ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βίτσα η απόφαση για το hot – spot Μαγνησίας

στον-βίτσα-η-απόφαση-για-το-hot-spot-μαγνησί-75335

Οι δήμοι επιστρέφουν στην κυβέρνηση ατελέσφορη τη διερευνητική προσπάθεια εξεύρεσης δομών φιλοξενίας

Στην κυβέρνηση επιστρέφουν ως ατελέσφορη τη διαδικασία εξεύρεσης δομών φιλοξενίας προσφύγων οι δήμοι της Μαγνησίας, οι οποίοι αν και κλήθηκαν να υποβάλλουν προτάσεις, οχυρώθηκαν πίσω από ξεπερασμένα κριτήρια για να αρνηθούν την εμπλοκή τους στο σοβαρό πρόβλημα.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αναγκάζεται να εγκαταλείψει το δόγμα της προσωρινής διασποράς προσφύγων σε διάφορα σημεία της ΠΑΘΕ μέχρι την περιοχή της Ειδομένης που θα αρχίσει να αποσυμπιέζεται με κατανομές προσφύγων νοτιότερα, οι δήμοι της Μαγνησίας, συζητούν για τον ακυρωθέντα σχεδιασμό που προέβλεπε χώρους υποδοχής προσφύγων σε ακτίνα 20 χλμ. ένθεν κι ένθεν της Εθνικής που οδηγεί στα σύνορα με ΠΓΔΜ.

«Πλέον ο σχεδιασμός αναφέρεται σε δομές φιλοξενία σε όλη την επικράτεια και στη Θεσσαλία μας αντιστοιχούν 2.000 πρόσφυγες. Μας ζητήθηκαν τέσσερις δομές, μία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με δυναμικότητα 500 άτομα περίπου η κάθε μια. Ηδη στη Λάρισα, αναφέρει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός που ανέλαβε επικεφαλής του Συντονιστικού Θεσσαλίας, έχουν προταθεί από το δήμο μια δημοτική έκταση κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου στη θέση Κουλούρι με δυναμικότητα περίπου 250 ατόμων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις κι άλλων 200 περίπου σε σκηνές ή οικίσκους. Επίσης, άλλα 400 άτομα θα μπορούσαν να στεγαστούν στο παλιό εργοστάσιο ROCA, το οποίο βρίσκεται επί της παλιάς Εθνικής Λάρισας – Θεσσαλονίκης, εγκατάσταση την οποία διαθέτει δωρεάν ο ιδιοκτήτης. Υπάρχει, τέλος στη Λάρισα και μια ακόμη πρόταση για ένα παλιό στρατόπεδο όπου μπορούν να εγκατασταθούν άλλα 400 άτομα. Αθροιστικά, οι προτάσεις στη Λάρισα αφορούν περίπου 1.500 θέσεις.

Στα Τρίκαλα έχουν προταθεί 2-3 χώροι, μεταξύ των οποίων ένα κλειστό εργοστάσιο και ένα mall, το οποίο επίσης δεν λειτουργεί. Στην Καρδίτσα επίσης έχουμε 1-2 προτάσεις για την Πύλη Σμοκόβου. Στη Μαγνησία, ακόμη, δεν έχει προσδιοριστεί από τους δήμους κάποιος χώρος», τονίζει ο κ. Αγοραστός.

Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αναπροσαρμόζει τον εθνικό σχεδιασμό και ήδη δημιουργείται καταυλισμό 4.000 ατόμων στο Λιτόχωρο και καθώς τα βόρεια σύνορα παραμένουν κλειστά οι χιλιάδες των προσφύγων της Β. Ελλάδας θα διανέμονται σταδιακά νοτιότερα, σε μονιμότερες υποδομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπεύθυνος του Εθνικού Συντονισμού Δημ. Βίτσας, θα περιμένει τις προτάσεις της Θεσσαλίας μέχρι την τρέχουσα εβδομάδα και από την επόμενη, θα αρχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού για τα Hot spot στη Θεσσαλία, τα οποία θα είναι τουλάχιστον τέσσερα. Στη Μαγνησία, εφόσον οι δήμοι δεν έχουν υποβάλει πρόταση, η απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση, η οποία εξετάζει ήδη υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις, κυρίως παλιά εργοστάσια στις δύο ΒΙΠΕ Βόλου και Βελεστίνου.

Μηδέν σημεία από τους δήμους

Δε διαθέτει κανένα κατάλληλο σημείο για φιλοξενία προσφύγων ούτε ο δήμος Ρήγα Φεραίου, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου συνεδρίασε προχθές εκτάκτως, προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό.

Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο είναι αντίθετο με τη διαχείριση του προβλήματος από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς πιστεύει -κάτι που απέδειξε και με τους πρόσφυγες στο ΣΕΑ Αλμυρού- ότι θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη βοήθεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το Σώμα διατύπωσε τις ερωτήσεις του, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις. Το σύνολο των παρατάξεων επισήμανε ότι ο δήμος δεν διαθέτει υποδομές που να πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές φιλοξενίας. «Δεν υπάρχει εγκαταλειμμένος χώρος δημοτικός ή δημόσιος για να διαθέσουμε. Φυσικά δεν δεχόμαστε τη διαχείριση της οποιασδήποτε κατάστασης από ΜΚΟ», είπε ο δήμαρχος Δημ. Νασίκας και η θέση του βρήκε σύμφωνη την ομάδα πλειοψηφίας και την αντιπολίτευση. Ομως, ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια στο δράμα που βιώνουν οι Σύριοι.

Εκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου έγινε το Σάββατο το απόγευμα και στη Ζαγορά με το δήμο να καταγγέλλει το κράτος για τη μετακύλιση του προσφυγικού προβλήματος στους δήμους και να δηλώνει πως δεν διαθέτει δομή φιλοξενίας. «Είμαστε τουριστική περιοχή, είμαστε 60 χλμ. μακριά από το Βόλο, δεν έχουμε χώρους, ούτε και χρήματα. Μας αγγίζει το πρόβλημα ως κοινωνία, νοιώθουμε το βάρος και θα στηρίξουμε τους δήμους κοντά στην ΠΑΘΕ που θα σηκώσουν το βάρος του προσφυγικού. Θα ενεργοποιήσουμε επίσης όλους τους φορείς της περιοχής, οργανώσεις και συλλογικότητες ώστε να συγκεντρώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια», τονίστηκε σχετικά στη συνεδρίαση, τα αποτελέσματα της οποίας θα αποτυπωθούν σε ψήφισμα – ανακοίνωση.

Μηδενικές επίσης ήταν οι προτάσεις από τους υπόλοιπους δήμους της Μαγνησίας, οι οποίοι δηλώνουν διατεθειμένοι να συμβάλουν στο πρόβλημα μόνο με την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου