ΤΟΠΙΚΑ

Σε δύο χρόνια 17 διαγνώσεις παιδικού καρκίνου στη Μαγνησία

σε-δύο-χρόνια-17-διαγνώσεις-παιδικού-καρ-105065

Η «Φλόγα» δίπλα στις δοκιμαζόμενες οικογένειες της Μαγνησίας

Στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου ήταν αφιερωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο η χθεσινή ημέρα με 17 οικογένειες στη Μαγνησία την τελευταία διετία να προστίθενται στη λίστα της μεγάλης δοκιμασίας.

Ρεπορτάζ: ΦΩΚΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ευτυχώς, στο πλευρό τους έχουν ενεργό συμπαραστάτη έναν φορέα που επί 30χρόνια με υποδομές, δράσεις και πολλή αγάπη βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί που παλεύει με την καρκίνο.

Η «Φλόγα» στηρίζει και ενισχύει τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, ενώ όπως επισημαίνει η εκπρόσωπός της στη Μαγνησίας κα Ντίνα Τριανταφύλλου, «σε όλη τη φάση της θεραπείας, υποστηρίζονται στο μέτρο του δυνατού, με οικονομικό τρόπο, τα μέλη της οικογένειας για τα οποία διασφαλίζεται η μετακίνηση και διαμονή στην Αθήνα, δίπλα στα παιδιά τους που βρέθηκαν νωρίς στο στίβο της μάχης με τον καρκίνο». Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ετησίως περίπου, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

Τα παιδιά μπορεί να προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα. Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί αρκετά νωρίς και το παιδί υποβληθεί στα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τότε περίπου το 70% των καρκίνων της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι, γι αυτό, επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός, ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.

«Η θεραπεία και η φροντίδα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας απαιτεί μια ολόκληρη διεπιστημονική ομάδα, η οποία παρέχει όχι μόνο την ιατρική περίθαλψη του παιδιού (το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία κα), αλλά και την ψυχοκοινωνική στήριξη για το παιδί και όλη την οικογένεια», επισημαίνει η κα Τριανταφύλλου και τονίζει ότι η στενή συνεργασία μεταξύ της νοσηλευτικής ιατρικής ομάδας και των γονιών του παιδιού είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την επιτυχή θεραπεία, την υποστήριξη και τη φροντίδα του παιδιού».

«Ποτέ δεν θα ανασταλεί θεραπεία παιδιού για οικονομικούς λόγους»

Η εκπρόσωπος της «Φλόγας» στη Μαγνησία, αναφέρει ακόμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο παιδί να σταματήσει θεραπεία ή να μην υποβληθεί σε θεραπεία, λόγω οικονομικού ζητήματος. «Είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς στη Φλόγα. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, ευαισθητοποιούμε το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο και πιστέψτε με, τα αποτελέσματα από την ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και αποτελεσματική.

Με βάση αυτή την αγάπη του κόσμου, ετοιμάζουμε τον άλλο μήνα στην περιοχή μας, στα γραφεία της Φλόγας στο Βόλο στο κτίριο πρώην ΠΙΚΠΑ (οδός Χαρησιάδου), σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου και το Πανεπιστήμιο Πατρών, εκδήλωση για εθελοντές, το περιεχόμενο της οποίας θα ανακοινωθεί προσεχώς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου