ΤΟΠΙΚΑ

Πρόσφυγες στο ΣΕΑ Αερινού

πρόσφυγες-στο-σεα-αερινού-72593

Επικριτικός ο περιφερειάρχης για τη λογική που κυριαρχεί στους δήμους «γιατί εδώ και όχι εκεί»…

Στη διασπορά προσφυγικού πληθυσμού σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν περιοχές όπως η Ειδομένη, το λιμάνι του Πειραιά κ.α. προχωράει το διυπουργικό Συντονιστικό Κέντρο, διαμορφώνοντας με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δομές διαμονής μακράς διάρκειας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στη Θεσσαλία, μετά από επικοινωνία που είχε ο εθνικός συντονιστής Δημ. Βίτσας με το Συντονιστή της Περιφέρειας Κων. Αγοραστό, ετοιμάζεται ο χώρος στο ΣΕΑ Αερινού για την άμεση φιλοξενία σε σκηνές περίπου 300 προσφύγων και άλλων 1.000 στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», μεταξύ της Μάνδρας και του Κουτσοχέρου στο δρόμο Λάρισας – Τρικάλων.

«Η κατάσταση είναι τόσο πιεστική, οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε κι αν θα προκύψει κάποιος δήμος να προτείνει χώρο φιλοξενίας. Η διαβούλευση για να χαθεί χρόνος, δεν δίνει απάντηση στο οξύ πρόβλημα. Γιατί εδώ και όχι εκεί, είναι η λογική που κυριαρχεί και αν η ίδια άποψη εκφραζόταν και από Περιφέρειες, τότε που θα πήγαιναν όλοι αυτοί οι πληθυσμοί», διερωτάται ο Περιφερειάρχης αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσό αλλά και δημάρχους που δεν συνέβαλαν με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

300 στον ημιτελή Σταθμό Αερινού

Σε χώρο όπου κατασκευάζεται ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Αερινού, θα φιλοξενηθούν για 3-4 ημέρες σε σκηνές που στήνει ο Στρατός, περίπου 300 πρόσφυγες καθώς στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο camp που δημιουργείται στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου».

Στον υπαίθριο χώρο του ΣΕΑ Αερινού, εκτός από τις σκηνές που θα στήσει ο Στρατός, θα μεταφερθούν χημικές τουαλέτες και κινητή ιατρική μονάδα της 5ης ΥΠΕ, ενώ θα υπάρξει ενεργοποίηση των κοινωνικών δομών και των εθελοντικών οργανώσεων για την κάλυψη αναγκών σίτισης και ενδιαίτησης των προσφύγων.

Camp 1.000 θέσεων στο στρατόπεδο

Παράλληλα, σε χώρο διαμονής προσφύγων, μετατρέπεται από συνεργεία του Στρατού το στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», που είναι εγκαταλελειμμένο, εδώ και χρόνια, και βρίσκεται μεταξύ της Μάνδρας και του Κουτσοχέρου στον δρόμο Λάρισας – Τρικάλων,

Με το σχεδιασμό να αναθεωρείται καθημερινά με αφορμή και τις αμείωτες προσφυγικές ροές, στο στρατόπεδο τοποθετήθηκαν ήδη χημικές τουαλέτες, παράλληλα εγκαθίστανται και ατομικά ντουζ, ενώ διαμορφώνονται και οι χώροι εστίασης και διαμονής.

Παράλληλα με το παλιό στρατόπεδο, κινήθηκαν οι διαδικασίες για το πρώην εργοστάσιο της ΡΟΚΑ, στην παλιά εθνική Λάρισας – Θεσσαλονίκης.

Το χώρο επισκέφτηκε και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης θέλοντας να έχει ο ίδιος προσωπική άποψη για τις συνθήκες που επικρατούν, ενώ με το δήμαρχο Λαρισαίων βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ο πρόεδρος του ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ κ. Γιάννης Καντώνιας, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως η εταιρεία σκοπεύει να αναλάβει το κόστος φύλαξης αλλά και συντήρησης του χώρου μέχρι να χρειαστεί να μετακινηθούν οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο «Ευθυμιοπουλου».

Η θέση του δήμου Βόλου

Την άποψη της Δημοτικής Αρχής Βόλου για το προσφυγικό, παρουσίασε ο τεθείς σε προσωρινή αργία Αχ. Μπέος, μιλώντας στην TRT ασκώντας κριτική στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. «Αφού (ο Αγοραστός) έχει πρόταση από Λάρισα και Τρίκαλα, γιατί δεν τους πάει εκεί; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Δεν βλέπω λόγο που ο Περιφερειάρχης εμπλέκεται σε αυτό το θέμα. Τι προσφέρει; Τι τον θέλουμε στη μέση; Τι να συντονίσει με τα λόγια; Και συζήτηση έγινε με τον Αγοραστό και ήταν γνώστης εξ αρχής της γραμμής κεντρικής εξουσίας, ότι πρώτα τις ανάγκες προσφυγικού θα εξυπηρετήσουν δήμοι δίπλα στο εθνικό δίκτυο, όπως Ρήγα Φεραίου, Αλμυρός και Λάρισα. Ο δήμος Βόλου δεν θα είναι απών από αυτή την προσπάθεια.

Στον ιστό της πόλης δεν θα έρθει ούτε ένας πρόσφυγας. Μόνο αν τους φέρουν με τανκς. Ομως μιλήσαμε κατευθείαν με Βίτσα, δεσμευτήκαμε ότι θα συμβάλλουμε με τουαλέτες, τρόφιμα. Υπάρχει από πλευρά του πρόγραμμα.

Τι έρχεται η Περιφέρεια να πουλήσει μυαλό; Θα δεχόμασταν αν η Περιφέρεια είχε κονδύλια. Εμείς ως δήμος Βόλου έχουμε συμβάλλει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Δεν θα καταστρέψουμε το δήμο μας, επειδή σήμερα υπάρχει ανοργανωσιά. Είμαστε θετικοί σε φιλοξενία χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες. Για πρώτη φορά έπεσε σήμερα τηλέφωνο από υπουργείο, είμαστε σε καλό δρόμο για να συνεργαστούμε. Συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει πέσει γιατί δεν γνωρίζουμε πόσους θα φιλοξενήσουμε», κατέληξε ο κ. Μπέος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου