ΥΓΕΙΑ

Μετακινήσεις γιατρών σε μη κενά Ιατρεία

μετακινήσεις-γιατρών-σε-μη-κενά-ιατρε-56100

Ερωτήματα στην 5η ΥΠΕ θέτει η Ενωση Γιατρών Νοσοκομείου και Κ.Υ. Μαγνησίας

Σειρά ερωτημάτων στο υπουργείο Υγείας και την 5η ΥΠΕ θέτει η Ενωση Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, επισημαίνοντας ότι μετακινούνται σε μη κενό ιατρείο στην Αλόννησο, γιατροί όταν υπάρχουν ελλείψεις σε άλλες δομές υγείας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Δηλώνοντάς σας την κάθετη διαφωνία μας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «για οποιαδήποτε μετακίνηση γιατρών (πόσο μάλλον δε σε μη κενό ιατρείο και σε μη επείγουσες καταστάσεις) και την πάγια θέση μας για προσλήψεις και θέσπιση κινήτρων όπου αυτά απαιτούνται και μετά από τις συνεχιζόμενες κατ’ επανάληψη αυθαίρετες και μεροληπτικές μετακινήσεις των Γενικών Ιατρών στην Αλόννησο, ερωτάται η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ τα εξής: Στηρίζεστε σε κάποια νομοθεσία για αυτές τις μετακινήσεις και δη σε μη κενό Περιφερειακό Ιατρείο και αν ναι σε ποια; Στο Νοσοκομείο μας κινδυνεύουν κλινικές με κλείσιμο λόγω των πολλών κενών οργανικών θέσεων και εσείς μετακινείτε Ειδικούς σε μη κενά ιατρεία;».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νικ. Χαυτούρας, επισημαίνει ότι το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, είναι καλυμμένο με δύο αγροτικούς γιατρούς και δεν προκύπτει ανάγκη για τρίτο ιατρό.

«Στα 39 Π.Ι. ανά την Ελλάδα (πολλά εξ αυτών διθέσια και σε νησιά) που έχουν ακριβώς το ίδιο καθεστώς εφημέρευσης με το Π.Ι.Αλοννήσου, γίνονται και εκεί μετακινήσεις Ειδικών σε μη κενές θέσεις;», αναφέρει η ερώτηση προς την ΥΠΕ και συνεχίζει: Για ποιο λόγο σε αυτές τις αυθαίρετες μετακινήσεις έχουν επιλεγεί μεροληπτικά μόνο γιατροί Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων και έχουν ουσιαστικά απαλλαχθεί οι γιατροί των Μονάδων Υγείας (πρώην ΙΚΑ); Το ΠΕΔΥ (Κ.Υ.-Π.Ι.-Μ.Υ.) είναι ενιαίο και διασυνδεόμενο».

Στην επιστολή της Ενωσης, υπάρχουν αναφορές και σε πολιτικά παιχνίδια.

«Αραγε μήπως αυτές οι μετακινήσεις Γενικών Γιατρών εξυπηρετούν κάποιον συγκεκριμένα; Ποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους προκαλώντας τους οικονομική και ηθική εξόντωση;

Αν κάποιος Δήμαρχος επιθυμεί πρόσθετη ή μόνιμη ιατρική κάλυψη τότε πρέπει να παραπεμφθεί να εφαρμόσει το νόμο του παράλληλου προγράμματος «Οι Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών μπορούν να παρέχουν στον επικουρικό ιατρό και τον ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου της περιοχής τους, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας του, δωρεάν σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών του αυτών».

Τέρμα τα ψέματα με τους ΟΤΑ και τη συνεχή γκρίνια τους για το ανάλγητο κράτος που δεν χορηγεί κίνητρα στους γιατρούς. Οποιος θέλει, δίνει κίνητρα πλέον. Επίσης πρόσφατα το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Λήμνου εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για 6 γιατρούς με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών, εκ των οποίων 3 Παθολόγοι και 1 Γενικός Ιατρός. Γιατί άραγε ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία και η 2η ΥΠΕ δεν μετακίνησε εκεί Παθολόγους και Γενικούς Γιατρούς;

Αλλοι νόμοι ισχύουν στη 2η ΥΠΕ και άλλοι στην 5η; Δεν μπορεί να υπάρξει κίνητρο για τη κάλυψη άγονων θέσεων στα νησιά από την 5η ΥΠΕ ή από την Περιφέρεια όπως αντίστοιχα έχουν πράξει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, του Νοτίου Αιγαίου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων; Θέμα κάλυψης ημερών εφημέρευσης (αν αυτή είναι η επίσημη θέση της 5ης ΥΠΕ) δεν τίθεται αφού όποιος καταλαμβάνει θέση σε άγονο Π.Ι. είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες/24ωρο και 30 ημέρες/μήνα.

Ουδεμία μετακίνηση ιατρού δικαιολογείται στην Αλόννησο, μετά από την κάλυψη της θέσης από αγροτικό γιατρό όπως προέβλεπε η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα αυτή τη στιγμή υπηρετούν 2 αγροτικοί γιατροί, συνεπώς ουδεμία μετακίνηση άλλου ιατρού δικαιολογείται πόσο μάλλον Ειδικού, τονίζει ο κ. Χαυτούρας

Από πουθενά στη νομοθεσία δεν προκύπτει και για κανένα Περιφερειακό Ιατρείο πως πρέπει να καλύπτεται από Ειδικό Γιατρό. Η προκήρυξη (όπως πάντα) του υπουργείου Υγείας είναι σαφέστατη, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και δεν έχει ένδειξη σε κάποια θέση πως είναι μόνο για Γενικούς Ιατρούς. Επίσης αν ένας Γενικός Ιατρός Κέντρου Υγείας ή Π.Ι. παραιτηθεί ή συνταξιοδοτηθεί από πουθενά στη νομοθεσία δεν προκύπτει πως πρέπει να αντικατασταθεί με άλλο Γενικό Ιατρό».

Ουδείς λόγος γίνεται για εφημέρευση Ειδικού Ιατρού

Στη διάθεση της 5ης ΥΠΕ υπάρχουν οι εξής ειδικότητες μόνιμων γιατρών στη Μ.Υ. Βόλου: 2 Γενικοί Γιατροί – 1 Παθολόγος – 1 ΩΡΛ – 3 Γενικοί Χειρουργοί – 1 Παιδίατρος – 2 Ορ- θοπεδικοί – 2 Γυναικολόγοι – 1 Ακτινοδιαγνώστης – 1 Καρδιολόγος – 2 Πνευμονολόγοι. Αν- τιστοίχως υπάρχουν και στις άλλες Μονάδες Υγείας της 5ης ΥΠΕ. Δηλαδή ως τώρα μεροληπτικά επιβαρύνονται με έξοδα μετακίνησης και πρόσθετες εφημερίες σε Νοσοκομεία – Κ.Υ. – Αγονα οι γιατροί των Κ.Υ. και των Π.Ι. και απαλλάσσονται οι γιατροί των Μ.Υ. που δεν πραγματοποιούν εφημερίες! Στοιχειοθετείται από κάποια νομοθεσία η απαλλαγή τους; Το «επιχείρημα» (αν αυτό επικαλείσθε) των ραντεβού, είναι έωλο. Συνταγογράφηση γίνεται και στα Κ.Υ. και τα Π.Ι. οπότε; Τα ραντεβού άνετα και γρήγορα μπορούν να μετατεθούν ενδιάμεσα σε άλλες μέρες. Είναι αστείο και μόνο να θεωρηθεί πως το ραντεβού αντιπροσωπεύει επείγουσα κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι και στις μετακινήσεις των ιατρών των Μ.Υ. εκτός αν υφίσταται υπερεπείγουσα ανάγκη και μόνο. Τέλος ζητούμε την άμεση επιστροφή οποιουδήποτε μετακινούμενου γιατρού (πλην εκπαιδευόμενων) όταν υπάρχουν ελλείψεις στο εφημεριακό πρόγραμμα της οργανικής του θέσης όπως π.χ. προέκυψε λίαν προσφάτως στο Κ.Υ. Ζαγοράς, ιδίως αν έχει μετακινηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του. Αναμένουμε, καταλήγει η ανακοίνωση την ανάκληση αυτού του παρατράγουδου των μετακινήσεων και τις επίσημες γραπτές και στοιχειοθετημένες θέσεις σας. Λύσεις υπάρχουν (κίνητρα από Περιφέρειες ή Ο.Τ.Α., μπλοκ παροχής υπηρεσιών και σε υπερεπείγουσες καταστάσεις οπλίτες ιατροί και ιατροί των Μ.Υ. που δεν εφημερεύουν) και τις έκαναν πράξεις άλλες ΥΠΕ. Ακολουθήστε το παράδειγμά τους…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου