ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης οι νεφροπαθείς

ζητούν-νέα-μηχανήματα-αιμοκάθαρσης-ο-71342

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Μηνύματα ανθρωπιάς προκειμένου να αυξηθούν οι προσφορές ζωής και να σωθούν νεφροπαθείς που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης, στέλνουν οι νεφροπαθείς της Μαγνησίας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στο νομό Μαγνησίας, από τους 240 περίπου νεφροπαθείς, βρίσκονται στη λίστα αναμονής για το πολυπόθητο «Δώρο Ζωής» περίπου 60-65, επί το πλείστον νέοι άνθρωποι. 105 κάνουν αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου, 60 στην ιδιωτική κλινική Θεσσαλική Νοσηλευτική, 20 κάνουν πλύσεις περιτοναϊκής και περίπου 45 είναι μεταμοσχευμένοι. Σε όλη την Ελλάδα πλέον έχουν φθάσει τους 12.000 οι νεφροπαθείς και στη λίστα αναμονής έχουν περάσει τους 1.200. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας και Β’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Βασ. Γιαννάκος χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και στέλνει το μήνυμα «Ολοι λέμε ΝΑΙ στη Δωρεά Οργάνων και όλοι λέμε ΝΑΙ στη Ζωή».

Ο Πρόεδρος επισημαίνει ότι μέχρι και το 2010, η αναμονή στη λίστα των προς μεταμόσχευσης νεφροπαθών ήταν κατά μέσο τα τρία χρόνια. Σήμερα, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των προσφοράς οργάνων από πτωματικούς δότες, η αναμονή φτάνει ακόμη και τα δέκα χρόνια με συνέπεια κάποιοι που βρίσκονται κοντά στα ανώτατα ηλικιακά όρια αναμένοντας την ελπίδα 4,5, 6 χρόνια, τελικά να βγαίνουν από τη λίστα. Το ίδιο συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις με νεφροπαθείς που επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας τους και τελικά βγαίνουν εκτός λίστας.

«Προσπαθούμε να διαδώσουμε την ιδέα της προσφοράς, να αντιληφθούν οι συνάνθρωποι ότι προσφέροντας όργανα από συγγενικό τους πρόσωπο που βεβαιώνεται ο εγκεφαλικός του θάνατος, σώζουν ζωές», τονίζει ο κ. Γιαννάκος και αναφέρεται στην ανάγκη να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με νέες συσκευές αιμοκάθαρσης.

«Ηρθαν δέκα καινούργια μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Βόλου και βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση αλλά από τα υπόλοιπα 12, τα επτά λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια από την έναρξη της Μονάδας.

Χρειαζόμαστε άλλα δέκα καινούργια μηχανήματα καθώς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στη Μονάδα καθώς εκτός από τα αυξημένα περιστατικά, εκτός από τα έκτακτα περιστατικά, έχουμε, ως τουριστική περιοχή και τους επισκέπτες νεφροπαθείς οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση όσο διάστημα θα παραμείνουν για διακοπές στην περιοχή μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου