ΤΟΠΙΚΑ

Φυσικοθεραπευτές Μαγνησίας: Δουλεύουμε 12, πληρωνόμαστε τους 6

φυσικοθεραπευτές-μαγνησίας-δουλεύο-113797

Κλείνουν σήμερα τα εργαστήριά τους διαμαρτυρόμενοι για τη «ληστρική» πολιτική του ΕΟΠΥΥ

Κλείνουν σήμερα τα εργαστήριά τους και στη Μαγνησία οι φυσικοθεραπευτές, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισε το Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, αντιδρώντας «στην αντιμετώπισή τους από τον ΕΟΠΥΥ και τη ληστρική πολιτική του».

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Με το Ασφαλιστικό, έρχεται η κυβέρνηση και μας σφραγίζει το διαβατήριο για να φύγουμε στην ξενιτιά. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς», αναφέρει με αγανάκτηση ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας των φυσικοθεραπευτών κ. Στέλιος Σιουμουρέκης και τονίζει πως «μετά και τις τελευταίες εξελίξεις (παρακράτηση σχεδόν ολόκληρου του Οκτωβρίου) η σχέση συνεργασίας μας με τον ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζεται «ληστρική» καθώς στην ουσία 6 μήνες το χρόνο προσφέρουμε υπηρεσίες ΔΩΡΕΑΝ.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν αισθάνεται ούτε κατ’ ελάχιστον την αγωνία του φυσικοθεραπευτή για την καθημερινή του επιβίωση. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πλέον ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για υποχωρήσεις, παρόλο το καλό κλίμα που υπήρξε στις συναντήσεις με ΕΟΠΥΥ και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Ο χρόνος τρέχει και οι συνέπειες, όσο κυλούν οι μήνες είναι καταστροφικές για τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές. Οι φυσικοθεραπευτές αναγκάζονται να ζουν με δανικά. Δεν συνεχίζουμε τη σχέση εργασίας και τη συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ σε ένα καθεστώς σύγχρονης κρατικής δουλείας», αναφέρει ο κ. Σιουμουρέκης και εξηγεί πως φτάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση.

«Οι ανεπαρκείς κλειστοί προϋπολογισμοί που επιβλήθηκαν για κάθε παροχή το 2013 έγιναν με κριτήρια της δαπάνης του 2012 ανά κατηγορία με συγκεκριμένο αλγόριθμο, χωρίς να ληφθεί υπόψη η εκρηκτική αύξηση της ζήτησης λόγω της ένταξης μεγάλης μάζας ασφαλισμένων που το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας (ΟΓΑ) ή είχαν πολύ περιορισμένη πρόσβαση (ΙΚΑ).

Η άρνηση καταβολής δεδουλευμένης εργασίας – που αποτελεί ποινικό αδίκημα για τον ιδιώτη εργοδότη – δεν μπορεί να νομοθετείται και να θεωρείται κανονική πρακτική από το κράτος, καθώς 6 μήνες δωρεάν παροχή εργασίας το χρόνο, δεν αντέχεται και δεν είναι αποδεκτό. Αραγε, σε ποια άλλη χώρα του κόσμου συμβαίνει αυτό και μάλιστα με νόμο», διερωτάται ο κ. Σιουμουρέκης.

Περιγράφοντας τα «φέσια» του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνει «ότι στο διάστημα αυτό των 6 μηνών οι φυσικοθεραπευτές πρέπει να καλύψουν από την τσέπη τους τα λειτουργικά κόστη του εργαστηρίου καθώς και τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές χωρίς να αμείβονται. Ποιος ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορούσε να αντέξει έχοντας έσοδα 0 (μηδέν) για 6 μήνες το χρόνο, έχοντας όμως τα έξοδα και τις οικονομικές υποχρεώσεις να τρέχουν;

Λέμε κανένα CLAWBACK, κανένα REBATE. Κάθε παραπεμπτικό που εγκρίνεται και εκτελείται, πρέπει να αποζημιώνεται. Επίσης, δεν υποβάλλεται ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να φορολογούνται τα εισπρακτέα ποσά και όχι τα ανείσπρακτα όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα αποτελώντας έτσι παγκόσμια πρωτοτυπία.

Δεν αποδίδονται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ από την παρακράτηση του 10% των ετών 2012, 2013, 2014, 2015, παρόλο που οι ελεγκτικές εταιρείες έχουν αποζημιωθεί από τους φυσικοθεραπευτές για το έτος 2013. Και βέβαια ούτε λόγος για τα χρέη των παλαιών ταμείων προς τους Φυσικοθεραπευτές με αποτέλεσμα το Ελληνικό Κράτος να οφείλει δεδουλευμένα 5 ετών (ληξιπρόθεσμες οφειλές).

Αποτέλεσμα η πραγματική αξία της συνεδρίας να ανέρχεται περίπου στα 4 ευρώ.

Ολα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά καθώς η καταστροφή δεν είναι πλέον ενδεχόμενο αλλά γεγονός. Εάν στα παραπάνω προστεθεί η κατάρρευση κρατικών δομών και η ώθηση των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά εργαστήρια, η κατάσταση γίνεται εκρηκτική.

Για παράδειγμα, καταλήγει ο κ. Σιουμουρέκης, στο ΙΚΑ της Ν. Ιωνίας όπου λειτουργεί εργαστήριο φυσικοθεραπείας, υπηρετούσαν 6 φυσικοθεραπευτές και σήμερα έμειναν τρεις για τον ίδιο όγκο δουλειάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μισές περιπτώσεις, δεν αντιμετωπίζονται εκεί όπως παλιά και ωθούνται εκτός δημόσιου συστήματος στα ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία όμως δεν αποζημιώνονται…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου