ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο στην εκτέλεση παραπεμπτικών ΕΟΠΥΥ

μπλόκο-στην-εκτέλεση-παραπεμπτικών-ε-100407

Στον αέρα οι ασφαλισμένοι

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως χθες, αποφάσισε ομόφωνα ότι συναινεί και στηρίζει την προκήρυξη της επ’ αόριστον επίσχεσης και αναστολής εκτέλεσης παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ, που αποφασίσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τους συμβεβλημένους εργαστηριακούς γιατρούς Μαγνησίας, από σήμερα Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας αναφέρεται:

«Θεωρούμε ότι η εφαρμογή της πρόσφατης υποκοστολόγησης των εργαστηριακών εξετάσεων, όπως ανακοινώθηκε, θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αυτή η απόφαση , δυστυχώς, έρχεται ως συνέχεια σειράς ανάλογων αποφάσεων που εφαρμόσθηκαν από το 2010 και ουσιαστικά αντί να βελτιώσουν, επιδείνωσαν και αποδόμησαν την ορθή παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς όλους τους πολίτες. Να σημειωθεί ότι η ήδη επιβολή κουρεμάτων, rebate και clawback ισοδυναμούν με δήμευση πάνω από 70% του κύκλου εργασιών του εργαστηριακού τομέα. Ολες αυτές οι μεθοδεύσεις οδηγούν σε λουκέτα τα μικρομεσαία εργαστήρια, ευνοώντας την εγκαθίδρυση των σουπερ-μάρκετ υγείας, ως ισχυρά επιχειρηματικά ολιγοπώλια, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών υγείας εκ μέρους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την χειραγώγηση του ευαίσθητου τομέα της Υγείας. Οι νέες τιμές αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και θα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα.

Διεκδικούμε:

  • Πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των προ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ταμείων (από το 2010) και οφειλών ΕΟΠΥΥ (από το 2012 και μετά).
  • Απόσυρση υποκοστολόγησης των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων (Υ.Α.Γ3γ/ οικ.98494/2015 ΦΕΚ Β΄ 2816). Απαιτούμε άμεση ανακοστολόγηση εξετάσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ανελαστικό κόστος της άρτιας διενέργειας αυτών.
  • Άμεση εφαρμογή από την ΗΔΙΚΑ ορίων αναγραφής εξετάσεων ανά κατηγορία ιατρικής πράξης και ανά ειδικότητα (ΦΕΚ 2243 Β 18- 08-2014 και 35 Β 14-01-2015), όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία, με διαχωρισμό και δημιουργία κλειστών κωδικών ανά είδος εξέτασης.
  • Κατάργηση του clawback, rebate και πλαφόν ανά πάροχο.
  • Καθιέρωση ιατρικής αμοιβής διαγνωστικών πράξεων.
  • Αμεσο έλεγχο και εξάλειψη της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης με εφαρμογή επιστημονικά ορθών διαγνωστικών πρωτοκόλλων, όπως πάγια απαιτούμε», καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της οριζόντιας μείωσης των τιμών στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, αποτελεί παραπεμπτικό γιατρού του ΟΑΕΕ για εξετάσεις ασθενούς (αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές) που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Οι δέκα παράμετροι που ζητήθηκαν από το θεράποντα γιατρό να εξεταστούν από την αιμοληψία του ασθενούς, προσδιορίστηκαν αυτόματα από τον ΕΟΠΥΥ στο κόστος των 38,06 ευρώ στις 14 Ιανουαρίου 2016.

Καθώς όμως υπήρξε ζήτημα στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση του παραπεμπτικού, επανεκδόθηκε με τα ίδια στοιχεία και τα ίδια ζητούμενα στις 3 Φεβρουαρίου 2016. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο παραπεμπτικά είναι αποκαλυπτική της υποτιμολόγησης που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ. Το νέο σύνολο, για τις ίδιες δέκα εξετάσεις, κοστολογούνται 13,90 ευρώ.

Οπως τονίζει ο κ. Φώτης Χατζηδημητρίου που διατηρεί μικροβιολογικό εργαστήριο στον Αλμυρό, η Γενική Αίματος αποζημιώνεται πλέον με 1,32 ευρώ μικτά, ενώ το ζάχαρο με 0,98 ευρώ μικτά. «Ας μας πουν ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν 2.300 εργαστήρια σε όλη τη χώρα και θέλουν να στείλουν στην ανεργία 12.000 εργαζόμενους. Ας πουν ότι έχουν κάνει συμφωνία με μερικά μεγάλα σχήματα που θα μεταφέρουν όλα τα αίματα Αθήνα και Θεσσαλονίκη για εξετάσεις φασόν και ο Θεός βοηθός. Εμείς σε αυτά τα σχέδια που βάζουν στο στόχαστρο τον ασφαλισμένο και τη δημόσια υγεία, δεν εμπλεκόμαστε. Από 10.000 ευρώ το μήνα τιμολόγιο, πληρωνόμασταν από τον ΕΟΠΥΥ 5.500 ευρώ μικτά από τα οποία έπρεπε να αφαιρέσουμε φόρο, ασφάλιστρα, λειτουργικά έξοδα, αναλώσιμα κ.α.. Τώρα τα 5.500 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ τα έκανε 3.200 ευρώ μικτά. Δηλαδή, θα έχουμε εμείς έξοδα 10.000 ευρώ για να εκτελούμε παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ με κρατικό τιμολόγιο από το 1992 και μάλιστα κουρεμένο και θα μας επιστρέφει ο ΕΟΠΥΥ 3.200 ευρώ αποζημίωση μικτά, δηλαδή να γράφουμε κάθε μήνα ζημίες. Φανταστείτε ότι για να αντικατασταθεί ένας αναλυτής απαιτούνται 12.000 – 15.000 ευρώ, ενώ για ένα σετ αντιδραστήρια πληρώνουμε 400 ευρώ.

Το 2015 από τους δώδεκα μήνες πληρωθήκαμε τους 7 με τα rebates και το clawback».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου