ΤΟΠΙΚΑ

«Θα ανοίξουμε τον απαγορευμένο διάλογο για το εθνικό νόμισμα»

θα-ανοίξουμε-τον-απαγορευμένο-διάλο-49001

Τόνισε από το Βόλο το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας Αλέκος Καλύβης

Ανοιχτή πρόσκληση στις δυνάμεις του δημοκρατικού χώρου που αντιτίθενται στο μνημόνια για το σχηματισμό ευρύτερων συμμαχιών, απηύθυνε ο Αλέκος Καλύβης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας, που βρέθηκε στο Βόλο στο πλαίσιο εσωκομματικών διεργασιών για την πρώτη ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ το Μάιο του 2016 αλλά και για την πρώτη συνεδρίαση του «Αριστερού Ρεύματος»

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Πλαισιωμένος από την πρώην βουλευτή της ΛΑΕ Κων. Δελημήτρο και τα στελέχη της Νομαρχιακής οργάνωσης, ο κ. Καλύβης ανέφερε πως «αιτία των δεινών είναι το μνημόνιο και πρέπει ο λαός να ξεσηκωθεί. Εμείς στη Λαϊκή Ενότητα θα ανοίξουμε τον απαγορευμένο διάλογο για το εθνικό νόμισμα, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να προκύψει λύση στο μεγάλο πρόβλημα».

Τόνισε ακόμη ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα γίνει η ιδρυτική συνδιάσκεψη του Αριστερού Ρεύματος, αν δηλαδή μετασχηματιστεί σε πολιτική οργάνωση και θα συμμετέχει έτσι στη Λαϊκή Ενότητα ή θα παραμείνει πολιτικό ρεύμα.

«Σε εσωκομματικό επίπεδο, επισήμανε, γίνονται δύο προσπάθειες από την πλευρά της ΛΑΕ. Η πρώτη προσπάθεια αφορά στο να μετεξελιχθεί αυτό το «μετωπικό σχήμα» σε μια ευρύτερη συμμαχία με την ένταξη ή συνεργασία περισσότερων δυνάμεων του δημοκρατικού χώρου αλλά και άλλων που όμως αντιτίθενται στο μνημόνιο. Το ΚΚΕ διακατέχεται από πολιτικό αυτισμό και κλείνεται στον εαυτό του, ενώ και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπάρχει πρόβλημα κατανόησης αλλά και σύγκλησης απόψεων. Η δεύτερη προσπάθεια αφορά στο να πειστούν τα μέλη του «αριστερού ρεύματος» του ΣΥΡΙΖΑ, στην προοπτική μετεξέλιξής του σε μία αυτόνομη πολιτική οργάνωση που θα θελήσει να συμμετέχει στη ΛΑΕ ως συγκροτημένο ξεχωριστό ρεύμα».

Ο κ. Καλύβης, ανέφερε ακόμη ότι «η ΛΑΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση, και θα αναλάβει πρωτοβουλία να ανοίξει αυτός ο διάλογος πάνω στον οδικό χάρτη που προτείνει για την αλλαγή του νομίσματος. Δεν λέμε ότι αυτό είναι εύκολο, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι δύσκολη λύση η έξοδος από το ευρώ αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να ανασάνει ο λαός που βρίσκεται σε εξαθλίωση».

Επίσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για μη τήρηση των προεκλογικών της υποσχέσεων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις προεκλογικές υποσχέσεις. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να κάνει δομική μεταβολή αλλά να κρύψει την πραγματικότητα από τον κόσμο. Θα μπορούσαν να πατάξουν την εισφοροδιαφυγή και να φροντίσουν να υπάρξουν πόροι για το ασφαλιστικό σύστημα και όχι απλά να προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα 1,8 δισ. που επιβάλλει το τρίτο μνημόνιο. Το πρόβλημα είναι στην οικονομία και όχι στο ασφαλιστικό, το οποίο έχει σοβαρότατα προβλήματα αλλά αντέχει κάποια χρόνια ακόμη». Τέλος, ανέφερε πως η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο, κοντά στη Συρία, περιπλέκει την κατάσταση σε μια θερμή περιοχή, ενώ αποτελεί εχθρική πράξη απέναντι στη Ρωσία, ενώ για το προσφυγικό επισήμανε ότι η πρόταση της ΛΑΕ είναι να ανοίξουν τα σύνορα σε όλη την Ευρώπη και οι πρόσφυγες να κατευθυνθούν όπου επιθυμούν έχοντας διασφαλισμένη μια ασφαλή διέλευση και φυσικά να εφαρμοστεί η συμφωνία της Γενεύης. «Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας είναι το λιγότερο απαράδεκτη, ενώ η χώρα μας έχει τα λιγότερα δυνατά οφέλη έναντι της Τουρκίας. Αυτοί που θα την πληρώσουν από αυτή τη συμφωνία είναι οι πρόσφυγες και η Ελλάδα», πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου