ΤΟΠΙΚΑ

Απόσυρση υποκοστολόγησης ζητά ο Ι.Σ.Μ. για τις εξετάσεις

απόσυρση-υποκοστολόγησης-ζητά-ο-ι-σ-μ-γ-82815

Στήριξη Ιατρικού Συλλόγου στους εργαστηριακούς, οι οποίοι συνεχίζουν να μη δέχονται παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ

Την απόλυτη στήριξη στους εργαστηριακούς γιατρούς που συνεχίζουν επ’ αόριστον την επίσχεση και αναστολή εκτέλεσης παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ, επαναδιατύπωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, επικροτώντας την αποφασιστικότητά τους να υπερασπισθούν το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπείς αμοιβές που πλήττονται με την πρόσφατη υποκοστολόγηση.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι εργαστηριακοί οι οποίοι λειτουργούν τα κέντρα τους δίχως να δέχονται παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ, τονίζουν πως η κίνηση στα μικροβιολογικά ιατρεία τους έχει μειωθεί κατά 70% περίπου από την έναρξη της αναστολής εκτέλεσης παραπεμπτικών με τη διαφορά ότι οι εξετάσεις που πραγματοποιούν εξοφλούνται από τους ασθενείς στο ακέραιο, ενώ όσοι επιθυμούν, μπαίνουν στη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης της δαπάνης τους από τον Οργανισμό.

Ενα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους εργαστηριακούς είναι η προκλητή ζήτηση εξετάσεων, η οποία αν αντιμετωπιστεί από τον ΕΟΠΥΥ θα περιοριστούν οι δαπάνες και θα γίνει εξορθολογισμός τους.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός από τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα και στο όριο αναγραφής και στον αριθμό των ιατρικών πράξεων.

Τα συγκεκριμένα ζητήματα των εργαστηριακών γιατρών, περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Μετά από σύσκεψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εργαστηριακών γιατρών του νομού Μαγνησίας που πραγματοποιήθηκε στις 29/2/2016, αποφασίσθηκε ομόφωνα η συνέχιση της επ’ αόριστον επίσχεσης και αναστολής εκτέλεσης παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η αταλάντευτη βούλησή τους, χωρίς καμία απώλεια, να μην υποχωρήσουν στις μεθοδεύσεις που δρομολογήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας συναινεί και στηρίζει και τη νέα τους απόφαση, επικροτώντας την αποφασιστικότητά τους να υπερασπισθούν το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπείς αμοιβές που πλήττονται με την πρόσφατη υποκοστολόγηση που αποφασίσθηκε, εφαρμόζεται και μειώνει μεσοσταθμικά κατά 50% της ήδη χαμηλές τιμές που ίσχυαν από το 1992.

Επιπλέον, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας υπερασπίζεται το δικαίωμά τους να αντιμετωπίζονται με τον ανάλογο σεβασμό από τη διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και από το υπουργείο Υγείας, και δεν έτυχαν όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., παρόλο που στήριξαν τη λειτουργία του Οργανισμού με τα ιατρεία τους και παρά τις απαράδεκτες και αιφνιδιαστικές περικοπές που υπέστησαν.

Ζητούμε την κατανόηση των ασφαλισμένων για το πρόβλημα που δημιουργείται, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι η ευθύνη ανήκει διαχρονικά στις σε όλες τις ηγεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του υπουργείου Υγείας, που δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα σοβαρό, λειτουργικό και αξιοπρεπές σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που να διασφαλίζει την προσβασιμότητα και την αξιοπρέπεια στους ασφαλισμένους, χωρίς οικονομική επιβάρυνσή τους. Αντιθέτως με τις τελευταίες μεθοδεύσεις οδηγούν σε λουκέτα τα μικρομεσαία εργαστήρια, ευνοώντας την εγκαθίδρυση των σούπερ – μάρκετ υγείας, ως ισχυρά επιχειρηματικά ολιγοπώλια, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών υγείας εκ μέρους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την χειραγώγηση του ευαίσθητου τομέα της Υγείας

Συνεχίζουμε αταλάντευτα να διεκδικούμε:

  • Πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των προ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ταμείων (από το 2010) και οφειλών ΕΟΠΥΥ (από το 2012 και μετά).
  • Απόσυρση υποκοστολόγησης των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων. Απαιτούμε άμεση ανακοστολόγηση εξετάσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ανελαστικό κόστος της άρτιας διενέργειας αυτών.
  • Αμεση εφαρμογή από την ΗΔΙΚΑ ορίων αναγραφής εξετάσεων ανά κατηγορία ιατρικής πράξης και ανά ειδικότητα (ΦΕΚ 2243 Β 18-08- 2014 και 35 Β 14-01-2015), όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία, με διαχωρισμό και δημιουργία κλειστών κωδικών ανά είδος εξέτασης.
  • Κατάργηση του clawback, rebate και πλαφόν ανά πάροχο.
  • Καθιέρωση ιατρικής αμοιβής διαγνωστικών πράξεων.
  • Αμεσο έλεγχο και εξάλειψη της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης με εφαρμογή επιστημονικά ορθών διαγνωστικών πρωτοκόλλων, όπως πάγια απαιτούμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου