ΤΟΠΙΚΑ

Ασφάλιση οχημάτων με το μήνα ~ Στο δρόμο τα “καυτά ραβασάκια”

ασφάλιση-οχημάτων-με-το-μήνα-στο-δρόμο-92598

Ιδιοκτήτες αναζητούν πρόσκαιρες λύσεις για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα

Λύσεις για να αποφύγουν επερχόμενα πρόστιμα – φωτιά, αλλά και διοικητικά μέτρα όπως αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας ή άδειας ικανότητας οδηγού, αναζητούν ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων που καταφεύγουν σε ασφάλιση με το μήνα.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Τα «καυτά ραβασάκια», όπως ανακοινώνουν εταιρείες και κυβέρνηση, έχουν αρχίσει να αποστέλλονται σε ιδιοκτήτες οχημάτων, τα οποία δεν έχουν αποσυρθεί με την κατάθεση πινακίδων, ούτε έχουν τεθεί σε προσωρινή ακινησία και κατά συνέπεια, έστω και αν δεν χρησιμοποιούνται, πρέπει να είναι ασφαλισμένα.

Η διασταύρωση της βάσης δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών για τα οχήματα που κυκλοφορούν και της βάσης δεδομένων της ΕΑΕΕ (Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών) για τα ασφαλισμένα οχήματα, γίνεται πανεύκολα και υπάρχει σαφής εικόνα για το στόλο των ανασφάλιστων οχημάτων, ακόμη και σε τροχονομικό έλεγχο από το on-line σύστημα. Κάθε οδηγός που θα παραλάβει το ειδοποιητήριο θα πρέπει μέσα σε οκτώ ημέρες είτε να αποδείξει ότι είναι ασφαλισμένο το όχημά του και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ ως ανασφάλιστο, είτε να επιλέξει σε ποια εταιρεία θα προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του. Αν παρέλθει το 8ημερο και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών συνεπειών.

Οι διοικητικές κυρώσεις που ενεργοποιούνται είναι:

  • Αφαίρεση πινακίδων άδειας κυκλοφορίας και της άδειας ικανότητας οδηγού για έξι μήνες.
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Η κινητοποίηση της πολιτείας στο θέμα ερμηνεύεται από τη σοβαρή απώλεια εσόδων που συνεπάγεται η κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπολογίζονται μεταξύ 700 χιλ. και 1 εκατ. και στοιχίζει για το κράτος διαφυγόντα έσοδα 26 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, το δίπλωμα μπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα και εφόσον πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής. Αντίστοιχα, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, σφίγγει ο κλοιός γύρω από κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων οι οποίοι θα εντοπίζονταν μόνο σε τυχαίο τροχονομικό έλεγχο ή κατά ακόμη πιο απίθανη περίπτωση εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα. Οσοι για να εξοικονομήσουν τα 200 ευρώ το χρόνο περίπου από τη μη ασφάλιση του οχήματός τους διακινδύνευαν πρόστιμο και διοικητικές κυρώσεις, πλέον δεν θα βασίζονται στην τύχη καθώς ο έλεγχος της βάσης δεδομένων είναι καθημερινός και για όσα οχήματα βγαίνουν εκτός λίστας ασφάλισης, κινείται η διαδικασία επιβολής προστίμου.Ιδιοκτήτες οχημάτων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, επιλέγουν συμβόλαια μέσω διαδικτύου που προσφέρουν εκπτώσεις, πληρωμή σε μηνιαίες δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, άλλοι εκμεταλλεύονται προσφορές για μειωμένα τιμολόγια σε συγκεκριμένες περιοχές και δηλώνουν εικονικές έδρες οχημάτων κ.α. «Πολλοί ακόμη αναζητούν λύσεις της τελευταίας στιγμής για να αποφύγουν τα πρόστιμα και κάνουν ασφάλιση του οχήματός τους για ένα μήνα με 20-22 ευρώ», αναφέρει η ασφαλιστική πράκτορας Μαριάνθη Γούσιου, επισημαίνοντας ότι «η λύση αυτή μπορεί να αναστέλλει προσωρινά τη διαδικασία έκδοσης προστίμου αλλά αν συνεχιστεί, αθροιστικά σε ετησιοποιημένη βάση θα προκύψει μεγαλύτερη επιβάρυνση για το όχημα».

Ελεγχος online αν έχετε έγκυρο ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Σε λειτουργία βρίσκεται και χρησιμοποιείται από οδηγούς αλλά και ασφαλιστές η online εφαρμογή, από το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Αυτοκινήτων, μέσω της οποίας κάθε κάτοχος αυτοκινήτου μπορεί να δει αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του είναι για ισχύ και σε ποια ασφαλιστική εταιρία. Η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται με δύο βήματα. Αρχικά πληκτρολογείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση του Κέντρου Πληροφοριών www.hic.gr και σας εμφανίζεται η σχετική ιστοσελίδα με φόρμα στην οποία συμπληρώνετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ του κατόχου του ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα σας εμφανίσει στοιχεία για την διάρκεια του συμβολαίου και την εταιρία που έχει κάνει την ασφάλιση. Με αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας είναι σε ισχύ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου