ΤΟΠΙΚΑ

Οδικός χάρτης για το προσφυγικό

οδικός-χάρτης-για-το-προσφυγικό-78648

Ευρεία σύσκεψη περιφέρειας, δήμων, φορέων σήμερα στη Λάρισα

Τον πρώτο οδικό χάρτη ενεργειών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στη Θεσσαλία, αναμένεται να προσδιορίσουν στη σημερινή ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου η περιφέρεια Θεσσαλίας, οι δήμοι της περιφέρειας και οι φορείς που εμπλέκονται στο προσφυγικό.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Χθες, πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, η συνεδρίαση στο Κιλελέρ του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής επιτροπής της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας, με κυρίαρχο θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Αν και τα νέα δεδομένα είναι ασφυκτικά πιεστικά, τα μέλη της ΠΕΔ απέφυγαν να προχωρήσουν σε έναν αρχικό σχεδιασμό ενεργειών των δήμων, όπου θα περιλαμβάνονται προτάσεις χωροθέτησης hot spots, συγκρότηση μηχανισμού υποστήριξης από υπηρεσίες των δήμων, παροχή εξοπλισμού κ.ο.κ.

Το θέμα συζητήθηκε θεωρητικά με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων από τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου, ενώ την εισήγηση του θέματος έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Κωτσός, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα να προετοιμαστούν οι δήμοι της Θεσσαλίας για τη ροή των προσφύγων που έρχονται στην περιφέρεια.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, πήρε το λόγο αναπτύσσοντας την κατάσταση την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει προ λίγων ημερών ο δήμος του με τους μπλοκαρισμένους πρόσφυγες, κατέθεσε την εμπειρία του γύρω από το θέμα και το πώς συνεχίζει να στηρίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Ο δήμαρχος Λ. Πλαστήρα, Δημ. Τσιαντής, προσέγγισε το θέμα βάζοντας ως πρώτη και σημαντική προϋπόθεση την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης – ΟΤΑ, με τις συνομιλίες των δύο πλευρών να γίνονται ως ισότιμων εταίρων, προκειμένου να βρεθούν λύσεις άμεσα.

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, Ντίνος Διαμάντος, έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα ασφαλείας που ενδεχομένως προκύψουν από τους ταλαιπωρημένους και πεινασμένους πρόσφυγες, ενώ υπερτόνισε την απόλυτη συμφωνία του με το θέμα της πολιτικής προσέγγισης του ζητήματος που έθιξε ο κ. Τσιαντής. Η γραμματέας του συμβουλίου Ρένα Καραλαριώτου, έκλεισε τον κύκλο των τοποθετήσεων, τονίζοντας θα πρέπει να μιλάμε πάντα για προσωρινή φιλοξενία και όχι μόνιμη, να διεκδικήσουμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να καταστεί δυνατή η φιλοξενία και σε κάθε περίπτωση η κίνηση υπέρ των προσφύγων να μην υποβαθμίσει ή ταπεινώσει τους Ελληνες πολίτες οι οποίοι διανύουν μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα κοινωνικά παντοπωλεία που θα πρέπει με κάθε θυσία να συνεχίσουν την ενίσχυση των Ελλήνων αδυνάτων οικονομικά πολιτών. Το θέμα έκλεισε με την παρέμβαση του προέδρου του συμβουλίου, ο οποίος τόνισε ότι όλα όσα συζητήθηκαν θα μεταφερθούν στη συνάντηση στην περιφέρεια Θεσσαλίας για το συγκεκριμένο θέμα.

«Βάλαμε κανόνες για να προκύψει σχέδιο αντιμετώπισης», ανέφερε στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Γ. Κωτσός. «Με τα ισχνά οικονομικά δεδομένα που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αδύνατον να ανταποκριθεί σε τέτοιες μεγάλες απαιτήσεις. Γι’ αυτό ζητήσαμε και στην πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο από τον κ. Μουζάλα, οικονομική ενίσχυση είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εμπιστευτεί επιτέλους την Αυτοδιοίκηση και να σταματήσει να την αγνοεί. Μόνο με συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα θα είμαστε αποτελεσματικοί», τόνισε ο κ. Κωτσός επισημαίνοντας πως ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μουζάλας ανέφερε ότι οι χώροι υποδοχής προσφύγων θα πρέπει να γίνουν κοντά στον άξονα της ΠΑΘΕ – Ειδομένης και σε απόσταση από 20 χλμ. περίπου από αστικές περιοχές.

Απάντηση από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου στις καταγγελίες για αισχροκέρδεια σε βάρος των προσφύγων

Τηρήθηκαν επακριβώς όλες οι υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τόσο των πρατηρίων υγρών καυσίμων όσο και των καταστημάτων εστίασης στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών μεταξύ των οποίων και του Αλμυρού όπου βρήκαν προσωρινό καταφύγιο πρόσφυγες. Αυτό διαβεβαιώνει η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α. Ε. σε συνέχεια των καταγγελιών για γεγονότα αισχροκέρδειας που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της μετακίνησης των προσφύγων – μεταναστών στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο. Προς αποφυγή παρερμηνειών, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ανακοινώνει ότι καθ όλη τη διάρκεια της παραμονής των προσφύγων και μεταναστών στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) που λειτουργούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, ήτοι ΣΕΑ Αλμυρού (χ.θ. 270), ΣΕΑ Ευαγγελισμού (χ.θ. 373), ΣΕΑ Σκοτίνας (χ.θ. 406) και ΣΕΑ Κορινού (χ.θ. 447), τηρήθηκαν από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις επακριβώς όλες οι υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις που διέπουν την λειτουργία τόσο των πρατηρίων υγρών καυσίμων όσο και των καταστημάτων εστίασης.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει οποιαδήποτε τροποποίηση είτε στις τιμές πώλησης, είτε στην ποιότητα των προϊόντων» προσθέτει.

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου καταγγέλλει ρητά αυτού του είδους πρακτικές εκμετάλλευσης και γι’ αυτό προχώρησε με ίδια πρωτοβουλία και σε δωρεάν διανομή τροφίμων και νερού ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ανάγκες των προσφύγων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου