουάρ

ασθενείς-βάζουν-τα-καύσιμα-ασθενοφό-41128

Ελλείψεις προσωπικού και υποχρηματοδότηση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Βόλου

Μετά το ιατρικό προσωπικό που μεταβαίνει για υπηρεσία στα Κέντρα Υγείας με στάση σε φαρμακείο για την αγορά απαραίτητων υλικών, οι ασθενείς και οι συνοδοί τους που επισκέπτονται περιφερειακές μονάδες υγείας, εκτός από την προμήθεια αναλώσιμων για τις εξετάσεις τους, θα πρέπει να έχουν μαζί τους κι ένα μπιτόνι πετρέλαιο κίνησης για το ασθενοφόρο, αν πρέπει να διακομιστούν στο Νοσοκομείο Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των διακομιδών, με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και μέσων, περιγράφει υπόμνημα του ΕΚΑΒ Βόλου προς το κεντρικό ΕΚΑΒ, την Εισαγγελία Βόλου, τους βουλευτές του νομού και άλλους φορείς προκειμένου όλοι να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που ενέχει η απαξίωση του συστήματος.

«Συνοπτικά μας λείπουν 10-15 άτομα, ενώ πρέπει να αντικατασταθούν τα 9 οχήματα του ΕΚΑΒ με το παλιότερο να έχει χρονολογία κτήσης το 1997 και το νεότερο το 2008. Πρόκειται για έξι ασθενοφόρα και τρεις μονάδες με μέσο όρο 500.000 χιλιομέτρων το καθένα», αναφέρει στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας Γιαν. Μαρούγκας κι επισημαίνει ότι πλέον αντιμετωπίζονται καθημερινά προβλήματα και με τα καύσιμα. «Ξέρετε, ότι στο πρόσφατο φονικό στη Μακρυράχη, το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς δεν μπορούσε να κινηθεί λόγω έλλειψης καυσίμου κι αναγκάστηκε το ΕΚΑΒ να στείλει όχημα από το Βόλο; Βοηθάνε οι δήμοι σε Ζαγορά και Αργαλαστή με καύσιμα όπως και οι ασθενείς και οι συνοδοί τους που πληρώνουν από την τσέπη τους το πετρέλαιο κίνησης των ασθενοφόρων». Ειδικότερα όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας στο υπόμνημα προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Κων. Καρακατσιανόπουλο, σήμερα στο ΕΚΑΒ Βόλου υπηρετούν 41 άτομα έναντι 44 το 2011. Η καθημερινή δύναμη των ασθενοφόρων που είναι στη διάθεση, είναι: τέσσερα έως πέντε ασθενοφόρα το πρωί, τέσσερα ασθενοφόρα το απόγευμα και τρία έως τέσσερα ασθενοφόρα τη νύχτα, κατά μέσο όρο περίπου, το χρόνο. Με αυτή τη δύναμη καλούνται να καλύψουν:

  • Κέντρο Υγείας Βελεστίνου (έχει δύο οδηγούς και 50 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα, χωρίς άδειες των οδηγών του Κ.Υ.) και ένα Κέντρο Μεταναστών στο Αέρινο.
  • Από τις 28/03/16 το Κέντρο Υγείας Αλμυρού λόγω αναρρωτικής άδειας του ενός οδηγού, για δύο μήνες, θα έχει μόνιμα ακάλυπτη την απογευματινή βάρδια. Η περιοχή του Αλμυρού έχει περίπου 30 χιλ. κατοίκους και ένα Κέντρο Μεταναστών στα Σ.Ε.Α. Αλμυρού (όρια Σούρπης) και 30 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα. Η χιλιομετρική οδική απόσταση Βόλου – Κ.Υ. Αλμυρού είναι 35 χλμ. με μέσο όρο πρόσβασης 35-40 λεπτά. Θα χρειαστεί ενίοτε να καλυφθούν και τα χωριά που ανήκουν στην επαρχία Αλμυρού ( 90 χλμ από Βόλο σε ορεινό οδικό δίκτυο).
  • Από την πλευρά του Ανατολικού Πηλίου παραμένει ακάλυπτο τακτικότατα το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς. Εχει τέσσερις οδηγούς και δύο ασθενοφόρα εκ των οποίων το ένα ασθενοφόρο είναι εδώ και αρκετό καιρό ανασφάλιστο και δεν κινείται. Πρόσφατα δηλώθηκε στο ΕΚΑΒ ότι έχουν έντονο πρόβλημα και με την τροφοδοσία καυσίμου του ασθενοφόρου. Μάλιστα τονίζεται ότι αποτελεί σύνηθες φαινόμενο η οικογένεια του ασθενή να πληρώνει τη βενζίνη του ασθενοφόρου για να έρθει στο νοσοκομείο Βόλου και να επιστρέψει στο Κέντρο Υγείας. Το αποτέλεσμα είναι κάποιες βάρδιες να είναι ακάλυπτες και από το Κ.Υ Ζαγοράς. Χιλιομετρική οδική απόσταση Βόλου – Κ.Υ. Ζαγοράς, 45 χλμ. Μέσος όρος πρόσβασης 60 λεπτά ορεινό οδικό δίκτυο. Θα χρειαστεί ενίοτε να καλυφθούν και τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου όπως Κισσό – Μούρεσι – Τσαγκαράδα κ.τ.λ.
  • Από την πλευρά του Νοτίου Πηλίου παραμένει ακάλυπτο το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής. Εχει δύο ασθενοφόρα και τρεις οδηγούς. Και εκεί έχουν πρόβλημα με την τροφοδοσία σε καύσιμα των ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 30 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα, χωρίς άδειες των οδηγών του Κ.Υ. Χιλιομετρική οδική απόσταση Βόλου – Αργαλαστής 41 χλμ. Μέσος όρος πρόσβασης 45- 50 λεπτά ορεινού οδικού δικτύου . Ενίοτε καλύπτονται και τα χωρία του Νοτίου Πηλίου όπως Τρίκερι – Μηλίνα κ.τ.λ.

Στον Τομέα Βόλου

Ο Τομέας Βόλου με τη δύναμη που διαθέτει σήμερα εκτός από όλα τα παραπάνω και όλα τα επείγοντα περιστατικά του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, εξυπηρετεί νεφροπαθείς ασθενείς με αδυναμία βάδισης, τα καθημερινά εξιτήρια, τις επανεξετάσεις του Γ.Ν. Βόλου, τις μεταφορές μονάδων αίματος, την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου και τις καθημερινές διακομιδές εκτός νομού. Καθημερινά εκτελεί δύο ή τρεις διακομιδές, ιδιαίτερα κατά την πρωινή βάρδια. Καθημερινές κυρίως στεφανιογραφίες και τοποθετήσεις βηματοδότη προς τα Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, κ.α. λόγω αδυναμίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Ακόμη και σε μεταφορά ασθενούς από το Νοσοκομείο Βόλου προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ η αρχική συνεννόηση είναι το ασθενοφόρο να παραμείνει εκεί για 15-30 λεπτά (για εκτίμηση – εξέταση ασθενή κ.α.) τελικά το ασθενοφόρο εγκλωβίζεται για δύο με τρεις ώρες με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται όλη η βάρδια. Τεράστιος ο Νομός, είναι ουσιαστικά και πρακτικά ακάλυπτος από ασθενοφόρα, αφού το ΕΚΑΒ καλείται να καλύψει περιστατικά σε πρώτη φάση σε όλο το νομό με τρία και ενίοτε με δύο ασθενοφόρα ιδιαίτερα κατά την πρωινή βάρδια.

Στόλος σε άθλια κατάσταση

Ο στόλος των ασθενοφόρων είναι σε άθλια κατάσταση, με καθημερινά μηχανικά προβλήματα και κλειδωμένα ασθενοφόρα στα συνεργεία. Ακόμη και αυτά που δουλεύουν στην κίνηση καθημερινά, λειτουργούν οριακά με μηχανικές και λειτουργικές βλάβες. Οι διασώστες δίνουν μάχη κάθε λεπτό για την ασφαλή μεταφορά του ασθενή αλλά και για την προσωπική τους ασφάλεια.

Η Μαγνησία είναι ένας τουριστικός προορισμός, όπου ο αριθμός του πληθυσμού πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τους μήνες των εορτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται και οι ανάγκες για επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα. Κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, ημέρες στατιστικά με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, ο Νομός θα διπλασιάσει σχεδόν τους κατοίκους του, ιδιαίτερα στο Ανατολικό και Νότιο Πήλιο. Το σωματείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη για το νομό και αν δεν ενισχυθεί ο τομέα του ΕΚΑΒ Βόλου, «θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όριά τους, παρόλο που η Πολιτεία τους οφείλει ακόμη αμοιβές για νυχτερινή εργασία και εργασία στις αργίες για τους μήνες Δεκέμβριο του 2014 (δέκα ημέρες) Δεκεμβρίου 2015, Ιανουαρίου 2016, Φεβρουαρίου 2016 και εκτός έδρας για όλο το 2015.

Περιμένουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για πληρωμές στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και στη συνέχεια θα εκτιμήσουμε την κατάσταση», καταλήγει ο κ. Μαρούγκας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου