ΤΟΠΙΚΑ

Ριζική προστατεκτομή στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου

ριζική-προστατεκτομή-στο-αχιλλοπούλ-41186

Διευρύνθηκαν οι ιατρικές υπηρεσίες από την Ουρολογική Κλινική

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες. Κατά συνέπεια η ριζική προστατεκτομή, ανοιχτή χειρουργική επέμβαση η οποία πραγματοποιείται και στην Ουρολογική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, αποτελεί σε περιπτώσεις εντοπισμένου καρκίνου την ενδεδειγμένη διαδικασία αντιμετώπισής του.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ο Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Γιαν. Δημητριάδης, επισημαίνει πως η κλινική είναι άριστα και επαρκώς στελεχωμένη με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με γιατρούς που έχουν εκτός από άριστες επιστημονικές γνώσεις, μεράκι να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του Νοσοκομείου και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

«Το καλοκαίρι ξεκινήσαμε την εφαρμογή ενδοσκοπικών επεμβάσεων με διπολική διαθερμία και περισσότερα από 40 περιστατικά αντιμετωπίστηκαν στην κλινική μας, περιστατικά τα οποία μέχρι τότε έπρεπε να μεταβούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Επίσης θέσαμε σε πλήρη λειτουργία το ουροδυναμικό εργαστήριο με συσκευές οι οποίες ήταν σε αχρηστία στο Νοσοκομείο και πλέον αξιοποιούνται από το ιατρικό προσωπικό.

Πλέον, κι αυτό είναι επίσης σημαντικό, πραγματοποιούμε στην κλινική μας ανοιχτές επεμβάσεις ριζικής προστατεκτομής και ήδη έχουμε κάνει με επιτυχία πέντε χειρουργεία. Ολα τα περιστατικά έχουν άριστη μετεγχειρητική πορεία» επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης και επισημαίνει τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης με εξετάσεις.

«Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες κι έχουμε δεκάδες περιστατικά κι εδώ στο Νοσοκομείο. Μπορεί να είναι και 50 και 80 το χρόνο, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται ασθενείς και σε ιδιωτικά κέντρα και μετά έρχονται στο Νοσοκομείο μας».

Η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί γι’ αυτό. Και αυτό, γιατί η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη. Ετσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Η πρόληψη βασίζεται σε μία απλή εξέταση αίματος, που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη σε ένα πρώιμο στάδιο. Η εξέταση αυτή μετρά την ποσότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα. Το PSA είναι μια πρωτεΐνη του προστάτη που εμφανίζεται σε μικρές ποσότητες στο αίμα των αντρών απολύτως φυσιολογικά. Σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, δεν χρειάζεται, αφού ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος σε νεότερους άντρες. Μόνο εάν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός ή τα αδέλφια των γονέων) έχει διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη, η εξέταση του PSA έχει νόημα σε ηλικία 40-50 ετών. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από συμπτώματα, καθότι, όπως αναφέρθηκε, ο καρκίνος αναπτύσσεται συνήθως αργά, χωρίς να προκαλεί δυσουρικά συμπτώματα που οδηγούν στον γιατρό. Ωστόσο, πάνω από την ηλικία των 50 ετών, περίπου 2 στους 10 άντρες (20%) έχουν αυξημένη τιμή PSA. Τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να οφείλονται στον προστατικό καρκίνο, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζονται με καλοήθη υπερτροφία προστάτη ή ακόμη και με ουρολοίμωξη ή φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα). Για το λόγο αυτόν, πρόσθετες εξετάσεις και ιδιαίτερα η δακτυλική εξέταση του προστάτη από τον ουρολόγο είναι πάντα απαραίτητες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου