ΤΟΠΙΚΑ

Αναμονή στη λίστα νεφροπαθών ~ Αυξήθηκε στα δέκα χρόνια

αναμονή-στη-λίστα-νεφροπαθών-αυξήθηκ-129595

Λόγω της χαμηλής προσφοράς οργάνων προς μεταμόσχευση

Μεγαλύτεροι χρόνοι, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις νεφροπαθών επιδρούν ανεπανόρθωτα στην ποιότητα της ζωής τους, διαμορφώνονται πλέον στις λίστες υποψηφίων προς μεταμόσχευση νεφρού.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Από αναμονή 3-4 ετών πριν από περίπου δέκα χρόνια, φτάσαμε σήμερα σε χρόνους αναμονής 9 και 10 χρόνια και είναι λογικό, κάποιοι που βρίσκονται κοντά στα ηλικιακά όρια που επιτρέπονται οι μεταμοσχεύσεις, να αγωνιούν περισσότερο και τελικά να βγαίνουν από τη λίστα», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας Βασίλης Γιαννακός, τονίζοντας την ανάγκη τόνωσης της ιδέας προσφοράς οργάνων από πτωματικούς δότες.

Προσπαθούμε στο Σύλλογο Νεφροπαθών Μαγνησίας «Αγ. Ανάργυροι», τονίζει ο Πρόεδρος να τονώσουμε την ιδέα της προσφοράς και να αυξηθούν οι δότες γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και συνεχώς αυξανόμενες. Η δωρεά οργάνων απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία, ενώ αποτελεί πράξη που τιμά τη μνήμη του εκλιπόντος και εξυψώνει ηθικά την οικογένειά του. Η νέα χρονιά ήρθε με τις καλύτερες προοπτικές για τους μεταμοσχευθέντες ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Η περασμένη χρονιά ήταν η χειρότερη στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων όχι μόνο στη Μαγνησία αλλά σε όλη τη χώρα. Ελπίζουμε το 2016 να αποτελέσει ορόσημο για την ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων και να δούμε περισσότερα χαμόγελα.

Το προσεχές Σάββατο και ώρα 8:30 μ.μ. στο κέντρο «Ενυδρείο» (περιοχή Αναύρου), θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνεστίαση με κοπή πίτας και θα τιμήσουμε την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου για την προσφορά της στην δωρεά οργάνων καθώς και τους οικείους των δοτών οργάνων που πραγματοποιήθηκαν το 2015.

Η συγκινητική διάθεση προσφοράς των οικογενειών των δοτών, μετουσιώθηκε σε σωτήριες μεταμοσχεύσεις για νεφροπαθείς και για το λόγο αυτό, θα τιμήσουμε τρεις οικογένειες με αναμνηστικές πλακέτες.

Η μεταμόσχευση αποτελεί μια θεραπευτική λύση για χιλιάδες ασθενείς που το όφελός της είναι υπερανταποδοτικό κοινωνικά και οικονομικά και πρωτίστως οι ευχαριστίες αφορούν τις οικογένειες των δοτών, που είχαν το σθένος μέσα στη τραγική τους απώλεια να αποφασίσουν τη δωρεά οργάνων προς το όφελος άλλων ασθενών συνανθρώπων μας».

Εκτός από τα προβλήματα που προκαλεί η αύξηση των χρόνων αναμονής στη λίστα υποψηφίων προς μεταμόσχευση, υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν την ιατρική διεργασία κατά τη λήψη οργάνων.

Εχει διαπιστωθεί ότι ένας αριθμός δυνητικών δοτών χανόταν είτε γιατί δεν προλάβαιναν να ολοκληρωθούν τα κριτήρια του εγκεφαλικού θανάτου, είτε γιατί ποτέ δεν προλάβαιναν να φτάσουν στη ΜΕΘ, είτε γιατί ιατρικοί λόγοι επέβαλλαν τη διακοπή της μηχανικής υποστήριξης χωρίς εγκεφαλικό θάνατο, είτε γιατί το περιβάλλον δεν συμβιβαζόταν με την ιδέα της προκλητής διακοπής της κυκλοφορίας, είτε γιατί τέλος, ενώ το ιατρικό πρόβλημα που αντιμετωπιζόταν ήταν αξεπέραστο, ο ασθενής δεν πληρούσε ποτέ τα κριτήρια του εγκεφαλικού θανάτου. Σημαντικές παράμετροι για την αποδοχή ή όχι των μοσχευμάτων από τις μεταμοσχευτικές ομάδες αποτελούν επίσης η αιτία εγκεφαλικού θανάτου, η διάρκεια και ιστορικό νοσηλείας (εάν το ιστορικό αφορά σε τραύμα θα πρέπει να αναφέρεται εάν συμμετείχαν και ποιες άλλες περιοχές εκτός της κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης), η ημερομηνία διασωλήνωσης, ο χρόνος καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, η αιμοδυναμική κατάσταση κ.α.. Με αυτές τις πληροφορίες οι περισσότερες μεταμοσχευτικές ομάδες μπορούν να εκτιμήσουν καταρχήν την ποιότητα του δότη και των αντίστοιχων οργάνων, ενώ οι εργαστηριακές εξετάσεις και λοιπές πληροφορίες συμπληρώνουν την εικόνα για την οριστική αποδοχή ή απόρριψη της προσφοράς για κάθε όργανο χωριστά.

«Οσο οι διαδικασίες», καταλήγει ο κ. Γιαννακός, «εφαρμόζονται σε σωστά χρονοδιαγράμματα, τόσο αυξάνονται οι ελπίδες αξιοποίησης περισσότερων οργάνων καθώς είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν, δήλωση οικείων για προσφορά οργάνων από θανόντα δότη στο Βόλο αλλά δυστυχώς τα όργανα δεν ήταν δυνατόν να μεταμοσχευτούν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου