ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός για το προσφυγικό»

δεν-υπάρχει-κανένας-στρατηγικός-σχε-52879

Δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη

Πρόταση στην κυβέρνηση να σχεδιάσει άλλο πλαίσιο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, με βάση τις εμπειρίες που υπάρχουν από ακατάλληλες δομές, όπως ο καταυλισμός Αερινού, απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη. «Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, ούτε για το αν θα έρθουν νέοι, αλλά ούτε πότε θα φύγουν οι ήδη υπάρχοντες πρόσφυγες.

Η ενημέρωση που έχω είναι αυτή που καταγράφω βιωματικά από τις καθημερινές επισκέψεις μου στην περιοχή. Αυτός ο χώρος δεν προσφέρεται ούτε για προσωρινή διανομή, ούτε για διαμονή ανθρώπων. Πρόκειται για στρατιωτικές σκηνές, οι οποίες δημιουργήθηκαν για άλλο σκοπό, με άλλη πρόθεση και για άλλη χρήση.

Είναι εκτεθειμένοι, τόσο στο κρύο, όσο και στη ζέστη. Πρέπει να βρει το κράτος, επισήμανε η κα Κολυνδρίνη, άλλη μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος, είτε προσωρινής, είτε μόνιμης και πάνω απ’ όλα πρέπει να μοιράσει αρμοδιότητες, γιατί δεν μπορούμε να αυτοβαπτιζόμαστε συντονιστές, με κίνδυνο να παρεξηγηθούμε.

Προσπαθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με όλους τους εθελοντές και τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να στηριχτούμε στα ανθρωπιστικά κριτήρια και να μπορέσουμε να εξασφαλίζουμε, όσο γίνεται, ανθρώπινες συνθήκες επιβίωσης», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης.

Σχετικά με τη βοήθεια που συγκεντρώνεται, έχει αναρτηθεί ήδη μία λίστα, βάσει των αναγκών που έχουν προκύψει, από τη Γενική Γραμματεία του αρμόδιου υπουργείου, προκειμένου να μην συγκεντρώνονται πράγματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Επίσης, η διανομή θα πρέπει να γίνεται συντονισμένα, οργανωμένα και υπό την επίβλεψη των φορέων που προαναφέρθηκαν, γιατί αυτοβούλως ο καθένας μπορεί να προκαλέσει κακό.Επισημαίνεται πως η φιλοξενία των προσφύγων που απέμειναν, εξασφαλίζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, σε συνεργασία με το δήμο Ρήγα Φεραίου, την 111 Πτέρυγα Μάχης, την Αστυνομική Διεύθυνση, την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και διάφορες εθελοντικές ομάδες.

ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου