ΤΟΠΙΚΑ

Σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων πυροδότησε το κραχ στο Χρηματιστήριο

σενάρια-για-κούρεμα-καταθέσεων-πυρ-115341

Εντονη ανησυχία σε επιχειρήσεις και πολίτες για το ενδεχόμενο αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού

Τα σενάρια του αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού μέσα από «κούρεμα» καταθέσεων, φούντωσε το πανδαιμόνιο που εξελίσσεται με το ασφαλιστικό και πυροδοτεί κατάρρευση των τραπεζών με χαμηλά 26 ετών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Με την αξιολόγηση να καθυστερεί, τις τραπεζικές μετοχές να έχουν χάσει τις τελευταίες τρεις εργάσιμες ημέρες τη μισή αξία τους, το Γενικό Δείκτη να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 1989 και χαμηλότερα από τη στιγμή που ο Draghi εκστόμισε την περίφημη πλέον φράση του «οτιδήποτε χρειαστεί», τη νέα εκλογολογία να διατηρείται ζωντανή με διάφορες δηλώσεις πολιτικών και την κεντρική Διοίκηση να παγώνει εκταμιεύσεις, η ανησυχία επιχειρήσεων και πολιτών και στο Βόλο, χτυπάει «κόκκινο».

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και μια πρωτοφανής ρευστότητα στην οικονομία. Εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες ασφυξίας, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε εσωτερικό δανεισμό με τη μορφή κουρέματος καταθέσεων», εκτιμάει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης και επισημαίνει μια ανησυχητική ένδειξη.

«Το πάγωμα της αγοράς δεν έχει προηγούμενο. Εμείς ως Επιμελητήριο, για να ενισχύσουμε την προβολή προϊόντων τοπικών επιχειρήσεων, έχουμε προγραμματίσει στη συμμετοχή μας σε μία διεθνή έκθεση και δύο εντός Ελλάδας.

Δυστυχώς η συμμετοχή μας βρίσκεται στο αέρα καθώς καταγράφεται μια πρωτοφανή καθυστέρηση στην έγκριση του προϋπολογισμού μας για το 2016. Μέχρι και πέρσι, η έγκριση του προϋπολογισμού, για να αρχίσουν οι πληρωμές κ.α., γινόταν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.

Σήμερα κοντεύουμε στη λήξη του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου κι ακόμη τίποτα, ούτε και υπάρχει ενημέρωση για την καθυστέρηση, ούτε όμως και πότε θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, προσθέτει ότι η επιβολή των capital controls μπορεί να έχει διατηρήσει κεφάλαια στην Ελλάδα και να εξυπηρετεί το αποτέλεσμα ενδεχόμενου «κουρέματος» λόγω δυσχερειών στη διαφυγή τους αλλά πλήττεται η επιχειρηματικότητα καθώς δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση αναγκών για είδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα κ.α.) και μένουν πίσω άλλες εισαγωγές.

«Στην εσωτερική αγορά, οι αγορές γίνονται απολύτως μετρητοίς και στο εξωτερικό με προκαταβολή όπου του ποσού. Με τέτοιες συνθήκες και την οικονομική ασφυξία στο εσωτερικό να αυξάνεται, θα προκύψουν αναγκαστικές ενέργειες. Οσο για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, δε νομίζω ότι η εικόνα του διασυρμού και της πλήρους απαξίωσης, εξυπηρετεί το ρόλο του θεσμού. Καλύτερα να το κλείσουν πάλι, παρά να συνεχίζεται η αιμορραγία που τροφοδοτεί σενάρια καταστροφής και χρεοκοπίας».

Η διάχυτη ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, εντάθηκε με τα συνεχή ιστορικά χαμηλά των τραπεζών, τα σενάρια για Grexit και κούρεμα καταθέσεων εάν δεν υπάρχει αναστροφή και μάλιστα σύντομα.

Στελέχη τραπεζών στο Βόλο έγιναν δέκτες αγωνιωδών ερωτημάτων για την τύχη καταθέσεων, μετά την παγκόσμια πρωτιά πτώσης στο Χρηματιστήριο και το φαύλο κύκλο προβλημάτων που προκαλεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, δίχως να υπάρχει ενημέρωση για κάτι σχετικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου