ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι για τις πυρκαγιές

καμπανάκι-για-τις-πυρκαγιές-46359

«Γυμνές» οι υπηρεσίες από προσωπικό και εξοπλισμό, ελάχιστοι οι πόροι

Οι ελλείψεις πόρων και χειριστών μηχανημάτων, αποτελούν και φέτος, τους μεγαλύτερους εχθρούς των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών και ενδεχόμενων σεισμικών φαινομένων και θα καταβληθεί προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με συντονισμό και στοχευμένες ενέργειες.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Μαγνησίας που συγκάλεσε στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη η οποία ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύ καλή συνεργασία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Επεσήμανε ότι η επιτυχία οφείλεται στην συνύπαρξη και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τόνισε ότι το Α και το Ω για την ορθολογική αντιμετώπιση εκτάκτων φαινομένων, όποιας μορφής και αν είναι αυτά, είναι ο συντονισμός, η ψυχραιμία και η καλή πρόθεση και συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπισή τους.

Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι μόνο μέσα από τον βέλτιστο συντονισμό μπορούν να αντισταθμιστούν οι αδυναμίες που παρατηρούνται από τα προβλήματα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και της υποχρηματοδότησης που αφορούν τις αντίστοιχες δράσεις, ιδίως κατά τη σημερινή συγκυρία που τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολλά, διαφορετικά, πολυσύνθετα και πολυεπίπεδα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, ώστε με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου να επιτευχθεί ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και παράλληλα ενημέρωσαν για τον βαθμό ετοιμότητας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Ο στόλος των μηχανημάτων της πρώην ΔΕΣΕ έχει ενσωματωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα, ωστόσο, υπάρχουν μόλις δύο χειριστές να τα λειτουργήσουν. Συνεπώς, είναι αντιληπτό το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών. Κάθε υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας έχει 8-10 ρόλους», υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης.

Προσοχή στους περιφερειακούς δήμους συνιστά η Πυροσβεστική

Ο κ. Σεραφείμ Αθανασίου, διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, σημείωσε τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο Νομός και τόνισε ότι χρειάζεται συντονισμός και καλή θέληση, ενώ από πλευράς Πυροσβεστικής έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Ο ίδιος θα επιδιώξει άμεση και αντικειμενική ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στην άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου της Σκοπέλου, λόγω των πλημμυρών του περασμένου φθινοπώρου. Ο κ. Χ. Πόζογλου, διοικητής της Π.Υ. Βόλου, επεσήμανε πως όταν ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι 3, θα πραγματοποιούνται περιπολίες, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ν’ απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στα περιαστικά δάση, όπως στη Γορίτσα, όταν ο βαθμός επικινδυνότητας θα φτάνει στο 4.

Μάλιστα, ο ίδιος εφιστά την προσοχή του δήμου Αλμυρού, καθώς την περασμένη καλοκαιρινή περίοδο σημειώθηκαν πολλές υπαίθριες πυρκαγιές, είτε εσκεμμένα, είτε όχι, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να καθαριστούν όλα τα οικόπεδα από ξερά χόρτα και σκουπίδια και να είναι γεμάτες οι δεξαμενές πυρόσβεσης. Από την πλευρά του, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μαρκογιαννάκης σημείωσε πως το Σώμα θα συμμετέχει στις εποχούμενες περιπολίες και σε περίπτωση πυρκαγιάς, η Τροχαία θα κρατήσει ανοιχτές τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, ώστε να διευκολύνει το έργο των πυροσβεστικών οχημάτων.

Αγωνία και προβληματισμός λόγω ελλείψεων

Η διευθύντρια Δασών Μαγνησίας, κα. Ελένη Δημητρακοπούλου δήλω- σε ότι το Δασαρχείο Σκοπέλου αντιμε- τωπίζει σοβαρό πρόβλημα προσωπι- κού, ενώ πλέον υπάρχουν θεωρημέ- νοι δασικοί χάρτες για το Ν. Μαγνη- σίας, που αφορούν 2,5 εκατ. στρέμ- ματα. Επίσης, η ίδια ζήτησε πιστώ- σεις για τη βελτίωση του δασικού δι- κτύου Σκοπέλου, για το οποίο ολοκλη- ρώνεται σύντομα η μελέτη, ενώ με τη σειρά του ο δασάρχης, κ. Νίκος Ντί- τορας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους δημάρχους να βελτιώσουν τους αγροτικούς δρόμους. Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Σκοπέλου, κ. Χρήστος Βασιλούδης, καθώς δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την επι- διόρθωση των ζημιών που άφησε πί- σω της η πλημμύρα, με αποτέλεσμα να είναι κατεστραμμένο το αγροτικό δίκτυο και το μισό επαρχιακό δίκτυο.

Για το δήμο Βόλου, η αντιδήμαρχος, κα. Βιολέττα Καντόλα δήλωσε πως το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας είναι στελεχωμένο με μόλις δύο άτομα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης βοη- θάει η Υπηρεσία Καθαριότητας, ενώ έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό των οικοπέδων, με έντονο πρόβλημα να διαπιστώνεται στις Αλυκές, όπου υπάρχουν πολλά ιδιωτικά οικόπεδα, με αποτέλεσμα ν’ απαιτείται πρώτα καταγγελία και εισαγγελική παραγγε- λία, μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικα- σία. Ο αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Παλληκάρης αναφέρθηκε στον ικανοποιητικό αριθμό μηχανη- μάτων που διαθέτει ο δήμος, με μό- λις έναν χειριστή, αλλά και στην πενι- χρή χρηματοδότηση, η οποία, μάλι- στα, αργεί να δοθεί.

Σ’ ένα περίεργο φαινόμενο ανα- φέρθηκε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μου- ρεσίου, κ. Κουτσάφτης και συγκεκρι- μένα στον αυξημένο αριθμό πυρκα- γιών τη χειμερινή περίοδο, σε σύγκρι- ση με την καλοκαιρινή.

Ο δήμος, επεσήμανε, διαθέτει ένα μηχάνημα που επισκευάστηκε και άλ- λο ένα που χρειάζεται επισκευή και έκανε έκκληση να επισπεύδονται οι διαδικασίες για καθαρισμό ιδιωτικών εγκαταλειμμένων κτιρίων και οικοπέ- δων, ενώ τόνισε ότι τα πρανή έχουν πρόβλημα και το επαρχιακό δίκτυο χρειάζεται καθαρισμό από τα σκουπί- δια και τα εύφλεκτα υλικά.

Ο αντιδήμαρχος Ν. Πηλίου και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου, κ. Θαν. Φλέρης τόνισε ότι για φέτος, δυστυχώς, αποφασίστηκε να ζητηθεί η χρηματική αρωγή της Πολιτείας για να αποκατασταθεί η βα- τότητα των δρόμων, καθώς ο δήμος Ν. Πηλίου έχει 367 χλμ. έκταση και η απόσταση από Μαλάκι μέχρι Τρίκερι είναι 84 χλμ. Ο δήμος διαθέτει έναν χειριστή και αναμένεται η έγκριση άλ- λων δύο. Ο εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου, κ. Ευάγ. Μπέης δήλωσε ότι ξε- κίνησαν κλαδέματα σε δάση που περ- νούν αγωγοί ρεύματος και δημιουρ- γούνται διάδρομοι σε Νότιο Πήλιο και νησιά των Σποράδων, για να ελαχιστο- ποιηθεί η πιθανότητα πυρκαγιάς με υπαιτιότητα της Επιχείρησης, ενώ γί- νεται αντικατάσταση των γυμνών αγω- γών. Επιπροσθέτως, έγινε επιθεώρη- ση και συντήρηση των υπαίθριων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τόνισε προς τους δήμους ότι οι αντι- πυρικές ζώνες πρέπει να δημιουργη- θούν κάτω από τα καλώδια μεταφο- ράς ρεύματος, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ετοιμότητα για διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όποιο σημείο ζη- τηθεί. Στον αφανή ρόλο των εθελον- τών της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, να επιβλέπουν τα ακάλυπτα σημεία, όταν τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται στο έργο της κατάσβεσης, αναφέρθηκε ο κ. Βασί- λης Ηλιόπουλος, προσθέτοντας πως για 10η συνεχή χρονιά, θα καλύψουν το πυροφυλάκιο στο λόφο Ανωμα- λιάς, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, την καλοκαιρινή περίοδο. Στη σύσκε- ψη συμμετείχαν ακόμη ο κ. Χατζηαγ- γέλου, από την 32η Ταξιαρχία Πεζο- ναυτών, ο κ. Κατσίμπρας, από την 111 Πτέρυγα Μάχης, ο κ. Ανδριάνης, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο, ο κ. Μαντέβας, από την Ελληνική Ομαδα Διάσωσης, ο κ. Δαμιανίδης, από την ΕΠΑ Θεσσαλίας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Καλτσογιάννης, Κο- πάνας, Χατζόπουλος και Κίτσιος και υπάλληλοι του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου