ΤΟΠΙΚΑ

Ξυλοφόρτωσαν 16χρονο Πακιστανό στο ΣΕΑ Αερινού

ξυλοφόρτωσαν-16χρονο-πακιστανό-στο-σεα-54549

Παρενοχλούσε γυναίκες άλλων προσφύγων στον καταυλισμό και κατέληξε στο Νοσοκομείο

Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εκχυμώσεις και μωλωπισμούς διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Βόλου 16χρονος Πακιστανός ο οποίος δέχτηκε επίθεση από άλλους πρόσφυγες στον καταυλισμό Αερινού.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Αφορμή του βίαιου επεισοδίου στον καταυλισμό ήταν η συμπεριφορά του 16χρονου Πακιστανού, ο οποίος φέρεται να παρενοχλούσε γυναίκες άλλων προσφύγων και συγκεκριμένα Σύριες. Τα προβλήματα συμβίωσης στον καταυλισμό προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων, είχαν παρουσιαστεί από την πρώτη ώρα της άφιξης καθώς Σύριοι δεν ήθελαν αν μείνουν σε σκηνές με γείτονες Αφγανούς, οι Ιρακινοί με Πακιστανούς κ.ο.κ. Με το φόβο των επεισοδίων, αποφασίστηκε να διαχωριστεί ο καταυλισμός νοερά και να υπάρχουν κενές σκηνές ανάμεσα στις ομάδες, όπως οι κενές εξέδρες μεταξύ οπαδών ομάδων στο ίδιο γήπεδο.

Ωστόσο η συμπεριφορά 16χρονου Πακιστανού, παρά τις συστάσεις από την πρώτη ημέρα, φαίνεται πως προκάλεσε βίαιο επεισόδιο με 3- 4 πρόσφυγες να του επιτίθενται μέσα στη σκηνή του και να τον χτυπούν υποστηρίζοντας ότι παρενοχλούσε τις γυναίκες τους.

Τον 16χρονο παρέλαβε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού και μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, επέστρεψε στο ΣΕΑ Αερινού για να μαζέψει τα υπάρχοντά του και να φύγει τελικά, όπως και άλλοι 37 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τον καταυλισμό, μεταξύ των οποίων και η 50χρονη με την χρόνια ηπατίτιδα Β.Επίσης αναχώρησε και 20χρονη από τη Συρία, η οποία είχε δηλώσει ότι είναι μόνη της στον καταυλισμό, με εθελοντικές ομάδες να ενδιαφέρονται να τη μεταφέρουν στο Βόλο για να φιλοξενηθεί στη Μέριμνα ή σε άλλη εγκατάσταση. Συνολικά από τους 202 πρόσφυγες που είχαν μεταφερθεί στον καταυλισμό, χθες με αστυνομικό όχημα (κλούβα) μεταφέρθηκαν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βελεστίνου 38, έβγαλαν εισιτήρια για Θεσσαλονίκη και αναχώρησαν γύρω στις 12 το μεσημέρι.

Πίσω στον καταυλισμό απέμειναν 63 πρόσφυγες, λιγότεροι από το 1/3 της δεύτερης άφιξης.

Στους διαμένοντες έγινε από την 111 Πτέρυγα Μάχης προσφορά συσσιτίου, με τους εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων να διανέμουν το φαγητό και ορισμένους πρόσφυγες να βοηθούν κι εκείνοι στη διανομή. Επίσης, εθελοντικές ομάδες, μετέβησαν στον καταυλισμό μεταφέροντας τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα και άλλα είδη όπως μπάλες ποδοσφαίρου και παιχνίδια για τα προσφυγόπουλα

Το «Στέκι Αλληλεγγύη για όλους»

Την Τρίτη το πρωί οι εθελοντές από το Στέκι «Αλληλεγγύη για όλους» βρέθηκαν στον πρόχειρο καταυλισμό για τους πρόσφυγες που στήθηκε έξω από το Αερινό. «Προσφέραμε, αναφέρουν, χυμούς κρουασάν κονσέρβες παιδικές τροφές και γάλα. Βοηθήσαμε την γιατρό από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου προσφέροντας φάρμακα και υγειονομικό υλικό που είχαμε μαζέψει καθώς και την ομάδα εθελοντών των Ειδικών δυνάμεων στο μοίρασμα του φαγητού. Οι συνθήκες διαμονής των ανθρώπων αυτών δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερες. Αντίσκηνα με χαρτόνια αντί για πάτωμα! Χωρίς κουβέρτες, την προηγούμενη νύχτα, μας είπαν, πάγωσαν και όλα σχεδόν τα παιδάκια ήταν άρρωστα. Χωρίς νερό, παρά μόνο εμφιαλωμένο για να πίνουν. Και το κυριότερο! Χωρίς οργάνωση και χωρίς διαχείριση. Μοναδική εξαίρεση η 111 Πτέρυγα Μάχης η οποία έχει αναλάβει τη διατροφή τους.

Θυμίζουμε πως συλλέγουμε τρόφιμα (κονσέρβες, γάλατα βρεφικά και μακράς διάρκειας, παιδικές τροφές σε βαζάκια, κρέμες βρεφικές, σοκολάτες, μπισκότα, ξηρά τροφή) είδη προσωπικής υγιεινής (χαρτιά υγείας, πάνες βρεφικές, σερβιέτες, μωρομάντηλα). Υπάρχει επίσης μεγάλη ανάγκη για κουβέρτες.

Η συλλογή βοήθειας συνεχίζεται και στο χώρο του Στεκιού, Μαγνησίας 6 με Δημοκρατίας στη Νέα Ιωνία πρωινά 11 με 1 και απογεύματα 6-8 καθημερινά.Τηλέφωνο για πληροφορίες: 24210 91440

Ελπίζουμε να καταλάβει σύντομα η πολιτεία το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που καλείται να διαχειριστεί και να είναι πιο συνεπής σ’ αυτούς τους ανθρώπους».

Η Ομάδα Υποστήριξης Προσφύγων Βόλου

Επίσης, με ανακοίνωσή της στο fb η Ομάδα Υποστήριξης Προσφύγων Βόλου, αναφέρει: ένα μέρος των πραγμάτων που εσείς με περίσ- σευμα ανθρωπιάς προσφέρατε ,σήμερα με την υποστήριξη και βοήθεια της Λέσχη Ειδικών Δυ- νάμεων δόθηκαν για τους πρόσφυγες που βρί- σκονται κοντά μαςστο Αερινό. Δόθηκαν ποσότη- τες για 150 ατομα με είδη οπως: Βραστήρας νε- ρού για την παρασκευή βρεφικού γάλακτος Βρεφικά γάλατα σε σκόνη,βρεφικές κρέμες σε βαζάκια,πάμπερς,μωρομάντηλα,κρέμες για σύγκαμα των μωρών,νερά, χυμοί,κρουασάν, μπισκότα,γαλατα για παιδιά, σερβιέτες, χαρτιά υγείας,σαμπουαν,σαπούνια.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου