ΤΟΠΙΚΑ

Αντιμετωπίστηκαν μηνιγγίτιδες σε δύο πεντάχρονα

αντιμετωπίστηκαν-μηνιγγίτιδες-σε-δύ-59544

Δύο περιστατικά μικροβιακής μηνιγγίτιδας σε παιδιά πέντε ετών, το ένα από παιδικό σταθμό στο Στεφανοβίκειο και το δεύτερο από παιδικό σταθμό του Βόλου, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Και οι δύο περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν σοβαρές, με τη μία μάλιστα, η οποία προκλήθηκε από βαιμολυτικό στρεπτόκοκκο, να θεωρείται αρκετά σπάνια κα εξ αυτού τα δεδομένα να συμπεριληφθούν στις ανακοινώσεις που θα γίνουν στο προσεχές 54ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, που θα λάβει χώρα στα Ιωάννινα.

Η Διευθύντρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Παιδιατρικής Κλινικής, Δρ Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη, επισημαίνει ότι: «βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι μια επείγουσα κατάσταση και η άμεση διάγνωση και εύρεση του αιτίου είναι απαραίτητα έτσι, ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η απαραίτητη-κατάλληλη αντιμικροβιακή θεραπεία. Οι επιπλοκές, αλλά και η θνητότητα της μη θεραπευθείσας βακτηριακής μηνιγγίτιδας, είναι πολύ μεγάλες. Νευρολογικές επιπλοκές- υπολείμματα, ανάμεσα στους επιζώντες μπορεί επίσης να συμβούν.»

«Η πρώτη περίπτωση, αφορά νήπιο 5 ετών, με τεκμηριωμένη κλινικά και εργαστηριακά βακτηριακή μηνιγγίτιδα, στο οποίο όμως δεν απομονώθηκε με PCR ο αιτιοπαθογενετικός μικροβιακός παράγων λόγω πρώιμης λήψης αντιβιoτικής αγωγής Pos, (πιθανολογούμενη διάγνωση αμυγδαλίτιδας), εξ αιτίας επιμονής εμπυρέτου. Το νήπιο ήταν πλήρως εμβολιασμένο για την ηλικία του και προσεκομίσθη στο νοσοκομείο λόγω εμπυρέτου από εξαημέρου έως 39ο C, κάθε 4 ώρες. Χορηγήθηκε από ιδιώτη παιδίατρο sir Amoxicillin (70mg/kg/24hr), για αμυγδαλίτιδα, που έλαβε για 5 ημέρες. Το παιδί συνέχισε να πυρέσσει μέχρι την προσκόμισή του στο νοσοκομείο, με συνοδό παρουσία αστάθειας βάδισης κι εμέτων. Λόγω της επηρεασμένης γενικής κατάστασης και κλινικής εικόνας (έντονη αυχενική δυσκαμψία, παρουσία σημείων Kerning και Brudzinski) και των εργαστηριακών ευρημάτων, διενεργήθηκε οσφυονωτιαία παρακέντηση ΟΝΠ (μετά από βυθοσκόπηση και ακτινογραφία Θώρακος), που ανέδειξε το πρόβλημα και ακολούθησε αγωγή με ενδοφλέβια Κεφτριαξόνη και Ασυκλοβίρη. Σταδιακά βελτιώθηκε η κλινική του εικόνα, απυρέτησε κι εξήλθε σε καλή γενική κατάσταση από την κλινική έχοντας συμπληρώσει 10ήμερο θεραπευτικό σχήμα.

Ωστόσο το νήπιο δύο 24ωρα μετά την έξοδό του εμφάνισε εκ νέου εμπύρετο, χωρίς λοιπά συνοδά, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες εξετάσεις χωρίς την ανάδειξη παθολογικών ευρημάτων. Στον ανοσολογικό έλεγχο βρέθηκε αυξημένος ο τίτλος των IgM (για απλό έρπητα). Σημειώνεται ότι τις ημέρες ανάρρωσής του από τη μηνιγγίτιδα ο πατέρας του παρουσίασε επιχείλιο έρπητα. Παραπέμφθηκε για διερεύνηση σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, όπου απέδωσαν κι εκεί την υποτροπή του εμπυρέτου σε λοίμωξη από τον ερπητοιό. Η συγκεκριμένη περίπτωση περιγράφεται για να αναδείξει την πιθανότητα, σε μικροβιακή μηνιγγίτιδα, της μη εύρεσης παθογόνου μικροοργανισμού στα δείγματα, παρά τις σύγχρονες κι αρκετά ευαίσθητες τεχνικές που χρησιμοποιούνται. H χορηγηθείσα αντιβιοτική αγωγή πριν το παιδί προσέλθει στο νοσοκομείο, πιθανόν να κάλυψε τον αιτιολογικό μικροβιακό παράγοντα και να ανέστειλε την περαιτέρω ανάπτυξή του».

Σπάνια η δεύτερη περίπτωση

Το δεύτερο περιστατικό, ήταν σπανιότερο, αναφέρει η κα Αναστασίου, τονίζοντας ότι: «ο πυογόνος στρεπτόκοκκος GAS είναι κύριο λοιμώδες αίτιο παγκόσμιας νοσηρότητας και θνητότητας και είναι υπεύθυνος για ποικίλες εκδηλώσεις από ήπιες όπως η αμυγδαλίτιδα, έως και πολύ βαριές όπως η βακτηριαιμία-σηψαιμία και η μηνιγγίτιδα. Η μηνιγγίτιδα από GAS είναι πολύ σπάνια και αντιπροσωπεύει περίπου το 1%-2% των διεισδυτικών λοιμώξεων στην Ευρώπη και στην Αμερική. Έχει υψηλή θνητότητα (17%) και σχετίζεται με σοβαρά νευρολογικά κατάλοιπα (32%).

Το νήπιο ηλικίας 5 ετών διακομίστηκε στα Επείγοντα με 40 πυρετό από 48ωρου και συνοδό υπνηλία. Ήταν πλήρως εμβολιαμένο για την ηλικία του, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδοκόκκου της οροομάδας Β. Από την αντικειμενική εξέταση διαπιστώθηκε αυχενική δυσκαμψία με θετικά μηνιγγικά σημεία. Το νήπιο ήταν σε μέτρια επηρεασμένη κλινική εικόνα. Από τον εργαστηριακό έλεγχο παρατηρήθηκε λευκοκυττάρωση, αυξημένοι δείκτες φλεγμονής, ελήφθησαν καλλιέργειες φαρυγγικού, ούρων, αίματος και ΕΝΥ και έγινε strep test το οποίο ήταν θετικό.

Αποτελέσματα: Aπό τις καλλιέργειες αίματος και φαρυγγικού απομονώθηκε πυογόνος στρεπτόκοκκος. Ετέθη εμπειρική αγωγή για συνολικά 10 ημέρες με βελτίωση της κλινικής του εικόνας. Από το οικογενειακό ιστορικό αναφέρεται μηνιγγίτιδα στον πατέρα σε παιδική ηλικία που του άφησε νευρολογικό κατάλοιπο, χωλότητα. Από το ατομικό ιστορικό του παιδιού αναφέρεται ότι δεν χρειάστηκε μέχρι σήμερα να πάρει αντιβίωση.

Συμπεράσματα: Η μηνιγγίτιδα από πυογόνο στρεπτόκοκκο αποτελεί σπάνια διεισδυτική λοίμωξη που απαιτεί την επαγρύπνηση των ιατρών ειδικά σε παιδιά που είναι πλήρως εμβολιασμένα, για άλλα διεισδυτικά παθογόνα μικρόβια. Τα παιδιά αυτά θα πρέπει στη συνέχεια να διερευνώνται περαιτέρω όσον αφορά την ανοσιακή τους κατάσταση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου