ΤΟΠΙΚΑ

KKE: Ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες

kke-ανθρώπινοι-χώροι-φιλοξενίας-για-πρό-92540

Οχι στα hotspots επιλογής ελάχιστων και εγκλωβισμού των περισσότερων, τονίστηκε σε συνέντευξη

«Οχι στα hot spots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων», τόνισαν τα στελέχη του ΚΚΕ στο Βόλο, τα οποία σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματός του για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

“Η συνεχιζόμενη εδώ και 5 χρόνια ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκίας, Ισραήλ και των μοναρχιών του Κόλπου στη Συρία, έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στην προσφυγιά, στην εξαθλίωση εκατομμύρια άλλους. Αυτοί που δημιούργησαν το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, τώρα το επικαλούνται για να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή. Ωστόσο, είναι πασίγνωστο πως οι αστικές τάξεις, οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, δεν έχουν καμία ευαισθησία για τους λαούς και το δράμα που περνάνε. Είναι υποκριτές!

Αυτή τη στιγμή το τσάκισμα των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων, οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή με το βάθεμα της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Είναι το σύστημα που για χάρη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων δε διστάζει να ισοπεδώνει πόλεις, να πνίγει στο αίμα λαούς, να γεμίζει κορμιά θάλασσες. Αυτό το σάπιο σύστημα που για να συνεχίσει να υπάρχει θέλει περισσότερο αίμα.

Η περιοχή μας, όπως και όλη η Ελλάδα, ξέρει πολύ καλά τι θα πει προσφυγιά και μετανάστευση. Οι λαϊκές οικογένειες της Μαγνησίας, γνωρίζουν από πολέμους, πείνα, εξαθλίωση, ξενιτιά. Καλούμε, λοιπόν, το λαό της περιοχής μας να μην επιτρέψει η αγανάκτησή του από την πολιτική της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης που κρατά εγκλωβισμένους δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένων, να γίνει πεδίο εκμετάλλευσης ρατσιστών, εθνικιστών και φασιστών. Να απομονωθεί η εγκληματική – ναζιστική Χρυσή Αυγή που φέρεται στους μετανάστες σα σκλάβους, τους κυνηγά και τους δολοφονεί, ακριβώς επειδή είναι μαντρόσκυλο του συστήματος, επειδή βασικό της στόχο έχει τη διατήρηση των κερδών των αφεντικών της, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.

Τα λαϊκά στρώματα, το εργατικό κίνημα, οι φορείς, πρέπει τώρα να μπουν μπροστά ώστε αγωνιστικά να διεκδικήσουν λύσεις υπέρ των μεταναστών και προσφύγων, να συγκρουστούν με την πολιτική που τους θέλει είτε κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών είτε κατατρεγμένους και βασανισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαλογής.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Συγκεκριμένα:

  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου 2.
  • Όχι στα hot spots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών – μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση – υποδοχή – περίθαλψη – φιλοξενία – μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
  • Έξω ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου