ΤΟΠΙΚΑ

Συνεργεία κατά των λαθροϋλοτομιών

συνεργεία-κατά-των-λαθροϋλοτομιών-75055

Ειδικό πρόγραμμα με περιπόλους από το Δασαρχείο Βόλου

Στη συγκρότηση συνεργείων υπερωριακής απασχόλησης και απογευματινής εργασίας, για κάθε εργάσιμη ημέρα, καθώς και για τα Σάββατα, τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες εργασίας, καθώς και εποχούμενων περιπόλων, για το χρονικό διάστημα από 4/3/2016 και για μέχρι 13 εβδομάδες εντός του 2016 (συνεχόμενες ή διακεκομένες), για τις ανάγκες υλοποίησης του Ειδικού Προγράμματος Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών, προχώρησε το Δασαρχείο Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Σύμφωνα με την απόφαση του Δασάρχη κ. Νικ. Ντίτορα, ο οποίος επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα, «κατά τη διάρκεια του καθημερινού απογευματινού ωραρίου αλλά και τις Κυριακές και εξαιρέσιμες, τουλάχιστον ένας υπάλληλος θα παραμένει στην έδρα του Δασαρχείου, προκειμένου να λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο καθ’ όλη την διάρκεια του ωραρίου εργασίας αλλά και να γίνεται ο απαραίτητος συντονισμός σε περίπτωση καταγγελίας, κ.λ.π. Οι λεπτομέρειες του έργου των περιπόλων και των δρομολογίων που θα ακολουθούνται, θα καθορίζονται με το μηνιαίο πρόγραμμα που θα καταρτίζεται, καθώς και με προφορικές μας εντολές για την συγκεκριμένη ημέρα, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες της ημέρας αυτής».

Ο επικεφαλής του περιπόλου (χρέη εκτελεί ο ανώτερος στην ιεραρχία δασικός υπάλληλος), θα συντάσσει μετά το πέρας της περιπόλου σχετική αναφορά, όπου θα αναγράφονται η περιοχή και ο αριθμός των πραγματοποιηθέντων ελέγχων, καθώς επίσης και οι τυχόν βεβαιωμένες παραβάσεις κατά την διάρκεια της περιπόλου.

Ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Βόλου δύναται να τελεί σε μη προγραμματισμένη επιφυλακή με υπερωριακή απασχόληση και μέχρι ογδόντα ώρες απογευματινές εργασίμων ημερών και Σαββάτων και σαράντα ώρες Κυριακών και εξαιρεσίμων ημερών, για τον έλεγχο τήρησης και πιστής εκτέλεσης του συγκεκριμένου προγράμματος. Το 2014 το Δασαρχείο Βόλου απασχόλησαν συνολικά 120 δασικές παραβάσεις.

Περίπου 1.070 χωρικά κυβικά μέτρα (περισσότεροι από 500 τόνοι) καυσόξυλων κατασχέθηκαν πέρυσι μαζί με 12 αυτοκίνητα, 7 αλυσοπρίονα και 2.850 ξυλάνθρακες (κάρβουνα), ενώ τακτικοί έλεγχοι άρχισαν και φέτος αν και η χρονιά, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, μπορεί να είναι καλύτερη από πλευράς περιστατικών λαθροϋλοτομίας. Η λαθροϋλοτομία στη χώρα μας δεν είναι κάτι καινούργιο. Υφίσταται εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια, προκαλώντας πονοκέφαλο σε υπουργεία και δασάρχες οι οποίοι προσπαθούν, αν όχι να εξαλείψουν, τουλάχιστον να την περιορίσουν. Ομως λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχουν προκαλέσει την έξαρση του φαινομένου τα τελευταία δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην Ειδική Γραμματεία Δασών, το 2012 κατασχέθηκαν 13.088,75 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων και 426 εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για αυτόν το σκοπό και 425 οχήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου