ΤΟΠΙΚΑ

Πάρε – δώσε φόρων ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ

πάρε-δώσε-φόρων-λογω-των-νεων-αντικει-136852

Χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις ανοίγουν και πάλι στη Μαγνησία

Πολλές αλλαγές στην οικονομική κατάσταση χιλιάδων φορολογουμένων και στη Μαγνησία προκαλεί η απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, οι οποίες στο νομό μειώθηκαν κατά ανώτατο ποσοστό 19% και συγκεκριμένα στις γραμμικές ζώνες της παραλιακής ζώνης του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι νέες τιμές ζώνης πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Με αρνητικό πρόσημο, δηλαδή τα επιδόματα που «χάνουν» χιλιάδες πολίτες λόγω νέων αντικειμενικών αξιών είναι μεταξύ άλλων τα εξής: επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη, οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ), οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.

Λόγω όμως της αναδρομικότητας, το Δημόσιο και οι Δήμοι θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν σε χιλιάδες πολίτες τους επιπλέον φόρους που κατέβαλαν κατά την περίοδο από την 21η-5-2015 έως την 18η-1-2016, λόγω του υπολογισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με βάση τις προϊσχύσασες υψηλότερες αντικειμενικές αξίες.

Τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν από το Δημόσιο και τους Δήμους υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και είναι πολύ πιθανό, τελικά, να συμψηφιστούν με μελλοντικές ή ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές των κατ’ εκτίμηση 80.000 φορολογουμένων της Μαγνησίας με συνέπεια τα ποσά των οφειλών αυτών να μηδενιστούν ή να περιοριστούν.

Αριστ. Παπανδρέου: Το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων – Λογιστών Μαγνησίας Αριστ. Παπανδρέου, επισημαίνει πως ακόμη το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης η οποία έχει καθιερώσει στις συναλλαγές με τους φορολογούμενους την αρχή του συμψηφισμού πριν προχωρήσει σε οιαδήποτε επιστροφή χρημάτων.

«Λόγω του ότι οι νέες τιμές ζώνης έχουν αναδρομική ισχύ, μάλλον θα υπάρξει πρόβλεψη να επανυπολογιοτούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών, καθώς και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω της ΔΕΗ. Ο φόρος εισοδήματος που επιβάλλεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων, αποτελεί, αναφέρει, ίσως τη σημαντικότερη κατηγορία που αγγίζει η αναδρομικότητα των νέων αντικειμενικών αξιών».

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα ποσά των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων.

Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στη Μαγνησία με υψηλότερη τιμή ζώνης τα 2.100 ευρώ ανά τ.μ. η οποία μειώνεται σε 1.743 ευρώ, τα τεκμήρια επίσης θα μειωθούν και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015 που πρέπει να εφαρμοστούν οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες. Συνεπώς, για χρονικό διάστημα 7 μηνών εντός του 2015, από το τέλος Μαΐου έως το τέλος Δεκεμβρίου, τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μειωμένα.

Σύμφωνα με τον πίνακα των ποσοστών μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τις μεγαλύτερες μειώσεις θα απολαύσουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.000 ευρώ ως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται όλες οι ζώνες αντικειμενικών αξιών στη Μαγνησία που ξεκινούσαν από 700 ευρώ ανά τετραγωνικό (μειώθηκε στα 651 ευρώ, ποσοστό μείωσης 7%) και έφταναν στην παραλία του Βόλου τα 2.100 ευρώ, τιμές οι οποίες υποχώρησαν κατά 17% στα 1.743 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Επίσης αλλαγές επέρχονται στο φόρο επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης. Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%, στο τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των Δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ – 0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, στον ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές κ.α.

Λ. Ψυχογιός: Χωρίς επίπτωση στον ΕΝΦΙΑ για το 2015

«Υπάρχουν περίπου είκοσι φόροι που προσδιορίζονται από τις αντικειμενικές αξίες» εξηγεί ο λογιστής – φοροτεχνικός Λουκάς Ψυχογιός και οι όποιες αναπροσαρμογές, είναι λογικό να διαμορφώνουν νέα επίπεδα φόρων και τελών όπως για παράδειγμα τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων αλλά και ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων, οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων κ.α.».

Ο ίδιος τονίζει πως οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες δεν θα έχουν καμία επίπτωση στον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουμε για το έτος 2015, καθώς για τον υπολογισμό του φόρου αυτού έχουν ληφθεί υπόψη οι αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η-1-2015.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου