ΤΟΠΙΚΑ

Πυρετώδεις εσωκομματικές διαδικασίες στη ΝΔ

πυρετώδεις-εσωκομματικές-διαδικασίε-70004

Ορίστηκε η Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή Μαγνησίας με πρόεδρο

Την έναρξη των διαδικασιών για την εσωκομματική ανασύνταξη της ΝΔ, σήμανε ο ορισμός της Νομαρχιακής Εφορευτικής Επιτροπής (ΝΕΦΕ) της Μαγνησίας, η οποία αναλαμβάνει άμεσα έργο για να διεκπεραιώσει μια σειρά εκλογών.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ειδικότερα, με απόφαση του Γραμματέα Οργανωτικού Βασ. Σπανάκη, συγκροτήθηκε η ΝΕΦΕ Μαγνησίας με την εξής σύνθεση: Πρόεδρος Κων. Νούσιος, Δικηγόρος στη Λάρισα, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας και τακτικά μέλη Ασημίνα Κυριαζή, Δικηγόρος και Γρηγ. Ιγγλέσης, Πτέραρχος ε.α., Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας. Αναπληρωτής Πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Χρ. Στρατηγόπουλος, Δικηγόρος και αναπληρωματικά μέλη οι κ.κ. Μαρία Μαλισόβα και Σπυριδούλα Κοπάνου.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να ορισθεί ως πρόεδρος Ν.ΕΦ.Ε. μέλος του κόμματος που είναι εγγεγραμμένο σε ΔΗΜ.Τ.Ο. η οποία υπάγεται στην ίδια Νομαρχιακή Οργάνωση όπου πρόκειται να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αντίθετα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος καθώς και τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Ν.ΕΦ.Ε. επιλέγονται μεταξύ των μελών της Νομαρχιακής Οργάνωσης στην οποία θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους, όπως κι έγινε με τη ΝΕΦΕ Μαγνησίας η οποία έχει την άμεση εποπτεία και ευθύνη για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στην Νομαρχιακή Οργάνωση, καθώς και τη γενική εποπτεία και ευθύνη για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις που υπάγονται σ’ αυτήν.

Μάλιστα η Ν.ΕΦ.Ε. έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη συγκέντρωση και εξαγωγή του συνολικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων (συνέδρων) την Νομαρχιακής Οργάνωσης στο Εθνικό Συνέδριο. Για την διευκόλυνση του έργου της, η Ν.ΕΦ.Ε. εγκαθίσταται και λειτουργεί στα γραφεία της Ν.Ο., η οποία της παρέχει την απαραίτητη υλικοτεχνική, γραμματειακή και άλλη υποστήριξη.

Εκλογές ΔΗΜ.Τ.Ο.

Με απόφασή της, που εκδίδεται το αργότερο έως την 18:00 ώρα της Τρίτης 15 Μαρτίου 2016, αποστέλλεται αμέσως στους οριζόμενους και κοινοποιείται αμέσως στη Γραμματεία Οργανωτικού, η Ν.ΕΦ.Ε. συγκροτεί τις Δημοτικές Εφορευτικές Επιτροπές (ΔΗΜ.ΕΦ.Ε.) υπό την εποπτεία των οποίων διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις. Η ΔΗΜ.ΕΦ.Ε. αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον αναπληρωτή Πρόεδρο, δύο τακτικά μέλη και δύο αναπληρωματικά μέλη. Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να ορισθεί, ως Πρόεδρος ΔΗΜ.ΕΦ.Ε., μέλος του κόμματος που είναι εγγεγραμμένο στην ίδια ΔΗΜ.Τ.Ο. στην οποία πρόκειται να ασκήσει τα καθήκοντά του. Οι υποψηφιότητες για τις ΔΗΜΤΟ θα υποβληθούν στην οικεία ΔΗΜΕΦΕ στο διάστημα 21-23 Μαρτίου.

Για την εκλογή του Προέδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο. και των μελών της ΔΗΜ.Τ.Ε., καθώς και για την εκλογή των αντιπροσώπων (συνέδρων) για το Εθνικό Συνέδριο, δικαίωμα εκλέγειν σε κάθε Δημοτική Τοπική Οργάνωση έχουν:

  • Τα παλαιά μέλη του κόμματος που επαναβεβαίωσαν την κομματική τους ιδιότητα και ψήφισαν κατά την εκλογική διαδικασία της 20ης Δεκεμβρίου 2015 για την ανάδειξη του νέου Προέδρου ΝΔ.
  • Τα νέα μέλη του κόμματος που εγγράφηκαν σ’ αυτό και ψήφισαν κατά την εκλογική διαδικασία της 20ης Δεκεμβρίου 2015 για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΝΔ.
  • Τα παλαιά μέλη του κόμματος που δεν συμμετείχαν μεν στην εκλογική διαδικασία της 20ης Δεκεμβρίου 2015 για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΝΔ, αλλά επαναβεβαίωσαν την κομματική τους ιδιότητα, έως την 11η Μαρτίου 2016 (σήμερα), μέσω της ειδικής φόρμας επαναβεβαίωσης που είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος www.nd.gr και κατέβαλαν την χρηματική συνδρομή των τριών ευρώ (€ 3) στον τραπεζικό λογαριασμό του κόμματος, σύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες που αναγράφονται σ’ αυτήν.
  • Τα νέα μέλη του κόμματος που θα εγγραφούν έως σήμερα 11 Μαρτίου 2016, μέσω της ειδικής φόρμας εγγραφής νέου μέλους που είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος www.nd.gr
  • Τα μέλη της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Κατοικούν, σπουδάζουν ή εργάζονται στην περιοχή ευθύνης της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης.

Στη Μαγνησία λειτουργούν έξι ΔΗΜΤΟ και συγκεκριμένα:

  • Στο Δήμο Βόλου με 17μελή Διοίκηση εκ των οποίων 3 μέλη από τη Δημοτική Ενότητα Βόλου και από 2 μέλη εκλέγουν οι υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες (Ν. Ιωνία, Ν. Αγχίαλος, Αγριά, Ιωλκός, Πορταριά, Αισωνία, Αρτέμιδα)
  • Στο δήμο Αλμυρού με 11 μέλη (4 Αλμυρός, 3 Πτελεός, 3 Σούρπη) και έναν Πρόεδρο
  • Στο δήμο Ρήγα Φεραίου με 10 μέλη (5 Φερών και 4 Κάρλας) και έναν Πρόεδρο
  • Στο δήμο Νοτίου Πηλίου με δέκα μέλη (3 Μηλιές, 2 Σηπιάδα, 2 Αργαλαστή, 2 Αφέτες) και έναν Πρόεδρο
  • Στο δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου με δέκα μέλη (5 Ζαγορά, 4 Μούρεσι) και έναν Πρόεδρο
  • Στο δήμο Σκιάθου, επίσης με δέκα μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να συσταθούν δύο ακόμη ΔΗΜΤΟ, μια σε Σκόπελο και μια σε Αλόννησο.

Οι εκλογές για τις ΔΗΜΤΟ θα γίνουν στις 3 Απριλίου, 10 π.μ. – 7 μ.μ. σε χώρους που θα ορίσουν οι Εφορευτικές. Η σταυροδοσία ορίζεται με έναν σταυρό για τον υποψήφιο Πρόεδρο και μέχρι 3 σταυρούς για τα μέλη του Συμβουλίου.

Εκλογές σε τομείς

Από τη Δευτέρα 21/3/2016 (17.00) έως την Τετάρτη 23/3/ 2016 (20.00) προσδιορίστηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων για αντιπροσώπους (συνέδρους) των Νομαρχιακών Οργανώσεων στο 10ο τακτικό Εθνικό Συνέδριο και για την εκλογή 10 υπευθύνων θεματικών τομέων δράσης ανά Νομαρχιακή Οργάνωση.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των 10 υπευθύνων τομέων, οι οποίοι θα συμμετέχουν και στη νέα ΝΟΔΕ, θα γίνουν στις 6 Απριλίου στη ΝΟΔΕ (ένας σταυρός).

Εκλογή Προέδρου ΝΟΔΕ

Από τις 12-14 Απριλίου θα υποβληθούν στη ΝΕΦΕ οι υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου της ΝΟΔΕ ο οποίος θα εκλεγεί στις 17 Απριλίου από ειδικό εκλεκτορικό Σώμα σε εκλογές που θα γίνουν στη ΝΟΔΕ από τις 8 πμ. μέχρι 2 μ.μ.

Εάν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από δύο, τότε μετά την καταμέτρηση των ψήφων και την έκδοση του αποτελέσματος του α’ γύρου, οι δύο πρώτοι σε σταυρούς εισέρχονται στην τελική ψηφοφορία η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ. Στον πρώτο γύρο για να εκλεγεί Πρόεδρος, απαιτείται το 40% των ψήφων.

Για να υποβάλει κάποιος υποψηφιότητα απαιτούνται 20 υπογραφές μελών αν είναι μέλος της Νομαρχιακής Συνέλευσης και 30 υπογραφές μελών αν δεν είναι μέλος της συνέλευσης.

Το εκλεκτορικό Σώμα αποτελούν οι Πρόεδροι και τα Συμβούλια των ΔΗΜΤΟ, οι υπεύθυνοι των 10 θεματικών τομέων, τα τριμελή Δ.Σ. των έξι τοπικών της ΟΝΝΕΔ, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας, τα μέλη του νομού στην Πολιτική Επιτροπή, ο βουλευτής Χρ. Μπουκώρος, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη και οι 4 δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη της Ν.Δ. (Πρεβεζάνος, Βασιλούδης, Νασίκας, Εσερίδης).

Η ΝΟΔΕ Μαγνησίας απαρτίζεται από 24 μέλη, τον πρόεδρο, το βουλευτή, τους 6 προέδρους των ΔΗΜΤΟ, τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, τους 4 δημάρχους που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη της Ν.Δ. και τους δέκα υπεύθυνους θεματικών.

29 αντιπρόσωποι για το Συνέδριο

Τέλος, οι εκλογές ανάδειξης συνέδρων θα διεξαχθούν την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 (μαζί με ΔΗΜΤΟ) από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν 21-23 Μαρτίου στη ΝΕΦΕ για την ανάδειξη 29 αντιπροσώπων στο Συνέδριο από δύο πίνακες.

Ο ένας πίνακας θα περιλαμβάνει 21 άτομα εκ των οποίων 6 γυναίκες τουλάχιστον και ο δεύτερος πίνακας μόνο 8 γυναίκες.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην § 3 του άρθρου 6 του Καταστατικού του κόμματος, οι Νομαρχιακές Οργανώσεις εκπροσωπούνται στο Εθνικό Συνέδριο από αντιπροσώπους (Συνέδρους) που εκπροσωπούν κάθε φύλο σε ποσοστό τουλάχιστον 30% και εκλέγονται, ανά Νομαρχιακή Οργάνωση από το σύνολο των μελών της, με τον ακόλουθο τρόπο:

Από γενικό πίνακα υποψηφίων, στον οποίο μπορούν να εγγράφονται αδιακρίτως ιδιότητας άνδρες και γυναίκες, εκλέγονται αντιπρόσωποι (σύνεδροι) σε αριθμό τριπλάσιο από τον αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας συν ένας. Σε κάθε Νομαρχιακή Οργάνωση που τα όρια αρμοδιότητάς της συμπίπτουν με τα όρια μιας εκλογικής περιφέρειας ή σε περισσότερες Νομαρχιακές Οργανώσεις που τα όρια αρμοδιότητάς τους εμπίπτουν στην ίδια εκλογική περιφέρεια, εκλέγονται επιπλέον αντιπρόσωποι (Σύνεδροι) ως εξής:

Εάν η εκλογική περιφέρεια έχει μια έως και τρεις έδρες, εκλέγεται ένας επιπλέον σύνεδρος. Εάν η εκλογική περιφέρεια έχει τέσσερεις έως και έξι έδρες, εκλέγονται δύο επιπλέον σύνεδροι. Εάν η εκλογική περιφέρεια έχει επτά ή περισσότερες έδρες, εκλέγονται τρεις επιπλέον σύνεδροι.

Από ειδικό πίνακα υποψηφίων, στον οποίο μπορούν να εγγράφονται αδιακρίτως ιδιότητας μόνον γυναίκες, εκλέγονται πέντε αντιπρόσωποι (Σύνεδροι) ανά Νομαρχιακή Οργάνωση, συν επί πλέον αριθμός γυναικών συνέδρων ίσος προς το ήμισυ των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση που τυχόν προκύπτει δεκαδικός αριθμός, στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραια μονάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου