ΤΟΠΙΚΑ

Προβλήματα με συνταγογράφηση λόγω της αποχής των γιατρών

προβλήματα-με-συνταγογράφηση-λόγω-τη-124436

Αλλά και προβλημάτων του ΗΔΙΚΑ

Με προβλήματα στη συνταγογράφηση, τόσο κατά την έκδοσή τους όσο και στην εκτέλεσή τους, ξεκίνησε ο νέο μήνας και στη Μαγνησία με τους φαρμακοποιούς να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν ασθενείς.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κων. Ματσιόλης, λόγω μετεγκατάστασης του data center της ΗΔΙΚΑ σε νέο κτίριο, απενεργοποιήθηκαν εφαρμογές με συνέπεια να εμφανιστεί μειωμένη απόδοση ή μικρές δυσλειτουργίες.

Παράλληλα, οι γιατροί απείχαν χθες και θα απέχουν και σήμερα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ), ενώ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν ανακοινώσει ότι θα απέχουν από το σύστημα και αύριο Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016.

Ο Πρόεδρος των φαρμακοποιών επισημαίνει ακόμη ότι μέχρι και την Πέμπτη θα ισχύουν οι παλιές τιμές φαρμάκων και την Παρασκευή θα ισχύσει η νέα λίστα με τις χαμηλότερες τιμές.

Παράλληλα το υπουργείο, μετά και από σχετικές συνεννοήσεις με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, εξετάζει να θεσμοθετήσει άμεσα νέα φίλτρα που θα ελέγχουν τη συνταγογράφηση φαρμάκων, ενώ πρόκειται να υιοθετήσει και μια διαφορετική μορφή των εκπτώσεων που είναι υποχρεωμένες σήμερα να δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες (rebate).

Σε ότι αφορά στα νέα φίλτρα της συνταγογράφησης, εξετάζεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ που χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΥΥ, να φιλτράρεται αυτόματα κάθε συνταγή.

Ο έλεγχος θα εστιάζεται σχετικά με το αν ένα φάρμακο δίνεται στη δοσολογία που πρέπει, με βάση και τις σχετικές ενδείξεις που περιγράφονται στο σκεύασμα αλλά και σε όσα επιβάλει η διεθνής πρακτική.

Επίσης θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης για τις είκοσι πιο δαπανηρές θεραπευτικές κατηγορίες και κατ’ επέκταση για όλα τα νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προσπαθήσει να καθορίσει ένα νέο σύστημα για την παρακολούθηση των φαρμάκων που θα χορηγούνται βάση δεικτών, ώστε αν υπάρχει από τους γιατρούς συστηματική παρέκκλιση ή επιλογή εναλλακτικών θεραπευτικών επιλογών, να πρέπει πρώτα να τεκμηριώνεται επιστημονικά.

Με τα δεδομένα που θα συλλέγει το ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της ΗΔΙΚΑ, θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να προχωρήσει στο σχεδιασμό νέων πολιτικών στο φάρμακο, με βάση όμως τις ανάγκες που υπάρχουν στους ασφαλισμένους αλλά και τους διαθέσιμους πόρους του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές και στο rebate και συγκεκριμένα σχεδιάζεται η ενοποίηση του συστήματος των εκπτώσεων (rebate). Αναμένεται να ενσωματώσει δηλαδή τα διάφορα οριζόντια rebate που υπάρχουν σήμερα, σε ένα rebate όγκου, το οποίο θα είναι πιο απλό και σταθερό. Οι αλλαγές αυτές θα φέρουν υποχρεωτικά και έναν νέο υπολογισμό των τιμών αναφοράς, δηλαδή των τιμών αποζημίωσης από την κοινωνική ασφάλιση. Παράλληλα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα κληθούν να επιστρέψουν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 350 αφορούν τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής υπέρβασης (clawback) και τα 250 την υποχρεωτική έκπτωση (rebate).

Η αυξημένη δαπάνη αποδίδεται στην αύξηση των παραγγελιών – πριν από το τέλος του έτους – για φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία παρέχονται πλέον από τα νοσοκομεία κυρίως σε ογκολογικά τμήματα των δημόσιων υγειονομικών μονάδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου