ΤΟΠΙΚΑ

Σε επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι στο Νοσοκομείο Βόλου

σε-επίσχεση-εργασίας-οι-ειδικευόμενο-52318

Τους οφείλονται εφημερίες από πέρσι – Αναμένεται πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του

Σε επίσχεση εργασίας θα προχωρήσουν οι ειδικευόμενοι γιατροί του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, από αύριο Δευτέρα, με συνέπεια να προκληθεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του και στην αντιμετώπιση των δεκάδων περιστατικών που προκύπτουν καθημερινά.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Σύμφωνα με τους ειδικευόμενους, οι λόγοι της επίσχεσης είναι η μη καταβολή των οφειλομένων και συγκεκριμένα των επιπλέον εφημεριών για όλο το 2015, οι τακτικές εφημερίες από το Δεκέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα και οι αδικαιολόγητες περικοπές στις αποδοχές, οι οποίες ανέρχονται σε 15-20%, κυρίως με «κούρεμα» των αποζημιώσεων από τις εφημερίες.

Οι ειδικευόμενοι, πραγματοποίησαν Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για την επίσχεση και για τα επόμενα βήματα και ενημέρωσαν σχετικά τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου καθώς θα πρέπει να επανεξεταστεί το πρόγραμμα εφημεριών σε διάφορες κλινικές.

«Οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου δεν εκπαιδεύονται μόνο, αλλά παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους, στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν σε μόνιμους γιατρούς. Εάν δεν υπήρχαν οι ειδικευόμενοι, μετά τις 15-20 ημέρες, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει καμία Κλινική», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας και Κέντρων Υγείας, κ. Νίκος Χαυτούρας.

Πολλοί, μάλιστα, υπογράμμισε, δεν κατάγονται από το Βόλο, αλλά έχουν έρθει στην πόλη μας αποκλειστικά και μόνο για να κάνουν την ειδικότητα τους, με αποτέλεσμα ν’ αντιμετωπίζουν έντονο βιοποριστικό πρόβλημα.

«Η κατάσταση στη δημόσια υγεία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο και σε μερικά χρόνια, δεν θα υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία», τόνισε ο κ. Χαυτούρας, ο οποίος αιτιολόγησε την άποψη του αυτή, λέγοντας «ενώ το Νοσοκομείο του Βόλου θα έπρεπε να στελεχώνεται από 150 μόνιμους γιατρούς, λειτουργεί με μόλις 73, εκ των οποίων περίπου οι 50 έχουν διευθυντικές θέσεις, που σημαίνει ότι ηλικιακά είναι πάνω από 60 ετών. Σε συνδυασμό με τους ειδικευόμενους που φεύγουν στο εξωτερικό, δεν θα υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία σε λίγα χρόνια, διότι δεν θα μπορούν να στελεχωθούν από γιατρούς».

Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών ανέφερε ακόμη πως «είναι και ηθικά απαράδεκτο να καταβάλλονται εφημερίες σε άλλους ιατρούς και να μην καταβάλλονται στους ειδικευόμενους, οι οποίοι κάνουν υπερπροσπάθεια για να παραμείνουν ανοιχτές οι κλινικές και πραγματοποιούν και επιπλέον εφημερίες καθώς σε άλλη περίπτωση τα προγράμματα εφημεριών δεν θα έβγαιναν».

Την άσχημη οικονομική κατάσταση των ιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας, καταγράφει όμως και ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με έκθεση η οποία βρίσκεται στα χέρια της Ενωσης Νοσοκομειακών Μαγνησίας και αναφέρει ότι οι Ελληνες γιατροί καταλαμβάνουν την τελευταία θέση μεταξύ 16 χωρών που συγκρίνονται. Η κατάταξη είναι πολύ καλύτερη, εάν οι αποδοχές τους υπολογιστούν ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Από τη σύγκριση των στοιχείων του ILO, προκύπτει η εξής κατάταξη (από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη θέση): Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση, με ετήσιο εισόδημα 67.000 δολάρια για τους ειδικευμένους (3,1 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ) και 60.000 δολάρια για τους γενικούς ιατρούς (2,7 φορές το ΑΕΠ). Πρώτη χώρα σε επίπεδο αμοιβών είναι η Ολλανδία, όπου ο μέσος ειδικευμένος ιατρός εισπράττει κάθε χρόνο 253.000 δολάρια, ποσό το οποίο είναι κατά έξι φορές υψηλότερο από το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και ο γενικός γιατρός 117.000 δολάρια (3,6 φορές το ΑΕΠ).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου