ΤΟΠΙΚΑ

Υπέκυψε από τον Η1Ν1 59χρονος στο Βόλο

υπέκυψε-από-τον-η1ν1-59χρονος-στο-βόλο-104678

Υπέκυψε την Τρίτη το πρωί, μετά από νοσηλεία 30 ημερών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου 59χρονος ασθενής που είχε προσβληθεί από τη γρίπη Η1Ν1. Το πρώτο κρούσμα γρίπης έμελλε να αποτελέσει και το πρώτο θύμα της γρίπης που βρίσκεται σε έξαρση, εξαιτίας της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ο άτυχος 59χρονος που αντιμετώπιζε πριν προσβληθεί από τη γρίπη σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας, νοσηλευόταν σε καταστολή από τις 15 Ιανουαρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου και η κατάσταση της υγείας του όλο αυτό το διάστημα δεν έδειχνε σημάδια βελτίωσης μέχρι που την Τρίτη έχασε τη μάχη με το θάνατο.

Μετά την απώλεια, στη ΜΕΘ νοσηλεύονται τρία άτομα και συγκεκριμένα ένας 50χρονος άνδρας, που επίσης έχει προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή, ένας 42χρονος ο οποίος μετά από μια μικροεπέμβαση, δεν βρίσκεται σε καταστολή, έχει επαφή με το περιβάλλον και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ενθαρρυντική και τέλος, ένας 35χρονος που εισήχθη τη Δευτέρα και τέθηκε σε καταστολή.

Από την αρχή που ξεκίνησε η γρίπη, οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι φέτος ο ιός είναι επιθετικός και ότι προτιμά κυρίως νέες ηλικίες. Να σημειωθεί, ότι ο μέσος όρος ηλικίας που πλήττεται από τον ιό της γρίπης, είναι 53 ετών. Γενικότερα, το 70% των ατόμων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών.

Είναι η πρώτη χρονιά φέτος που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, τονίζουν γιατροί, προσθέτοντας, ότι την ίδια ώρα, το Δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, με τις δομές, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Η αναμενόμενη εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές, επιβαρύνει σημαντικά τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν οριακά και ήδη στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου, το 50% της δυναμικότητας της Μονάδας, είχε καλυφθεί από περιστατικά γρίπης με συνέπεια να μην υπάρχει διαθέσιμη κλίνη για θεραπεία.

Η ανταπόκριση των ασθενών στην αντιική θεραπεία απαιτεί αρκετό χρόνο, ενώ αρκετοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές από τη γρίπη.

Τα μέτρα προφύλαξης και η απομόνωση των ασθενών, εφαρμόζονται εφόσον ο ασθενής παραμένει νοσηλευόμενος, για 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την αποδρομή του πυρετού και των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα, ότι από τα δύο διαρκεί περισσότερο. Σε περίπτωση παρατεταμένης νοσηλείας λόγω επιπλοκών (π.χ. πνευμονία), τα μέτρα προφύλαξης εφαρμόζονται όσο διαρκεί η οξεία φάση της νόσου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη φροντίδα παιδιών και ανοσοκατασταλμένων ασθενών, οι οποίοι μπορεί να διασπείρουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κατά συνέπεια τα προληπτικά μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με τη κρίση του κλινικού ιατρού για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Σημειώνεται ότι οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στελεχών με αντοχή στα αντιιικά.

«Οι ασθενείς με σοβαρή επιδεινούμενη νόσο και ιδιαίτερα αυτοί που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και δεν ανταποκρίνονται στο σύνηθες θεραπευτικό σχήμα, τονίζει γιατρός του Νοσοκομείου, θα πρέπει να λάβουν υψηλότερες δόσεις οσελταμιβίρης και για μμεγαλύτερο χρονικό διάστημα (συνήθως 2 εβδομάδες). Εχουν γενικά περιγραφεί σποραδικές περιπτώσεις ανάπτυξης αντοχής στην οσελταμιβίρη. Ο κίνδυνος εμφάνισης του φαινομένου είναι υψηλότερος σε ασθενείς με παρατεταμένη νόσο (ανοσοκατασταλμένοι ή ανοσοανεπαρκείς) και σε εκείνους που έλαβαν αντιιική αγωγή επί μακρόν αλλά παραμένουν θετικοί στον ιό. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι θεράποντες θα πρέπει να υποψιαστούν ότι αναπτύχθηκε αντοχή στο φάρμακο. Αρκετά περιστατικά αντοχής έχουν επίσης αναφερθεί μετά από θεραπεία με οσελταμιβίρη κατά την εποχική γρίπη», καταλήγει και επισημαίνει την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού ευπαθών ομάδων ακόμη και σήμερα και τη λήψη προσωπικών μέτρων προφύλαξης καθώς η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου